Miercuri, 13 Iunie 2018 12:33

Codul de procedură penală, votat de senatori

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatorii au votat în plen Codul de procedură penală. Camera Deputaților este for decizional.

Au fost 74 de voturi pentru și 28 de voturi împotrivă. Nu au fost multe dezbateri pe acest proiect.  Opoziția a criticat proiectul, arătând că acesta favorizează infractorii și nu victimele, notează Digi 24. Proiectul a primit săptămâna trecută raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, comisie condusă de Florin Iordache (PSD). Printre amendamentele adoptate se află limitarea controlului judiciar dispus de instanţa de judecată, respectiv ca suspectul să fie adus cu mandat de aducere numai în mod excepţional şi motivat, iar denunţul să fie în termen de 6 luni de la luarea la cunoştinţă despre infracţiune, mai notează sursa citată. Codul de procedură penală va ajunge din nou la comisia specială condusă de Florin Iordache, iar apoi va merge la vot în Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, măsura arestului preventiv să se ia doar în cazul existenţei unor probe şi indicii temeinice, fiind înlocuită astfel sintagma „suspiciuni rezonabile”. Parlamentarii au stabilit şi ca procurorii să poată să distrugă probele dintr-o înregistrare obţinută în mod nelegal şi să întocmească un proces verbal în acest sens, pe care să îl depună la dosarul în cauză.

În termen de maxim un an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă, organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a dispune această măsură, fie la clasarea cauzei, au mai stabilit parlamentarii.

Un alt amendament prevede că, după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează în scris în cel mult 10 zile pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa, mai arată Digi 24.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.