ALEGERI PREZIDENȚIALE – TURUL 2. Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a se prezenta la urne

ALEGERI PREZIDENȚIALE

Românii cu drept de vot din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-l alege pe cel care va conduce țara în următorii cinci ani, fiind așteptați la urne, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe 16, 17 și 18 mai.

Potrivit Agerpres, în cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta - 161, Spania - 147, Marea Britanie - 108, Franța și Principatul Monaco - 69, Republica Moldova - 64, SUA - 50, Belgia - 29, Țările de Jos - 23.

Pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise, și în al doilea tur de scrutin, timp de trei zile

* Vineri, 16 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale)
* Sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale); în prima și a doua zi ale votării în străinătate, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege, până cel mai târziu la ora locală 23:59
* Duminică, 18 mai, între orele 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României); nu mai târziu de ora 21:00, ora României, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei ore pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora de închidere a secției respective, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției.

În a treia zi a votării în străinătate - 18 mai, secțiile organizate în zone al căror fus orar este avansat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 înainte ca România să ajungă la respectiva oră) se închid la ora locală 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul constituțional până cel mai târziu la ora locală 23:59.

Secțiile de votare din străinătate organizate în zone situate pe același fus orar cu cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 în același moment) se închid la ora locală 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la rând pentru a vota pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora locală 23:59.

Secțiile de votare din străinătate organizate în zone al căror fus orar este înapoiat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 ulterior momentului în care România ajunge la respectiva oră) se închid la ora locală a României 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală a României 21:00 se află la rând pot să își exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora locală a României 23:59.

Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Alegătorii români din străinătate au posibilitatea votului prin corespondență

Un număr de 6.085 de cereri de vot prin corespondență dintre cele 6.496 depuse în acest sens pe portalul www.votstrainatate.ro au îndeplinit condițiile legale, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat în Germania, Marea Britanie, Elveția, Franța, Statele Unite, Italia și Spania.
La primul tur de scrutin au votat în diaspora 973.129 de cetățeni români.