Vineri, 09 Noiembrie 2018 11:42

Premieră națională: Reconstrucție de craniu, la un pacient implicat într-un accident rutier

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revoluție medicală în Spitalul Județean de Urgență Bacău! Dr. Vlad Buburuzan, medic primar, șeful Secției de Neurochirurgie, a reușit o premieră națională: a reconstruit o parte din craniul unui pacient, de 26 de ani, care a fost victima unui accident rutier. Practic, cu ajutorul unui mulaj și al unor matrițe, doctorul a refăcut în întregime calota craniană, chiar în sala de operație, folosind un ciment special, biologic, din care se fac și protezele osoase, apoi a montat aceste bucăți de ciment cu niște șururburi în părțile osoase ale craniului care nu au fost afectate. Pentru reușita acestui caz a făcut echipă cu dr. Radu Niță, medic primar Chirurgie Plastică, și dr. Valentin Tutunaru, medic primar Terapie și Anestezie Intensivă.

Tânărul (de loc din comuna Cleja) a ajuns în grija medicilor din Bacău încă de anul trecut, când a suferit acel nefericit eveniment rutier (în timp ce se deplasa cu un scuter prin Sascut), iar atunci a suferit o intervenție chirurgicală simultană de stabilizare neurologică, neurochiurgicală, de asanare a leziunilor, de înlăturare a focarelor de infecție (având în vedere ca pacientul intrase cu capul în partea metalică a unei mașini de gunoi) și tratare a porțiunii de creier care a fost afectată, dar și de reconstrucție facială, care a durat aproape 8 ore, informează site-ul desteptarea.ro.

Practic, în urma acelui accident, pacientului i-a fost zdrobită fața complet şi nimeni nu îi mai dădea nicio șansă de supraviețuire. La un moment dat, după aproape 20 de ore de la internare, a început să dea semne de viață, să-și revină neurologic, așa că s-a decis imediat să se intre cu el în operație, cu anestezie generală, mai notează sursa citată.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.