Marți, 20 Februarie 2018 11:48

Noua propunere de uniformă MApN a stârnit un val de critici din partea istoricilor şi specialiştilor

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Anunţul făcut de ministrul Apărării privind schimbarea uniformei de serviciu pentru militarii MApN a generat un val de critici din partea cercetărilor şi istoricilor militari.

Criticile au fost declanşate, de fapt, de noua propunere de uniformă, care vine din partea designerului Alexandru Ciucu, un personaj care se învîrte de câţiva ani prin cercul elitelor şi care a mai prins câteva contracte cu statul.

În urmă cu două săptămâni, Ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunţa cu emfază că va deveni obligatoriu ca militarii români să poarte uniforma de oraş şi să nu mai umble în civil în drum spre serviciu. Cu această ocazie, Mihai Fifor a anunţat că se lucreze la schimbarea uniformelor de serviciu.

Iar o fotografie cu noua propunere şi-a făcut apariţia pe media, în care designerul Ciucu prezintă o nouă uniformă pe o culoare kaki-maron şi cu revere maron închis.

Mai grav este că dispar tradiţionalele petliţe ce semnifică culoarea armei, simbolistică preluată din ţinuta militară interbelică şi dinainte de Primul Război Mondial.

Reacţia specialiştilor în uniformologie, un domeniu nou apărut printre cercetării în istoria militară nu a întârziat să apară. Mulţi au comparat noua ţinută propusă cu uniforma unor paznici de hotel sau de chelneri.

Unii au comparat-o cu uniforma sovietică şi că nu se păstrează tradiţia militară a Armatei Române care a luptat în trei războaie importante. Specialiştii în istoria militară şi uniforme nu au nici măcar consultaţi în această problemă.

Un specialist în istoria uniformelor Armatei Române a criticat dur intențiile MApN, acuzând oficialii că doresc „să distrugă și ultimele elemente de tradiție din uniforma militară românească“.

„Pe lângă aspectul de uniformă de paznic de hotel (nu am nimic cu această onorabilă ocupație), uniforma propusă elimină ceea ce mai rămăsese tradițional din uniforma de oraș și serviciu. Actualul veston, ce este cel mai tradițional element care încă mai există, este aproape identic cu cel model 1930, 1932 și mai ales 1941, cu buzunarele asemănătoare modelelor mai vechi, ca 1916. Iar kaki-ul este introdus din 1923. De ce trebuie înlocuită culoarea și aspectul uniformei actuale?“, a declarat Nicolae Alexe, absolvent al Facultății de Istorie și muzeograf de profesie, citat de Activenews.ro.

„Uniforma mozaic, de instrucție și campanie să se schimbe, să se adapteze nevoilor (așa a fost mereu), dar cea de oraș și serviciu trebuie să păstreze elemente tradiționale. Mai bine ar introduce la actualul veston de oraș petlița săgeată, de la soldat la colonel, simbol ce a fost purtat în războaiele de independență, primul și al doilea mondial. E o rușine să porți însemne pe care le-au purtat bunicii, străbunicii și străbunii noștri? Asta era ultima problemă a Armatei Române - are tehnică de luptă și auto nouă, uniformele de instrucție sunt cele mai bune, tot personalul se ridică la cele mai înalte standarde și uite că doar uniforma de oraș trage în jos cu 100 de ani armata, stopându-i drumul către viitorul luminos ... Ne reîntoarcem în perioada 1952-1957, când, în afara unor semne de armă, ca infanteria, nimic din uniformă nu mai era românesc, ci de influență sovietică. Mai rămân tradiționale doar însemnele de grad ale subofițerilor și ofițerilor. Să le schimbați și pe ălea, distrugători ai memoriei eroilor noștri!“, a mai declarat istoricul Nicolae Alexe.

Sursa: Activenews.ro

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.