Luni, 14 Mai 2018 06:36

Dosar penal pentru ucidere din culpă, în Prahova, după ce o gravidă a pierdut sarcina în timp ce se afla sub supravegherea medicilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Polițiștii din Prahova au deschis dosar penal și anchetează cazul unei gravide de 29 de ani, din județ, care a pierdut o sarcină de 30 de săptămâni, deși în cele aproximtiv şapte luni nu avusese nicio problemă. Totul s-ar fi întâmplat în timp ce pacienta era internată şi sub supraveghere medicală. Familia este în stare de șoc și nu poate înțelege nici acum, la aproape o lună de la tragicul eveniment, cum de o imensă bucurie s-a transformat, peste noapte, la propriu, într-o durere fără sfârșit și o uriașă traumă.

Alina Ciurcă, din Măgurele, și soțul său, Mihai, așteptau cu nerăbdare să devină părinți. Primul lor copil urma să se nască în această vară, iar de la aflarea veștii că tânăra este însărcinată totul a mers ca la carte. Viitoarea mămică a fost văzută periodic, o dată pe lună, de un medic de specialitate din Ploiești, iar totul a decurs normal, fără vreo suspiciune că ar putea apărea probleme.

Totul... până în seara zilei de 16 aprilie, când Alina a început să se simtă rău. A acuzat dureri de cap și, fiind însărcinată, a ales să solicite un echipaj de urgență, prin 112, și să se lase pe mâna medicilor, convinsă că aceasta este cea mai bună alegere pentru ea și copilul ei nenăscut.

Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Prahova au confirmat intervenția din 16 aprilie: "În data de 16.04.2018, orele 22.50, s-a apelat Serviciul de Ambulanță Județean Prahova prin intermediul Sistemului Unic de Apel  de Urgență 112 pentru  Ciurcă Alina Mădălina, 28 ani,  motivul solicitării – GRAVIDA VII L, I P. La solicitare, în localitatea Măgurele, str. (....), s-a deplasat o ambulanță tip B2 (asistent medical și ambulanțier) care, în urma evaluării medicale, a pus diagnosticele de: gravidă 30 săptămâni, HTA puseu. S-a administrat tratamentul corespunzător (antihipertensiv), iar pacienta a fost transportată la spital Vălenii de Munte - maternitate pentru investigații și tratament de specialitate".

"O durea capul foarte rău. Am chemat salvarea și pe la 23.30 am ajuns la Spitalul din Văleni, unde echipajul de la Ambulanță a decis să o transporte. Pe drum i s-a administrat Captopril, pentru scăderea tensiunii, deoarece avea tensiunea destul de mare. Nu știu dacă i-au mai dat și altceva. La spital, la camera de gardă, i-au fost administrate perfuzii cu Algocalmin și Metoclopramid", a povestit soțul Alinei. Potrivit acestuia, de la momentul prezentării la Camera de Gardă a Spitalului Vălenii de Munte și pe tot parcursul nopții, tânăra a fost văzută doar de medicul de gardă, dr. Angelica Moise. Nu a trecut pe la ea niciun ginecolog și nu s-a considerat necesar ca pacienta să fie trimisă la Maternitatea din Ploiești. Familia susține chiar că ar fi urmat să fie trimisă acasă fără ca un specialist să o consulte.

Potrivit soțului, tânăra a rămas în spital, peste noapte, iar de dimineață a găsit-o pregătită să plece acasă. Nimeni nu se interesase, până la acel moment, de starea fătului. "La 7.30 avea deja un bilet de externare și o trimitere să meargă la cardiologie, în ambulatoriu. Atunci am insistat ca, dacă tot ne aflăm acolo, să fie văzută și de un ginecolog. Pe la 8.30 a fost chemat medicul ginecolog care i-a făcut o ecografie și a anunțat-o că inima fătului nu mai bate. A întrebat-o când a simțit ultima dată mișcările copilului, soția i-a spus că în jurul orei 1.00 - 1.30, iar medicul a bănuit că fătul ar fi murit în jurul orei 2.00. Asta i-a spus. Cum a fost posibil? În acel moment, Alina se afla în spital, sub supraveghere medicală", povestește Mihai.

De la Spitalul din Văleni am aflat doar că în unitatea sanitară funcționează două linii de gardă și că, într-adevăr, în noaptea de 16 spre 17 aprilie de serviciu au fost un medic internist și un chirurg. Invocând prevederi legale referitoare la drepturile pacientului și la protecția datelor cu caracter personal, conducerea spitalului nu ne-a oferit nici măcar informații pe care de altfel le-am regăsit, apoi, publicate fără probleme, pe site-ul spitalului. Cum ar fi cea că medicul internist care a asigurat garda în acea noapte a fost dr. Angelica Moise. Tot de pe pagina de internet a unității sanitare am aflat că Alina a fost văzută abia pe 17 aprilie, dimineața, de un ginecolog, dr. Nina Cremeneanu, pentru că atunci a intrat acesta de gardă. "Potrivit prevederilor legale, în Spitalul nostru sunt organizate două linii de gardă, medicală și chirurgicală, asigurate de medici interniști, respectiv chirurgi sau ginecologi. În seara de 16.04.2018 au fost de gardă un medic internist și un medic chirurg", au fost singurele precizări oficiale ale reprezentanților unității sanitare, la solicitarea Telegrama.

Din fișa medicală pusă la dispoziția noastră de familie am aflat, însă, că Alina a ajuns la spital, în noaptea de 16 aprilie, cu cefalee, greață, vărsături, dar și cu tensiune 150/80. Ca primă intervenție, la 23.45 acesteia i s-au administrat, în perfuzie, glucoză (5%, 250 ml), un comprimat de Paracetamol, o fiolă de Algocalmin și una de Metoclopramid. La ora 1.00, dar și la ora 6.15, pe fișa pacientei este consemnat că tensiunea acesteia scăzuse la valori normale și că tânăra prezenta o stare generală bună. Abia în dreptul însemnării de dimineață se menționează că pacienta se trimite la consult obstetrical, acesta efectuându-se la ora 8.40. Atunci s-a constatat că inima fătului nu mai bate și abia atunci medicul i-a transmis Alinei că acest caz nu mai este de competența lor, a medicilor din Văleni, iar ea trebuie trimisă la Ploiești. La un moment dat... "Ne-au spus că o vor trimite cu o ambulanță, la Maternitate, dar să mai așteptăm, că mașina nu poate pleca doar cu un pacient. Să mai stăm, să mai apară un caz care să aibă nevoie să ajungă la Ploiești", a mai povestit soțul pacientei.

Abia pe la 10.00 Alina a plecat spre Maternitate. Era 17 aprilie, iar până a doua zi, pe 18 aprilie, nimeni nu a intervenit în cazul ei. "Abia miercuri (pe 18 aprilie - n.r.), dr. Luchian a văzut-o și a decis să intre cu ea în operație. A spus că o face pe răspunderea dânsei. Nu a mai așteptat nimic, spunea că nu o poate lăsa așa, că moare", ne-a povestit soțul îngrozit că, într-o situație atât de gravă, niciun medic nu a intervenit de urgență.

Conducerea Maternității a răspuns pentru Telegrama că "în cazul unei sarcini oprite în evoluție, nașterea va avea loc în urma unor investigații și a unei monitorizări realizate de către medic. În funcție de starea generală, de bolile asociate, medicul decide dacă nașterea are loc pe cale vaginală sau dacă se impune nașterea prin operație cezariană. În această perioadă, pacienta rămâne internată în spital, fiind monitorizată atent pentru a se putea decide la momentul oportun intervenția chirurgicală, în interes matern. Punctual, în cazul acesta, după o zi de la internare, în urma examenului clinic și paraclinic, medicul șef de secție a decis finalizarea nașterii prin operație cezariană. Evoluția post operatorie a pacientei este favorabilă".

Alina a fost operată, iar după câteva zile a părăsit Maternitatea Ploiești cu două luni mai devreme decât ar fi trebuit să o facă, și nu cu un copilaș în brațe, ci cu sufletul îndoliat. Este foarte posibil să nu mai poată rămâne niciodată însărcinată. Iar acum, împreună cu familia, încearcă să afle de ce nu a putut să-și țină în brațe bebelușul pe care și l-a dorit atât de mult și pe care îl aștepta cu atâta dragoste. A cerut efectuarea unor analize care să determine ce a dus la decesul fătului, în săptămâna 30 a unei sarcini care nu pusese niciun fel de probleme. Și va face toate demersurile pentru a afla ce s-a întâmplat cu copilul ei, pentru că nu-i dă pace sentimentul că cine a hotărât greșit.

Cazul ei a ajuns, însă, și în atenția Poliției. IJP Prahova a confirmat, pentru Telegrama, că în urma celor întâmplate a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind derulate de Poliția Ploiești. Implicit, cazul intră și în atenția Colegiului Medicilor.

Anchetatorii trebuie să stabilească dacă undeva, pe traseul parcurs de Alina, cineva, cumva, a luat o decizie greșită care a trimis un suflet în Cer chiar înainte de a ajunge în brațele mamei. Și de ce o femeie tânără, sănătoasă, a fost privată de bucuria de a aduce pe lume un copil și, foarte probabil, de a mai fi vreodată mamă.

 

   

3 comentarii

  • Link la comentariu Georgiana Luni, 14 Mai 2018 18:02 postat de Georgiana

    Mama mea a decedat in spitalul acela la numai 50 ani, dupa ce a ajuns de urgenta la spital suferind un infarct. Medicul de garda nici nu s-a uitat la ea, toata treaba a facut-o soferul de pe ambulanta. Daca era un spital cum trebuie, cu medici care isi asuma meseria, mama mea acum ar fi fost printre noi...Rusine medicilor si conducerii spitalului Valenii de Munte!!!

  • Link la comentariu Ionita Ana-Maria Luni, 14 Mai 2018 17:20 postat de Ionita Ana-Maria

    Acesta eate um caz nefericit care se putea intampla in orice spital nu numai la Valenii de Munte.Nu suntem in masura sa aruncam cu pietre in personalul spitalului...Am nascut la Valenii de Munte si eu ca si alte multe mamici si am.fost tratata super de catre cadrele medicale!!!

  • Link la comentariu Raluca Enuta Luni, 14 Mai 2018 14:45 postat de Raluca Enuta

    Acum un an am asteptat 2 ore ambulanta ÎN SPITAL cu copilul în stare gravă, intestin perforat in urma unui accident intr.un gardut decorativ.....si am plecat pe semnătura cu masina personala pt ca tot nu venea... Il stersese cu un pic de betadina, un pansament peste plagă si trimis intr.un salon sa asteptam ambulanta... cazul a fost foarte grav,Am ajuns la bucuresti si operat de urgenta, 8 zile la terapie intensivă....Putea sa se termine tragic, doar Dumnezeu ne.a ajuta....?

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.