Miercuri, 19 Decembrie 2018 13:23

Audio - Nicolae Ceauşescu despre reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara: „Toate unităţile vor purta armament de luptă, inclusive gloanţe... Într-o oră trebuie restabilită complet liniştea“

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revoltele de la Timişoara din decembrie 1989 trebuiau reprimate în sânge şi asta din ordinul direct dat de Nicolae Ceauşescu, şeful statului şi lider al Partidului Comunist. Acest lucru este relevat din stenogramele teleconferinţei organizate pe 17 decembrie 1989 şi din înregistrările audio. Acesta trasa sarcini clare, amănunţite privind modul în care trebuiau să se comporte structurile de forţă ale Ministerului de Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale.

Transcriere înregistrare:

Nicolae Ceauşescu - Am transmis cu cîteva minute înainte tovarășului Coman (generalul-colonel, Ion Coman, secretar al C.C. al PCR n.r.), care a sosit acuma cu alți generali la Timișoara, ordinul - Toate trupele primesc muniţie de război, de front. Se somează, oricine nu se supune, se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea.  În Timişoara a fost atacat şi sediul. Nu s-a reacţionat, s-a întors şi obrazul celălalt, de parcă am fi fost Isus Hristos.

Toate unităţile Ministerului de Interne, inclusive Miliţia şi trupele de Securitate, unităţile de grăniceri vor purta armament de luptă, inclusive gloanţe.

Fără discuţii, cu respectarea regulamentului şi normelor legale, de somaţie, conform legilor, ca oricine atacă un ofiţer, un soldat trebuie să primească riposta. Oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid sau sparge un geam la un magazin trebuie să primească riposta imediat. Niciun fel de justificare. Umanismul nu înseamnă pactizare sau capitulare în faţă cu duşmanii. Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrităţii ţării şi socialismului. De asemenea, toate unităţile militare sunt în stare de alarmă şi au în această situaţie şi armamentul de luptă, dotare de luptă. Înseamnă inclusiv muniţia. Nu pleacă nicăieri fără muniţie de luptă. Unităţile de motorizate, toate merg cu armamentul din dotare uşor, cu armamentul uşor din dotare, de luptă. Se interzice, orişicine încearcă vreo manifestare este imediat somat, arestat şi pe urmă stăm de vorbă să clarificăm. Fără niciun fel de discuţie. Dacă s-a înţeles bine şi îi întreb pe cei de la Timişoara . Dacă sunt prezenţi să-mi răspundă, primul-secretar care îndeplineşte şi calitatea de comandant judeţului şi tovarăşu Coman, dacă sunt prezenţi ofiţerii acolo.

Radu Bălan  - Să trăiţi, secretarul Bălan (Radu Bălan, primul-secretar al Comitetului județean Timiş n.r.)  la aparat. Sunt cu tovarăşul Coman. Am luat măsuri pentru executarea ordinului pe care l-aţi dat dumneavoastră.

Nicolae Ceauşescu - Am întrebat dacă ofiţerii sunt în sală.

Ion Coman - Vă raportez, tovarăşe Ceauşescu, Coman la aparat (generalul-colonel, Ion Coman, secretar al C.C. al PCR n.r.). Nu sunt în sală, sunt la divizie şi organizăm ce aţi ordonat dumneavoastră. A început să se tragă deja.

Nicolae Ceauşescu - Într-o oră trebuie restabilită complect liniştea la Timişoara. Te rog, chemaţii şi daţi-le ordin şi când sunt îmi daţi şi mie să vorbesc la telefon. Nu se poate una ca asta. S-a înţeles?

Ion Coman - Vă raportez, tovarăşu Ceauşescu, capul a 3 coloane intră acum în Timişoara. Am trimis aceşti ofiţeri acolo pentru a le întâmpina şi a le dirija în centrul oraşului. Raportez încă odată, am ordonat să se tragă FOC!

Nicolae Ceauşescu  - Comandantul diviziei din Timișoara unde e? ... (pauză)

Nicolae Ceauşescu - Tovarăşe Coman, comandantul diviziei din Timișoara unde e?

Ion Coman -Raportez, comandantul diviziei este la divizie, tovarăşe Ceauşescu.

Nicolae Ceauşescu - Imediat să vină la, împreună cu voi să fie la locul de comandă. Și locul de comandă este comitetul județean al partidului! Ăsta e punctul de comandă!

Ion Coman - Am înţeles, tovarăşe secretar-general

Nicolae Ceauşescu - Coman, generalii care au venit din Bucureşti, şeful statului major, mininstrul adjunct şi ceilalţi unde sunt?

Ion Coman - Vă raportez că acuma am vorbit cu ei pentru a merge la divizie să vedem cele trei coloane. După aceea am chemat aici pe șeful securității, pe șeful miliției, care sunt lângă mine! Și organizăm așa cum ați ordonat!

Nicolae Ceaușescu: Te rog, acționezi în numele meu și preiei comanda și îmi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluționează problemele! Toți îi chemi și le dai ordin să execute!

Nicolae Ceauşescu: Este o adevărată lovitură de stat, aşa-zis paşnică, anti-socialistă şi trebuie privită ca atare.

Am stabilit să nu mai primim în perioada următoare turişti străini şi să nu mai aibă loc nici aşa-zisul micul trafic de frontier, îl suspendăm. Vom reveni mai tîrziu. Fiecare să se ocupe de problemele lor, nu de micul trafic. Nu trebuie să admitem, şi oricine, şi străini, dar şi din ţară, care sunt prinşi că desfăşoară activitate antisocialistă trebuie loviţi fără cruţare, fără nici un fel de justificare. Şi trebuie să spunem poporului clar, nu să umblăm aşa cu subînţelesuri!

Toate unitățile să iasă, să fie în centru și să pună ordine! S-a înțeles?

Teleconferinţa continuă cu un discurs al lui Ceauşescu despre apărarea cuceririlor revoluţionare despre necesitatea mobilizării activului de partid şi a Gărzilor Patriotice, mobilizarea forţelor de Securitate/Miliţie şi Armată, organizarea de patrule mixte pe străzile fiecărui oraş din ţară şi le aminteşte prim secretarilor de judeţe că starea de alarmă va fi menţinută până după Anul Nou.

În ziua de 17 decembrie 1989 în Timişoara s-au înregistrat cele mai multe victime, respectiv 65 de morţi şi 268 de răniţi, dintre care 224 prin împuşcare. Potrivit martorilir au forţele Ministerului de Interne şi ale Ministerului Apărării au tras cu muniţie reală.

Alte 44 de persoane au fost rănite în altercaţiile cu forţele de ordine. Până în 17 decembrie, forţele de ordine au reţinut 200 de persoane, depuse la Penitenciarul Timişoara fără nicio formă legală”, a relatat procurorul Romeo Bălan.

Ziua următoare (18 decembrie), la ordinul Elenei Ceauşescu, s-a pus în practică Operaţiunea „Trandafirul“, prin care victimele de la morgă, 44 la număr (dintre care 9 cadavre neidentificate), au fost încărcate într-un camion al Comtimului, transportate la Crematoriu Cenuşa din Bucureşti, unde au fost arse, pentru a se şterge urmele masacrelor.

În total, în perioada 16-22 decembrie 1989, pe durata regimului Ceauşescu, din datele oficiale au murit la Timişoara 112 persoane, 392 au fost rănite grav şi 850 au fost arestate. Asociaţiile de revoluţionari arată că numărul victimelor a fost mult mai mare.

Surse: mariusmioc.wordpress.com/

          www.youtube.com/watch?v=oGQLHYQBTFQ&t=16s

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.