Vineri, 14 Septembrie 2018 11:42

Un primar PSD cheamă să dea explicaţii localnicii care au semnat campania "Fără penali"

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizatorii campaniei "Fără penali în funcţii publice" reclamă presiuni făcute asupra semnatarilor petiţiei, de către primarul unui oraş din judeţul Maramureş. Într-o postare pe pagina de Facebook a campaniei, aceştia spun că în oraşul Vişeu de Sus au fost strânse aproape 600 de semnături pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti de modificare legislativă, documentele au fost depuse la administraţia locală la finalul campaniei, iar acum, în loc să valideze semnăturile, autorităţile locale au trimis notificări oficiale către localnici şi îi cheamă să dea explicaţii. Reprezentanţii campaniei spun că este un abuz al edilului şi promit să le ofere consiliere juridică persoanelor interesate.

Ei mai spun şi că "nimeni nu poate fi forțat să dea o declarație împotriva propriei voințe. Validarea semnăturilor nu depinde de recunoașterea în scris a semnăturii. Primăria este OBLIGATĂ de lege să constate validitatea ei dacă nu s-a primit o contestație". Practic, în viziunea organizatorilor strângerii de semnături, gestul primarului din Maramureş ar fi menit să îi intimideze pe localnici şi, cel mai probabil, să-i facă să retragă semnăturile date. "Primarul din Vișeu de Sus, Vasile Coman, exercită presiuni asupra celor 588 de cetățeni care au semnat listele #FaraPenali. Semnatarii inițiativei sunt convocați la sediul primăriei (vezi imagine stânga) și puși să dea o declarație scrisă că au semnat acele liste. Astfel, primarul abuzează de lege pentru că a decis să pună la îndoială semnăturilor tuturor celor 588 de semnatari și să-i cheme pe toți să ateste veridicitatea semnăturii, întimidându-i în mod direct pe cetățeni", se mai aratră în mesajul de pe pagina de Facebook a campaniei.

Aici este publicată şi copia uneia dintre notificările trimise de Primăria Vişeu de Sus, în care, dacă e să fim corecţi până la capăt, autorităţile precizează că au primit în data de 30 august listele şi apoi o contestaţie scrisă, în data de 10 septembrie. Asta, în teorie, ar crea premisele pentru o eventuală invalidare a semnăturilor. Interesant este că Primăria n-a pierdut deloc timpul, iar notificările trimise către semnatari au ieşit din instituţie tot în data de 10 septembrie.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.