Joi, 25 Octombrie 2018 11:00

Zeci de bătrâni singuri, din Timișoara, monitorizați permanent prin brățări speciale asigurate de Primărie

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria Timişoara a relansat, miercuri, Serviciul de teleasistenţă socio-medicală pentru vârstnicii singuri, zeci de astfel de persoane urmând să poarte permanent o brăţară de monitorizare ce poate fi acţionată în caz de nevoie, informează Agerpres. "Este un serviciu foarte important pentru comunitatea locală. Acest serviciu a mai funcţionat în urmă cu mulţi ani, dar astăzi îşi redeschide porţile mult mai puternic, mult mai dinamic şi viguros, pentru 60 de beneficiari pe care-i vom avea până în luna decembrie, iar anul viitor li se vor alătura alte 60 de persoane, în cadrul unui proiect pe fonduri europene", a declarat presei directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) a Municipiului Timişoara, Rodica Surducan.

Acesta este vorba despre un serviciu socio-medical prin care vârstnicii pot beneficia de ambulanţe sociale, cu medic, asistent medical, psiholog, asistent social, serviciu oferit de DAS şi partenerii acesteia - Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean şi UPU - Spitalul Municipal.

"Noi abordăm latura socială, iar latura medicală este preluată de medici. De foarte mulţi ani conlucrăm foarte bine. Avem două ambulanţe sociale şi facem faţă împreună cu Spitalul Municipal, la care se mai adaugă segmentul medicilor de familie care sunt alături de noi', a precizat Surducan.

Serviciul de teleasistenţă are până acum înregistrate patru familii, urmând ca până la finele anului numărul beneficiarilor să ajungă la 60. Aceste persoane sunt deja evidenţiate pe liste, urmând să fie evaluate medical.

ȚBeneficiarii sunt persoane în vârstă de peste 60 de ani, atât din centrul de zi, cât şi din municipiul Timişoara. Anul viitor, pe un proiect european vom avea 120 de astfel de brăţări cu monitorizare. În fiecare dimineaţă, noi îi apelăm telefonic să-i întrebăm cum se simt, ce probleme au, îi atenţionăm să aibă telefonul încărcat, acesta având patru zile de independenţă. Dacă nu e telefonul încărcat, noi trecem automat pe la eiȚ, a spus Rodica Surducan.

Ea a menţionat, totodată, că Direcţia de Asistenţă Socială lucrează cu o sută de asistenţi, în condiţiile în care ar fi necesar un număr dublu.

Tot miercuri a fost deschis şi Centrul de Zi pentru Copiii Străzii din cadrul Complexului de Servicii pentru Copii "Sf. Nicolae".

"În Timişoara au fost peste opt sute de copii ai străzii. Azi, acele servicii înfiinţate în urmă cu peste 15 ani funcţionează şi îşi fac treaba. Mai sunt circa 60 de copii pe stradă. O bună parte dintre ei se întorc în familii, alţii ajung la noi aduşi cu poliţia, de către organizaţii sau de către noi. Noi facem cu ei alfabetizare şi încercăm să le oferim o familie de care au nevoie", a afirmat Rodica Surducan.

Sursa: Agerpres

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.