Miercuri, 05 Decembrie 2018 11:42

Șeful Cosa Nostra a fost arestat. Cine este Settimo Mineo, înlocuitorul lui Toto Riina

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Settimo Mineo, ultimul șef al mafiei siciliene, și alți 45 de membri ai Cosa Nostra au fost arestați de carabinieri. Aceasta este considerată o lovitură grea pentru cea mai cunoscută grupare mafiotă din lume, scrie BBC News.

Settimino Mineo, în vârstă de 80 de ani, este considerat cel care i-a succedat fostului şef al Cosa Nostra, Toto Riina cunoscut sub porecla de „bestia“. Riina a murit în închisoare anul trecut şi a fost condamnat pentru comandarea a aproape 150 de asasinate în cei 20 de ani de teroare.

Bernardo Provenzano este cel care a condus afacerile Cupolei imediat după arestarea lui Riina în 1993, dar şi acesta a fost arestat în 2006.

 Poliţia italiană a anunţat marţi arestarea Mineo şi a altor zeci de suspecţi în cadrul unei vaste operaţiuni în Sicilia.

Settimo Mineo, un bijutier de 80 de ani, i-a luat locul lui Toto Riina, fostul lider istoric al întregii mafii siciliene, decedat anul trecut în închisoare. Arestarea sa s-a realizat chiar înainte de instalarea sa oficială în fruntea Cosa Nostra.

În timpul aceluiași raid au fost arestați alți 45 de mafioți căutați pentru asociere criminală de tip mafiot, de extorcare, de deţinere de arme şi de incendiere, iar această operaţiune a fost rezultatul a patru anchete penale distincte. „Este una dintre cele mai dure lovituri date de stat mafiei”, a spus Luigi Di Maio, vicepremier şi lider al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem). Mineo conducea operațiunile mafiei în Pagliarelli, un cartier central din Palermo, iar presa italiană scrie că evita să folosească telefoanele mobile și prefera să meargă pe jos și nu cu mașina.

Era o persoană în care Riina avea foarte mare încredere și pe care fostul șef al Cosa Nostra îl aprecia. El a supraviețuit în 1982 undei ambuscade în care a murit fratele său Giuseppe. Un alt frate, Antonino, a fost împușcat mai târziu. Mineo a fost arestat prima dată în 1984 la ordinele procurorului Giovanni Falcone. Cotidianul italian La Repubblica scrie că atunci el le-a spus procurorilor că „Nu știu despre ce vorbești. Sunt căzut din nori”. Atunci el a petrecut cinci ani după gratii. În 2006, Mineo a fost arestat din nou și a petrecut 11 ani în închisoare, fiind eliberat anul trecut. După aceea a preluat conducerea Cosa Nostra.

Mineo încerca să reconstruiască Cupola, organism comun de organizare şi consiliere între clanurile mafiote din Sicilia, după perioada de declin din anii 2000 încoace.

Ca dovadă a decăderii Cosa Nostra este faptul că 'Ndrangheta, altă organizaţie mafiotă  din Calabria a devenit mult mai puternică şi mai periculoasă cu legături în întreaga lume

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.