Ana Maria IENE

Ana Maria IENE

Grupul danez Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, a anunţat, săptămâna trecută, vânzarea pachetelor majoritare la trei parcuri eoliene din România, fără a anunța și cumpărătorul. Potrivit Economica.net, preţul de vânzare este de 136 milioane de euro, iar finalizarea tranzacţiei ar urma să se facă în opt-zece săptămâni.

Potrivit mai multor surse din piața de energie, citate de Economica.net, cumpărătorul parcurilor ar fi gigantul suedez IKEA. Tranzacția ar fi una firească pentru IKEA și pentru piața românească, pentru că, în contextul în care România nu mai este foarte atractivă pentru investiții în regenerabile, un investitor era puțin probabil să apară. Tranzacția ar putea fi făcută mai degrabă cu un consumator, iar IKEA pare a fi clientul potrivit. În plus, potrivit surselor citate, de câțiva ani, gigantul suedez este preocupat de achizția de energie din surse regenerabile, ba chiar și-o produce singur.

ECONOMICA.NET a solicitat celor de la IKEA România o confirmare a tranzacției și va publica precizările companiei imediat ce acestea vor fi disponibile.

Credit foto Economica.net.

   

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată.
În perioada 15– 26.07.2019, la nivelul întregii țări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la un număr de 515 (~64,5%) au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (~28,5%) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:
- oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de  30.722 lei,  produse improprii consumului uman;
- oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
- aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale dintre care 264 avertismente şi 332 amenzi contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre cele mai frecvente abateri întâlnite în timpul acţiunilor de control se numără: comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea, comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate sau lipsa afişării preţurilor sau afişarea acestora într-un loc greu vizibil/greu lizibil, lipsa afișării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spațiu neautorizat, lipsa documentelor de proveniență a mărfii.

Imagine cu caracter ilustrativ.

   

India a lansat cu succes, luni, un al doilea modul spaţial către Lună, fără echipaj uman la bord şi care are ca scop plasarea unui rover pe satelitul natural al Terrei, în a doua misiune de acest tip organizată de această ţară după reuşita din 2008, potrivit India Times, citat[ de MEDIAFAX.
Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de Indian Space Research Organisation (ISRO), a fost lansată luni, la ora 09.13 GMT, de la Centrul Spaţial Satish Dhawan situat în statul Andhra Pradesh, iar evenimentul a fost difuzat live pe televiziunea agenţiei.
O primă tentativă de lansare a misiunii a avut loc pe 15 iulie, dar oficialii indieni au anulat evenimentul din cauza unor "probleme tehnice".
"Este o zi istorică pentru spaţiu, ştiinţa şi tehnica din India", a declarat, luni, K. Sivan, şeful ISRO.

Chandrayaan-2 este cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO. Dacă va avea succes, India va deveni a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care plasează un rover pe suprafaţa Lunii.
Agenţia spaţială indiană vrea să plaseze un rover în regiunea polară sudică a Lunii.
Atât racheta folosită la lansare, cât şi modulul spaţial şi roverul sunt concepute şi produse exclusiv în India.

Premierul indian Narendra Modi a anunţat anterior că India va trimite un om pe orbită până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliţi comerciali şi alte misiuni în spaţiu.

Surs[ foto MEDIAFAX.

   

Ca urmare a instabilităţii atmosferice din perioada 28-31 mai 2019, Unităţile de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova-Grup Sud, Timiş şi Oltenia, au tras sute de rachete antigrindină, inforemază Ministerul Agriculturii, potrivit MEDIAFAX.

Astfel, în după amiaza zilei de 28 mai, începând cu ora 16:50, din Punctele de lansare (PL) Recaş şi Topolovăţ, arondate UCCG Timiş, au fost lansate 11 rachete antigrindină (RAG) care au avut efect de eliminare a căderilor de grindină în zona protejată.

În zona arondată UCCG Oltenia au fost lansate, începând cu seara zilei de 28 mai, în intervalul orar 19:00-23:36, 110 rachete din următoarele puncte de lansare: Grupul de Combatere Segarcea, Grupul de Combatere Drăgăşani.

De asemenea, în dimineaţa zilei de 29 mai, la ora 05:11, din Punctul de lansare (PL) Creţeşti, arondat UCCG Moldova 1 Iaşi, au fost lansate un număr de 3 rachete antigrindină (RAG), iar în intervalul orar 16.14- 21.45, au fost lansate alte 49 RAG din punctele de lansare ale Unităţilor Moldova 2 Vrancea, Prahova-Grup Sud şi Timiş,

De la începutul anului 2019 au fost trase un număr total de 854 de rachete antigrindină.

Sursă foto MEDIAFAX.

   

Furnizorii de energie ar putea să se îndrepte spre importuri, iar prețul electricității furnizate în industrie ar putea crește, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț, în întreaga economie. Acestea sunt efecte ale OUG 114 și ale metodologiilor elaborate în baza acesteia de către reglementatorul din energiei. Potrivit HotNews.ro, aceste concluzii aparțin Ministerului Energiei, unul dintre semnatarii OUG 114, și au fost transmise la solicitarea unui deputat PSD. Este vorba de un răspuns al Ministerului Energiei, transmis pe 21 martie, la o întrebare a deputatului PSD Ioan Dîrzu despre prețurile la energie.
Până acum, Ministerul Energiei nu a recunoscut public aceste efecte, însă pare conștient de ele având în vedere documentul transmis deputatului PSD.
În cele ce urmează vă prezentăm ceea ce spune Ministerul Energiei: "Într-o piață liberă, concurențială, în mod normal, prețul energiei electrice este stabilit în funcție de cerere și ofertă. În România, în conformitate cu prevederile art.61 din OUG 114/2018, începând cu 1 martie 2019, ANRE a stabilit tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici. Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE 11/2019. Conform comunicatului ANRE, tarifele reglementate nu se modifică față de cele care sunt, în prezent, în vigoare. Această prevedere trebuie coroborată însă cu faptul că anumiți producători, respectiv cei cu costurile cele mai mici, sunt obligați să livreze furnizorilor de ultimă instanță, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care se aplică tarife reglementate. Metodologia elaborată de ANRE tratează în mod diferențiat producătorii de energie electrică, obligând producătorii cu costurile cele mai scăzute, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, să furnizeze 65% din cantitatea de energie electrică pentru respectivii consumatori la un anumit preț și, mai ales, stabilindu-le acestora un profit reglementat de 5%.
În opinia noastră, lipsa energiei electrice produsă de cei doi operatori pe piața concurențială ar putea conduce la o creștere a prețurilor de energie pe piețele angro și de retail și ar putea avea drept consecință următoarele:
- furnizorii se vor putea îndrepta către importul de energie electrică mai ieftin din regiune, iar importul de energie electrică ar putea deveni din ce în ce mai mare, în cazul în care energia electrică din import va fi mai ieftină decât cea produsă în țară, afectând astfel mai ales energia produsă pe bază de cărbune -creșterea prețurilor de energie electrică pe piețele angro și de retail, cauzată de lipsa energiei ieftine furnizată de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, se va resimți în prețul tuturor celorlalte produse, consumatorii industriali transferând aceste costuri către clienți- casnici sau non-casnici.
-nu în ultimul rând, această abordare poate afecta dezvoltarea unei piețe interne competitive și funcționale, care dorește să se integreze în piața internă a UE.
În opinia noastră, considerăm că protecția consumatorilor casnici trebuie făcută țintit doar către clienții vulnerabili și nu către toți consumatorii casnici, în contextul unei piețe de energie liberă și funcțională".
HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că măsurile populiste prin care autoritățile forțează prețuri la energie mai mici pentru consumatorii casnici, concomitent cu impunerea unor taxe mai mari pentru operatori, se vor reflecta în scumpiri în întreaga economie. În final, cei vor avea cel mai mult de suferit sunt persoanele cu venituri mici. Practic, vor crește prețurile pe piața liberă. 

   

Ziua internaţională a cărţii pentru copii, iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineri - International Board on Books for Young People (IBBY) este celebrată, în fiecare an, la 2 aprilie, cu ocazia aniversării povestitorului Hans Christian Andersen.
Din 1967, organizaţia iniţiatoare marchează această zi pentru a inspira plăcerea de a citi şi pentru a promova cărţile pentru copii.
Potrivit Agerpres, anual, o reprezentanţă naţională a IBBY are oportunitatea de a fi sponsor al manifestărilor de Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Aceasta decide o temă şi invită un autor celebru din ţara gazdă să transmită un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator cunoscut pentru a crea un afiş reprezentativ.
În 2019, Lituania este sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii.
''Cărţile ne ajută să încetinim" este sloganul evenimentului din 2019, ales de autorul şi ilustratorul lituanian Kestutis Kasparavicius. Scriitorul transmite şi un mesaj cuprinzător: "Auzim tot mai des că trăim într-o eră a excesului de informaţie şi a agitaţiei. Dar, odată ce iei în mână o carte, totul se schimbă. Se pare că asta ne ajută să încetinim ritmul, cărţile au această calitate. (...) În cărţi lucrurile se petrec în linişte şi într-o ordine precisă, evenimentele din trecut se întretaie cu cele care încă nu s-au întâmplat. (...) Universul unei cărţi este fără margini, împleteşte realitatea cu imaginaţia şi fantezia. Cărţile ne ajută să nu ne grăbim, ne învaţă să observăm lucruri, ne determină să ne aşezăm pentru o vreme. (...) Şi nu ai mai trăit şi un alt miracol - că atunci când citeşti o carte şi cartea te citeşte pe tine? Da, cărţile îţi citesc fruntea, sprâncenele, colţurile gurii atunci când se ridică şi cad, dar, în primul rând şi cel mai important, cărţile citesc în ochii tăi."
"Să fie cărţi interesante pentru cititori şi cititori interesanţi pentru cărţi!' - este urarea autorului din acest an, conform site-ului oficial al IBBY, www.ibby.org.
În România sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase oraşe. Manifestările includ activităţi în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, jocuri şi întreceri sportive.
International Board on Books for Young People, o organizaţie non-profit fondată la Zurich în 1953, este compusă din 75 de secţiuni naţionale din întreaga lume, care se angajează să aducă împreună cărţile şi copiii.

Foto cu caracter ilustrativ. 

   

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri proiectul de lege pentru modificarea art. 75 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. S-au înregistrat 258 de voturi "pentru" şi trei abţineri, potrivit Agerpres.
Astfel cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.
"În cele două puncte secundare de lucru, medicul poate asigura un program de zece ore pe săptămână pe punct de lucru, încadrându-se în programul de jumătate de normă reglementat de legislaţia actuală. Lipsa de medici de familie din peste 500 de comune justifică această modificare. Deschiderea unui punct de lucru secundar situat la mai puţin de 15 km faţă de cabinetul propriu nu se justifică, întrucât decizia aparţine în exclusivitate medicului de familie care doreşte să deschidă un punct de lucru şi această dorinţă nu poate şi nici nu trebuie să fie îngrădită de legislaţie în condiţiile în care avem o lipsă de 500 de medici de familie în aceste comune şi modificarea legislativă oricum include restricţia de a avea posibilitatea deschiderii unui punct de lucru numai şi numai în comunele unde nu există cabinet de medicină de familie. Toate cabinetele şi punctele secundare de lucru vor aparţine de aceeaşi CJAS la nivel judeţean, astfel nu o să întâmpinăm nicio problemă de finanţare sau stabilire corectă a programului de lucru", se explică în raportul de specialitate.
În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă, se mai arată în proiect.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Foto cu caracter ișlustrativ.

   

Maşina electrică a fost achiziționată la finalul anului trecut, iar cumpărătorul, în cazul acesta Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a beneficiat de ecobonusul acordat prin programul „Rabla”. Achiziționarea automobilului electric face parte din măsurile pe care școala le ia pentru scăderea cheltuielilor cu carburanții. 
Reprezentanţii universităţii gălăţene spun că îşi propun să schimbe tot parcul auto dacă maşina electrică va avea succes. Maşina este folosită începând din acest an în Galaţi şi în oraşele apropiate.
„Suntem prima universitate din România care a implementat acest program, este un proiect pilot de eficientizare a consumului de energie şi de carburant. Maşina electrică a intrat în uz anul acesta,
dacă vom avea cheltuieli reduse vom încerca să schimbăm tot parcul auto al Universităţii. Maşina merge doar prin oraş şi în oraşele apropiate, atât cât ne permite autonomia. Nu sunt multe staţii de
încărcare, noi am montat una în campusul universitar, poate fi folosită de profesori şi studenţi”, a declarat Cezar Bichescu, şeful Direcţiei Economice de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, pentru MEDIAFAX.
„Ca economie în trafic, e foarte bună. Nu poluează nici fonic, nici cu noxe. E foarte agilă. Sunt mândru că pot conduce aşa ceva”, a declara și şoferul maşinii electrice, Gheorghe Filimon.
Reprezentanţii universităţii gălăţene susțin că au mai multe proiecte şi anunţă că vor să devină independenţi din punct de vedere energetic prin montarea unor sisteme moderne de transport şi producere ale energiei electrice.

   

Polițiștii Secţiei nr. 2 Poliţie Ploieşti a fost sesizați cu privire la faptul că Stoica Mirabela, în vârstă de 18 ani, a plecat voluntar de la domiciliu și nu a revenit. 
Au fost demarate toate activitățile procedurale, polițiștii efectuând investigatii pentru găsirea fetei.
Din datele pe care le avem este vorba de o persoană de aproximativ 1,65 m înălțime, cu o constituție robustă, ten măsliniu, păr negru, ochi negri, iar ca semne particulare prezintă o aluniță în zona lateral stângă a gâtului.
La momentul dispariției era îmbrăcată cu o bluză de culoare gri, blugi de culoare albastru deschis, iar în picioare era încălțată cu adidași de culoare albă.
Persoanele care o văd sau care pot oferi informații despre tânăra în cauză sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

   

Un copil de un an şi jumătate a fost abandonat în scara unui bloc din oraşul Adjud, judeţul Vrancea. Acesta a fost descoperit, în timpul nopţii de miercuri spre joi, de un bărbat, pe o pătură și avea cu el o plăsuță cu hăinuțe.
Ulterior copilul a fost dus la spital, unde medicii au stabilit că nu are probleme de sănătate. Băieţelul urmează să fie predat unui asistent maternal.
"
Pe noi ne-a sesizat Primăria municipiului Adjud. Ni s-a spus că a fost găsit un copil de aproximativ un an şi jumătate în scara unui bloc din apropierea gării. Copilul a fost predat cadrelor medicale pentru investigaţii şi nu au fost descoperite probleme de sănătate. Urmează să fie plasat unui asistent maternal până la lămurirea situaţiei” , a precizat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.
Conform realitateabacau.net, atât mama, cât și bunica micuțului abandonat ar fi fost identificate. Bunica maternă, stabilită în comuna băcăuană Valea Seacă, a refuzat să-l preia în grijă pe băiat, sub pretextul că nu are condiții să-l crească. În acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abandon de familie. Cercetările continuă, în vederea depistării părinților copilului și stabilirii împrejurărilor comiterii faptei, au precizat polițiștii. Reprezentanţii Direcţiei de Protecţia Copilului Vrancea spun că vor discuta şi ei cu femeia pentru a afla de ce şi-a abandonat copilul.
„Am aflat că a fost identificată mama. O vom contacta şi noi. Copilul era aşezat pe jos, pe o pătură, şi avea lângă el o sacoşă cu haine, ceea ce ne duce cu gândul la un abandon”, a precizat Adina Lăscan.
Foto cu caracter ilustrativ.

   

Pagina 1 din 5