Marți, 12 Iunie 2018 13:27

Culmea escrocheriilor! Să fraudezi în numele Poliției Române

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poliția Română este cel mai nou "paravan" ales de escrocii din mediul on-line, după ce mărci și lanțuri de magazine au fost folosite de aceștia pentru a frauda. Reprezentanții instituției au lansat, marți, un avertisment în acest sens, arătând că Poliția Română "nu cere efectuarea de transferuri on-line pentru recuperarea datelor"

"Polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice au fost sesizați despre desfășurarea unei campanii prin care se încercă fraudarea victimelor, prin sisteme informatice, în numele Poliției Române. Dacă primiți un astfel de mesaj, este important să știți că este o fraudă și să nu dați curs cererii! Sesizați poliția dacă aveți calculatorul criptat sau dacă ați plătit", au comunicat aceștia, făcând public și un set de recomandări pentru cetățeni. Astfel:

- Nu plătiți suma cerută pentru decriptarea fișierelor, în cazul în care calculatorul este virusat, întrucât de cele mai multe ori nu veți recapătă fișierele!

- Anunțați de îndată Poliția în cazul în care sunteți victime ale unor astfel de atacuri!

- Faceţi back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, mențineți sistemul updatat și instalați un program de tip antivirus!

- Nu deschideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit primit pe rețelele de socializare.

"Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016, de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware. Pe www.nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare. În urma acestui demers, ce are ca scop lupta contra ransomware, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. au devenit parteneri asociați ai proiectului No More Ransom. Operațiunea Bakovia - În luna decembrie 2017, polițiștii Direcției de Combaterea a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 7 percheziții la persoane bănuite că ar fi infectat numeroase calculatoare cu programe malițioase și ar fi cerut recompense pentru decriptarea fișierelor afectate. Acțiunea s-a desfășurat în comun cu agenții internaționale precum Europol, FBI și National Crime Agency. Este primul caz din lume în care s-a reușit arestarea unor persoane bănuite de ransomware", au mai comunicat reprezentanții Poliției Române.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.