Vineri, 25 Septembrie 2015 11:36

Noul șef al Poliției Locale Ploiești, Carmen Gheorghe, în vizorul DNA. Denunț în urma unei selecții de oferte organizate de PL

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Carmen Gheorghe, directorul Poliției Locale Ploiești, a fost reclamată la DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită. În plângerea respectivă sunt menționați mai mulți polițiști locali, ca urmare a modului în care a fost câștigată o selecție de oferte privind ”programe de formare profesională/perfecționare, destinate dezvoltării competenței și aptitudinilor necesare creșterii calității rezultatelor obținute în exercitarea atribuțiilor”, în valoare de aproximativ 100.000 lei.

Înainte de a publica integral această reclamație, atragem atenția asupra unor coincidențe cel puțin dubioase, descrise cu lux de amănunte și în plângerea DNA...
Pe 30 iunie 2015 în cadrul Poliției Locale a fost întocmit un referat de necesitate pentru efectuare unor programe de formare profesională. Anexele acestui referat, nesemnate și nedatate, în care sunt nominalizați 31 de polițiști locali, cursanți, specifică și trei hoteluri unde urma să se desfășoare acest curs, Rio din Jupiter, Raluca din Venus și Lido din Mamaia. Eroare de redactare sau premeditare???
A doua zi, pe 1 iulie, au apărut și două oferte de la Asociația ”Șanse la un viitor mai bun” și Asociația pentru Sprijin și Training Resurse Umane (A.S.T.R.U.).
La ambele oferte era desemnată aceeași persoană de contact, respectiv Albu Felicia Isabel. Partea interesantă de-abia acum vine: Asociația ”Șanse la un viitor mai bun” a fost desemnată câștigătoare, iar hotelurile propuse pentru desfășurarea cursurilor erau fix cele din referatul de necesitate întocmit cu o zi înainte, respectiv Rio din Jupiter, Raluca din Venus și Lido din Mamaia.
De unde au știut cei de la Serviciul Resurse Umane, Juridic, Contracte, Proceduri, semnatarii referatului de necesitate, că un ofertant va propune fix cele trei hoteluri rămâne un mister pe care probabil îl va elucida DNA-ul .

Iată și denunțul respectiv, precum și documentele aduse în sprijinul celor reclamate:

 

DOAMNA PROCUROR SEF,

 

Subsemnatul -------------------------, CNP------------------, posesor al CI seria PH, nr. ------------------, domiciliat in Ploiesti, str.----------------, nr.---, bloc ---, ap.--, jud. Prahova, in temeiul art. 290 Cod procedura penala, formulez

 

D E N U N T

Pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni de coruptie - luare si dare de mita (art. 289 si 290 Cod penal) si de serviciuabuz in serviciu (art. 297 cod penal) in activitatea de achizitii publice din POLITIA LOCALA PLOIESTI din subordinea CONSILIULUI LOCAL PLOIESTI, de catre functionari publici cu functii de conducere sau, dupa caz, de executie ai acestei institutii din cadrul administratiei publice locale.

 1. Prin REFERATUL DE NECESITATE nr. 1098 / 30.06.2015, semnat indescifrabil pentru sef Serviciu resurse umane, juridic, contracte, proceduri, s-a solicitat si obtinut aprobarea pentru efectuarea de catre 31 cursanti, in perioada iulie - august 2015 (cu mentiunea „conform anexelor”) a “unor programe de formare profesionala/perfectionare, destinate dezvoltarii competentei si aptitudinilor necesare cresterii calitatii rezultatelor obtinute in exercitarea atributiilor”, costul estimativ fiind de 95.000,00 lei.

Semnatura apartine numitei MANOLACHE ROXANA, consilier juridic in cadrul serviciului sus amintit, iar aprobarea a fost data de GHEORGHE CARMEN DANIELA, director general al Politiei Locale Ploiesti.

Sintagma „conform anexelor” face trimitere la 3 (trei) coli format A4, nedatate, nesemnate, in care, tabelar, sunt nominalizati nu numai cursantii propusi, dar si, deja, elemente care nu puteau fi cunoscute in acea faza, respectiv:

 • - perioadele concrete, efective de desfasurare;
 • - locatia / hotelurile in care urma sa aiba loc fiecare curs („RIO” – Jupiter, „RALUCA” – Venus, „LIDO” – Mamaia), toate identice ofertei care va fi fost declarata castigatoare – celei a Asociatiei „Sanse la un viitor mai bun ”.
 1. A doua zi, pe 01.07.2015, s-au inregistrat la secretariatul Politiei Locale Ploiesti doua oferte:

- cea cu nr. 1647/01.07.2015 a ASOCIATIEI „SANSE LA UN VIITOR MAI BUN”[1] semnata de numitii ALBU ANDREI – presedinte Consiliu Director si ALBU FELICIA ISABEL – persoana de contact cu telefon 0724(******), oferta care indica exact hotelurile din anexele la REFERATUL DE NECESITATE;

- cea cu nr. 1648/01.07.2015 a ASOCIATIEI PENTRU SPRIJIN SI TRAINING RESURSE UMANE (A.S.T.R.U.), care nu are mentionate datele de identificare[2], semnata de LAZAR VALENTIN – presedinte si aceeasi ALBU FELICIA ISABEL persoana de contact cu telefon 0724(******) (care ofera locatii in Eforie Nord – hotel „IBIZA”, Saturn – hotel „CERNA” si Cap Aurora – hotel „MAJESTIC”);

Se sustine[3] ca ar mai fi fost depusa si o a treia oferta, a „HARRISON CONSULTING” SRL, inregistrata la nr. 1646/01.07.2015, dar care nu a fost transmisa de respectiva entitate, nu este semnata si nici datata, nu are adresa de insotire, ci a fost listata de una din persoanele implicate din Politia Locala Ploiesti (probabil de Manolache Roxana, deoarece facturile privind contravaloarea serviciilor efectuate de firma castigatoare le-a adus personal la secretarit pentru a fi inregistrate, locatie in care a mentionat ca „le-a primit prin posta, la adresa de domiciliu”), din internet, pentru a se intruni, formal, numarul minim de trei oferte. De altfel, aceasta asa-zisa oferta nu este dedicata, documentatia listata fiind, de fapt, o prezentare generala exhaustiva a firmei, cu toate tipurile de cursuri pe care le ofera, niciunul pe profil „ordine publica, paza si control la institutiile publice locale”. Este foarte posibil ca „HARRISON CONSULTING” nici sa nu cunoasca ca a participat la o astfel de procedura de achizitie publica.

 

 1. In aceeasi zi cu primirea „ofertelor”, 01.07.2015, a avut loc la sediul Politiei locale Ploiesti sedinta de lucru a Comisiei de analiza a oportunitatii incheierii contractelor de achizitii publice stabilita prin Decizia nr. 91/05.06.2015, care s-a intrunit in urmatoarea componenta:

Presedinte

Teodorescu Florin – sef Birou comercial;

Membri:

- Manolache Roxana – consilier juridic in cadrul Serviciului resurse umane, juridic, contracte, proceduri;

- Constantinescu Camelia – politist local in cadrul Biroului protectia mediului;

- Tatu loredana – politist local in cadrul Biroului disciplina in constructii si afisaj stradal;

- Dumitrescu Lavinia – sef Birou relatii cu publicul, comunicare si managementul calitatii;

- Popa Mihail – armurier in cadrul Biroului administrativ, logistica si sanatate si securitate a muncii;

- Buligescu George – sef Birou ordine publica I;

- Soare Mihaela – consilier in cadrul Biroului financiar – contabilitate;

- Francu Melania – politist local in cadrul Serviciului Disciplina in constructii, afisaj stradal si protectia mediului;

Secretar:

- Zafiu Mihaela – consilier juridic in cadrul Serviciului resurse umane, juridic, contracte, proceduri.

Comisia a stabilit ca oferta cea mai avantajoasa este cea prezentata de Asociatia „Sanse la un viitor mai bun” inregistrata cu nr. 1647/01.07.2015.

 1. Reiterez aspectul ca locatiile din oferta declarata castigatoare pe 01.07.2015 erau cunoscute din 30.06.2015, data intocmirii si aprobarii REFERATULUI DE NECESITATE si a ANEXELOR la acesta.
 2. Sub aspectul infractiunii de luare de mita, va invederez urmatoarele:
 3. Directorul general GHEORGHE CARMEN DANIELA a primit din partea ASOCIATIEI „SANSE LA UN VIITOR MAI BUN”, pentru sine, fiica sa si prietenul acesteia (3 persoane), foloase necuvenite materializate intr-un sejur complet (cazare in camere single si una dubla pentru 7 nopti / 8 zile) in perioada 12 – 19.08.2015, la hotelul „LIDO” din Mamaia.

Valoarea foloaselor, conform ofertei, a fost de 8295 lei (3 x 2765), la care se adauga contravaloarea meselor (3 persoane x 3 mese/zi x 8 zile).

 1. Secretara Comisiei, ZAFIU MIHAELA – consilier juridic in cadrul Serviciului resurse umane, juridic, contracte, proceduri, a fost recompensata cu un sejur gratuit pe Litoral, intr-una din locatiile unde au fost organizate aceste cursuri.
 2. Liderul uneia din organizatiile sindicale constituita la nivelul Politiei Locale Ploiesti, FANAREANU DRAGOS (sef Birou ordine publica II) a beneficiat – pentru a nu denunta frauda – tot de un sejur, in aceleasi conditii.
 3. Diferit de caracterul fraudulos al intregii proceduri de achizitie publica, inteleg sa evidentiez si totala lipsa de utilitate / eficienta a acestor asa-numite „cursuri de perfectionare profesionala”, prin ducerea acestora in derizoriu.

Astfel, printr-o adresa (probabil transmisa prin e-mail), ALBU FELICIA ISABEL (care indica calitatea de „coordonator formare”) aduce la cunostinta conducerii Politiei Locale Ploiesti ca hotelul „RALUCA” din statiunea Venus nu ofera conditii corespunzatoare de cazare si masa, motiv pentru care cursurile din perioada 26.07 – 02.08.2015 au fost relocate la hotelul „DELTA” din Jupiter care – pentru buna desfasurare a cursurilor de perfectionare profesionala pe profil ordine publica si paza / control obiective – a oferit:

►la restaurant - ambianta romantica, momente comice, muzica (canzonete italiene, chansonete frantuzesti de pe malurile Senei), dans, magie, animatori si o atmosfera intima, teatru pentru copii cu eroi din basme si desene animate;

►pe plaja – amenajari speciale pentru mamici, tatici si bunici;

►in Parcul Copiilor „Baby Land” – tobogane, plase elastice, curse cu obstacole, iar ca invitati speciali in fiecare seara tematic pe Batman, Spiderman, zana Ariel, pirati si indieni.

Din verificarile pe care le veti efectua, veti constata fara putinta de tagada ca intreaga suma a fost cheltuita din bani publici pentru cate un concediu pe Litoral in vara anului 2015 al unor angajati anume selectionati (peste 31, la care se aduga persoane din afara institutiei), petrecut sub pretextul participarii la cursuri de perfectionare profesionala, servicii care nu s-au prestat in realitate.

 1. Avand in vedere situatia de fapt descrisa, apreciez ca s-au incalcat cu stiinta si rea-credinta prevederile OUG nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare[4] privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

S-a creat aparenta de legalitate a procedurii simplificate de cerere de oferte reglementata de art. 124 si urm., coroborat cu art. 19, toate din OUG nr. 34/2006, deoarece:

- doua oferte apartin, practic, unor entitati aflate in intelegere si conduse de aceleasi persoane[5];

- a treia oferta nu a existat de fapt;

- intreaga procedura s-a derulat in doua zile: 30.06.2015 si 01.07.2015, castigatoarea fiind deja cunoscuta dinainte;

- serviciile de formare / perfectionare profesionala nu s-au prestat, intocmindu-se documente fictive care ar atesta efectuarea cursurilor.

 1. Pentru conturarea si mai clara a laturii subiective a infractiunilor precum si a tuturor imprejurarilor comiterii acestora, precizez ca GHEORGHE CARMEN DANIELA, fosta MUSAT, actualul director general al Politiei Locale Ploiesti, a detinut, in perioada mandatelor fostului primar PSD al Municipiului Ploiesti, Calota Emil (2000-2008), functiile de sef Serviciu Control si, apoi, de director al Directiei Control si Relatii Publice a Primariei Ploiesti. ALBU FELICIA ISABEL i-a fost subordonata, fiind incadrata, in aceeasi perioada, pe functia de referent la Serviciul control si libera practica din structura directiei susmentionate.

 

  Pe cale de consecinta, va adresez respectoasa rugaminte de a dispune efectuarea investigaţiilor / cercetarilor care se impun in scopul aflarii adevarului si de a da satisfactie indeplinirii scopului actiunii penale, respectiv tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiunile, in cazul in care veti stabili ca sunt intrunite toate conditiile cerute de lege pentru angajarea acesteia.

 

Sub aspect probatoriu,

- anexez o documentatie continand fotocopiile principalelor inscrisuri intocmite in timpul procedurii de achizitie publica la care fac referire (22 file);

- precizez ca frauda cu privire la aceste cursuri este de relativa notorietate in randul angajatilor Politiei Locale Ploiesti, astfel ca va pot nominaliza martori in cunostinta de cauza.

 

 

Cu deosebit respect,

 

                                                                Semneaza

 

 

DOAMNEI LAURA CODRUTA KOVESI – PROCUROR SEF AL DIRECTIEI NATIONALE ANTICORUPTIE

 

[1] Cu sediul in Bucuresti, str. Sos. Chitilei, nr. 16, sc. A, ap. 25, sector 1, tel. 0745.162.293.

[2] Consultand mediul internet, rezulta ca are sediul in Ploieşti, str. Carpenului nr. 4, jud. Prahova, tel. 0244 520 717

[3] In Procesul-verbal de adjudecare a ofertei castigatoare, nr. 11/01.07.2015.

[4] Am in vedere textul actualizat al acestui act normative din 2014.

[5]A se vedea link-ul

http://www.infoinstitutii.ro/dbimg/files/Grila%20programe%20ANFP_septembrie%2021_08_2014.pdf

 

 

   

2 comentarii

 • Link la comentariu mihai Miercuri, 30 Septembrie 2015 20:04 postat de mihai

  Daca este curs de Ordine publica,paza si control la institutii publice,ce cauta la respectivele cursuri angajati de la protectia mediului,control domeniu public,dispecerat?Pun si eu aceasta intrebare desi stiu ca nu ma va lamuri nimeni.Sau raspunsul la intrebarea mea este „daca totul se plateste din bugetul public,din banii ploiestenilor de ce sa nu profitam”,este ca ma apropii de adevar?Oare chiar va da DNA curs acestei reclamatii sau si pe asta se va asterne praful,ca in multa alte cazuri.Sper ca nu.

 • Link la comentariu vai da adi Luni, 28 Septembrie 2015 08:59 postat de vai da adi

  cine dracu a adus-o pe asta la Ploiesti? Nu s-a gandit decat la furt? Pai e impopotonata ca o infractoare (ma rog, p............a) si are un limbaj demn de o...c...a cu statut de sef (Pamela - Manolache Roxana, consiliera ei personala! - ce t...e mari ai! Cum ai resusit fa? Raspuns: Daca asa le am sefa, ce sa fac?)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.