Comisia Juridică a Senatului a modificat propunerea Guvernului: Încuvințarea stării de alertă se va face de către Parlament

Comisia Juridică a Senatului a modificat propunerea Guvernului: Încuvințarea stării de alertă se va face de către Parlament

Comisia juridică din Senat a amendat proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă și dă aribuții Parlamentului în acest sens. Potrivit HotNews, Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență așa cum prevede actula lege. Raportul elaborat de comisia Juridică urmează să intre la vot în plenul Senatului care este primă Camera sesizată. Proiectul inițiat de Guvern a creat nemulțumirea parlalmentarilor de la toate formațiunile politice.

Amendamentul, propus de senatorul PSD Șerban Nicolae și adoptat de Comisia Juridică, prevede că starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării iar măsura se supune încuviințării Parlamentului.
Senatorii au introdus prevederea că Parlamentul decide în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare.

Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă.

În prezent legea prevede că starea de alertă este decisă de către Comitetul Naţional pentru situații de urgență și stipulată prin ordonanță de urgență.

De asemenea, senatorii juriști au eliminat o serie de articole din proiectul de lege al Guvernului contestate de toate partidele politice. Este vorba de măsurile care reglementau activitatea administrației publice.

Raportul elaborat de comisia Juridică urmează să intre la vot în plenul Senatului care este primă Camera sesizată. După ce este adoptat de senatori, proiectul de lege intră în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Imagine cu caracter ilustrativ, jurnalul.antena3.ro.

Image
Image
Image