Vineri, 27 Iulie 2018 13:55

Situl Sarmisegetusa Regia a fost închis, din cauza alunecărilor de teren

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma ploilor abundente din ultimele zile, pe calea de acces  spre Sarmizegetusa Regia, în zona pietonală,  s-au produs mai multe alunecări de teren. Joi, pe 26 iulie,  o viitură care a adus pământ, piatră și lemn a distrus parapetul de protecție a drumului și a destabilizat terasamentul zonei pietonale. De asemenea,  în Zona Sacră, o altă alunecare de teren a afectat terasa a X-a pe o lungime de peste 30 de metri.

Turiștii aflați la acea oră în sit au fost evacuați în siguranță, potrivit administratorilor sitului.

Constatându-se, de către specialiști,  că versantul  este îmbibat  de apă  și că, în această situație, el prezintă un pericol permanent de alunecare, pentru protejarea integrității vizitatorilor, s-a decis ca, până la stabilizarea solului și diminuarea pericolului unor noi alunecări de teren, situl  Sarmizegetusa Regia să fie închis pentru vizitare.

"Pe zona pietonală instituită pe sectorul din drumul județean DJ 705A cuprins între km 36+525 – 37+370, au avut loc 2 alunecari de teren, una de o intensitate mai scazută la o distanță de aproximativ 300 metri de barieră, iar cea de-a doua la o distanță de aproximativ 150 de metri de bariera, aceasta din urma fiind produsă de o viitură masivă de noroi și resturi vegetale producând ruperea barierei de protectie a sectorului de drum pavat precum și deteriorarea acostamentului.

Pe secorul din drumul județean DJ 705A cuprins între Remiza Valea Albă și parcarea de la km 36+525 au avut loc de asemenea 2 alunecari de teren, prima alunecare de teren de intensitate mai scazută s-a produs în zona Șerpăriei blocând parțial drumul județean DJ 705A (la o distanță de aproximativ 500 metri mai jos de parcarea de la km 36+525 ), iar cea de a doua alunecare de teren care a produs și blocarea în intregime a drumului județean DJ 705A s-a produs la o distanță de circa 50 metri mai jos de parcarea de la km 36+525.

Având în vedere aceste aspecte accesul pe sectorul drumului județean DJ 705A cuprins între remiza Valea Albă și km 37+370 este restricționat, iar până la remedierea situației situl Sarmizegetusa Regia va fi închis", au anunțat administratorii sitului.

Sursa foto: Administratia Sarmizegetusa Regia

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.