Marți, 29 Octombrie 2019 13:09

Incendiu uriaș  în Caraș-Severin. Autoritățile intră în COD PORTOCALIU și pregătesc evacuarea populației

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, a convocat, marți, o ședință extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a situației grave generate de producerea unui incendiu la fondul forestier de la Cornereva.

Autoritățile au anunțat că au dispus, de urgență, activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) la sediul ISU "SEMENIC" al judeţului Caraş-Severin. Aici vor fi prezenţi, alături de personalul ISU Caraş-Severin, reprezentanţii de la  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi "Gl.bg. Vasile Zorzor" Caraş-Severin, Direcţia Silvică Caraş-Severin şi Serviciul Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin, iar în funcţie de evoluţia situaţiei, CJCCI va fi completat cu personal al altor instituţii cu atribuţii în gestionarea riscurilor care se manifestă.

Printre măsurile adoptate marți se numără mobilizarea tuturor resurselor disponibile existente la nivel judeţean pentru gestionarea eficientă a situaţiei existente. Autoritățile iau în calcul și posibilitatea evaciării populației.

"La nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cornereva se va asigura permanenţa la nivelul Primăriei, se va activa centrul operativ cu activitate temporară, se vor mobiliza resursele umane şi materiale necesare asigurării intervenţiei şi se vor lua măsuri de evacuare preventivă a populaţiei, bunurilor şi animalelor aflate în zona de pericol. Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin se transmite membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin şi Primăriei comunei Cornereva, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «SEMENIC» al judeţului Caraş-Severin. Totodată, domnul prefect Matei Lupu a dispus ca, în funcţie de evoluţia situaţiei, dacă va fi necesar, să fie solicitate resurse suplimentare atât umane cât şi materiale, inclusiv resurse aeriene", a comunicat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență.

ȚAm convocat această şedinţă pentru a stabili măsurile care se impun. Am intrat pe Cod portocaliu, dar sper să reuşim să limităm focul. Dacă nu vom reuşi acest lucru cu elicopterul, de miercuri vom solicita în sprijin avionul. În primul rând este o zonă protejată, dar este vorba de un incendiu care se duce de la păşune înspre pădure. Din informaţiile pe care le avem, până acum sunt afectate circa 40 de hectare, în majoritate păşuni. Există şi posibilitatea de a evacua oameni. În zonă sunt două sălaşe, două case, până la urmă. Oamenii au fost atenţionaţi, dar deocamdată îşi păzesc zona. Dacă există riscul ca focul să se extindă, evacuarea va fi făcută. Sperăm să nu se ajungă acolo", a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.

Peste 120 de persoane acţionează în zonă. Este vorba despre 66 de pompieri militari din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi şi aproape 60 de angajaţi ai ocoalelor silvice Mehadia şi Băile Herculane, angajaţi ai Parcului Naţional şi membrii SVSU Cornereva.

"Elicopterul IGAv a efectuat o misiune de recunoaştere pentru a determina dacă poate acţiona pentru stingerea incendiului din zona Cornereva, însă, din nefericire, condiţiile meteorologice nu au fost favorabile, vizibilitatea fiind foarte scăzută. La ora 11,30, elicopterul a decolat pentru o nouă misiune de cercetare şi supraveghere a zonei. Din momentul în care condiţiile meteorologice vor permite, echipajul aerian va interveni în sprijinul pompierilor militari şi a celorlalte forţe angrenate în misiunea de stingere la sol", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU "Semenic" al judeţului Caraş-Severin, Magdalena Tocmelea.

Sursa foto: ISU Caraș-Severin

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.