Joi, 07 Martie 2019 18:30

Melodia "Dacă ploaia s-ar opri", declarată cea mai bună manea de dragoste

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cunoscuta melodie "Dacă ploaia s-ar opri" a fost declarată cea mai bună manea din ultimele trei decenii, conform unui sondaj de opinie realizat de o reputată revistă muzicală din România. În ciuda votului covârşitor, sunt în continuare câţiva critici care refuză să o recunoască drept manea, invocând că aceasta atinge doar câteva dintre temele specifice genului.

La sondajul de opinie au votat peste 12.000 de români, iar melodia trupei Cargo a obţinut peste 53% din voturi la capitolul pentru cea mai bună manea şi un incontestabil scor de 72% pentru cea mai bună manea de dragoste. Votanţii au apreciat caracterul comercial al liniei melodice şi în general al piesei, versurile simple, scurte, uşor de înţeles, tema iubirii şi despărţirii, dar şi metaforele deosebite care ilustrează comuniunea om-natură, un reputat analist al genului notând chiar că versurile "Plouă încet, încet / Plouă şi-mi este dor / De ochii tăi să mor îmi e dor" rivalizează din acest punct de vedere doar cu poeziile lui Eminescu, exemplul dat fiind "Şi dacă ramuri bat în geam / Şi se cutremur plopii, / E ca în minte să te am / Şi-ncet să te apropii". "Acea înduioşătoare metaforă centrală, în care picăturile de ploaie sunt văzute ca nişte lacrimi celeste care deplâng despărţirea unui cuplu, nu se găseşte nici în lirica lui Salam, nici în cea a lui Vijelie. Să nu trecem aşa uşor nici peste versul «Beau şi te aştept până la zi», care, în umila mea opinie, surprinde extraordinar suferinţa eului liric în speranţa schimbării unui destin implacabil", a adăugat muzicologul.

Coincidenţă sau nu, Adrian Minune, clasat pe locul secund cu maneaua "O, viaţa mea!", a fost cel mai vocal critic al melodiei de pe prima poziţie, îndrăznind chiar să afirme că, în viziunea sa, "Dacă ploaia s-ar opri" ar putea fi considerată mai degrabă o baladă rock decât o manea şi argumentând că, pentru a fi o manea adevărată, ar fi trebuit să facă vorbire măcar despre bani, valoare sau duşmani.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

După ce-a epuizat stocul de gaze lacrimogene, Jandarmeria va interveni la următoarele proteste cu CD-uri cu Michael Bolton

Acesta este un pamflet, trebuie tratat ca atare, personajele care apar sunt ficţionale, iar orice asemănare cu persoane reale este întâmplătoare şi regretabilă.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.