Luni, 26 Noiembrie 2018 13:32

Pinguini și foci, la Zoo Brașov. Chiriașii vor avea adăposturi de 3,6 milioane de euro

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conducerea Zoo Braşov intenţionează să aducă pinguini şi foci pentru care vrea să amenajeze adăposturi de 3,6 milioane de euro, în care noii chiriași vor avea toate condițiile și unde vor putea fi vizitați.

Conducerea Grădinii Zoologice are în plan ca în noul ţarc să fie 20 de pinguini (10 perechi), pentru care se vor amenaja 15 cuiburi.  Aceste cuiburi vor fi amenajate astfel încât să fie evitate disputele teritoriale între pinguini.

Suprafaţa exterioară a spaţiului va avea 280 mp apă cu adâncimi variabile între 1,5 m (20%) şi 3 m ( 80%). De asemenea, în exterior se vor amenaja locuri care să permită animalelor să se adăpostească de lumina solară directă şi de condiţiile meteo nefavorabile (în principal de vânt). Geamul de vizionare al spaţiului exterior, care va fi amplasat subacvatic, va avea dimensiunea de 8 m x 3 m.

Spaţiul interior va avea o suprafaţă minimă de 20 mp adăpost, cu un bazin de 16 mp şi adâncime 1,5 m. Amenajarea spaţiilor interioare se va realiza astfel încât să fie evitată formarea curenţilor de aer.

Totodată, având în vedere că în bazinele pentru pinguini va fi apă sărată, firma care va obţine contractul va trebui să realizeze sisteme speciale de scurgere a apei de ploaie sau a celei folosite la spălarea adăpostului. De asemenea, porţiunile uscate ale adăpostului trebuie proiectate şi realizate astfel încât să nu permită băltirea apei, deoarece, se arată în caietul de sarcini, „un substrat umed în permanenţă va cauza probleme la picioarele animalelor”, scrie bzb.ro.

În ceea ce priveşte spaţiul pentru foci sau lei de mare, suprafaţa exterioară  acestuia va avea minim 800 mp, din care apă 600 mp, cu adâncimi variabile până la 5 m (20%) şi 3,5 m (80%). Geamurile de vizionare ale spaţiului exterior vor avea dimensiunea de 8 m x 3 m, respectiv 6 m x 3 m. Spaţiul interior de carantină/izolare va avea cel puţin 20 mp adăpost, cu un bazin de 16 mp şi o adâncime 3 m. iar pentru ele va fi amenajată o „casă” care să ofere cele mai bune condiţii, în valoare de 3,6 milioane de euro. Fiecare ţarc va avea bazin cu apă salină, iar pentru menţinerea temperaturii apei se va fora la 100 de metri adâncime, mai notează sursa citată

Proiectul de amenajare a țarcurilor este în faza lansării licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Valoarea investiţiei este estimată la 14.274.384 lei fără TVA (16.986.516 lei, cu tot cu TVA - aprox. 3,6 milioane de euro), iar ofertele sunt aşteptate până în 10 decembrie 2018. După semnarea contractului, constructorul va trebui să finalizeze lucrările în termen de 12 luni.

țarcurile ar urma să fie amenajate în zona centrala a parcului zoologic, lângă ţarcurile tigrilor, în locul unui mic lac existent în prezent.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.