Miercuri, 28 Noiembrie 2018 13:28

Mesaj din partea jandarmilor, pentru cei care au de gând să filmeze parada militară cu ajutorul dronelor

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jandarmeria Dâmbovița a transmis o informare prin care îi avertizezază pe proprietarii de drone asupra condițiilor legale în care pot fi utilizate acestea. Mesajul a fost emis în contextul apropiereii evenimentelor prilejuite de Ziua Națională când, cu siguranță, unii vor fi tentanți să prindă cel mai bun unghi din care se pot vedea ceremoniile și parada militară. Și cum, de cele mai multe ori, asta presupune o filmare de la înălțime, jandarmii le atrag atenția posesorilor de drone că echipamentele nu pot fi folosite chiar oricum și de către oricine.

"Având în vedere faptul că se apropie Ziua Națională a României, perioadă în care sunt organizate o serie de evenimente publice la care participă foarte multe persoane, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis structurilor Jandarmeriei Române o serie de precizări referitoare la filmarea / fotografierea aeriană cu aeronave fără pilot (drone). Astfel pe timpul evenimentelor publice, persoanele care dețin astfel de obiecte trebuie să aibă în vedere următoarele:

  1. legislația națională stipulează faptul că Remotely Piloted Aicraft Systems (dronele) sunt asimilate aeronavelor civile și, în consecință, utilizarea acestora în spațiul aerian national este condiționată de respectarea prevederilor următoarele acte normative:

-              Codul aerian;

-              H.G. nr. 912/2010 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spațiul aerian national, precum și a condițiilor în care decolarea și aterizarea aeronavelor civile se pot efectua și de pe / pe alte terenuri sau suprafețe de apă decât aerodromurile certificate;

-              RACR IA «Înmatricularea aeronavelor civile»;

-              RACR AZAC «Adimisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile».

  1. planificarea și desfășurarea în condiții de legalitate a zborurilor în care sunt utilizate aeronavele fără pilot la bord este condiționată de existența, în termen de valabilitate, a următoarelor documente / autorizări / aprobări:

-              certificat de identificare (pentru cele cu masa maximă, la decolare, mai mare sau egală cu 500 g), document emis de A.A.C.R.;

-              permis de zbor national (pentru cele cu masa maximă, la decolare, mai mare sau egală cu 15 kg), document emis de A.A.C.R.;

-              informarea Centrului de Operațiuni Aeriene / Ministerul Apărării Naționale cu privire la zona și intervalul orar în care sunt desfășurate activitățile de zbor, marca de identificare alocată de A.A.C.R., precum și identitatea operatorului aeronavei;

-              autorizație emisă de A.A.C.R. pentru desfășurarea de activități de zbor sub înălțimea minimă de siguranță (300 m peste cea mai înaltă cotă a zonei respective).

  1. Decolarea / aterizarea aeronavelor fără pilot în intravilanul localităților și survolarea zonelor dens populate (mulțimi de oameni sau zone rezidențiale) constituie contravenții, conform prevederilor H.G. nr. 912/2010" se arată în informarea transmisă de IJJ Dâmbovița.

Foto arhivă (sursa: IJJ Dâmbovița)

   

1 comentariu

  • Link la comentariu cart Ploiesti Vest Vineri, 30 Noiembrie 2018 20:13 postat de cart Ploiesti Vest

    Si daca legea scrie ca avioanele scolii de aviatie de la Stresnic nu au voie sa zboare deasupra orasului Ploiesti ,de ce ele zboara in continuare fara sa fie amendati ?Pentru unii MUMA ,iar pentru altii CIUMA ?

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.