Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de PSD privind nominalizarea lui Orban pentru a doua oară ca premier

Curtea Constituţională a admis sesizarea depusă de PSD privind nominalizarea lui Orban pentru a doua oară ca premier

Curtea Constituţională a României s-a pronunţat cu privire la conflictul instituţional dintre preşedinte şi Senat, semnalat de reprezentanţii Partidului Social Democrat, hotărând să admită sesizarea PSD, ceea ce, în linii mari, ar urma să îl oblige pe Klaus Iohannis să vină cu o altă propunere de premier desemnat.

Sesizarea fusese depusă după ce preşedintele Iohannis îl nominalizase pentru a conduce Guvernul pe Ludovic Orban, care tocmai fusese demis prin moţiune de cenzură. Mai departe, acesta a venit şi cu aceleaşi propuneri de miniştri ca în primul cabinet, anunţând deschis intenţia de a "pica" la vot aceste propuneri, în intenţia de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate.

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier, anunţă România TV. În aceste condiţii, preşedintele Klaus Iohannis este obligat să desemneze alt premier care să formeze Guvernul. Anterior, Preşedinţia României susţinea că nominalizarea nu încurcă în vreun fel activitatea şi prerogativele Parlamentului. "Nominalizarea de către Klaus Iohannis a lui Orban ca premier nu a creat un blocaj instituţional. Parlamentul nu a fost şi nu este împiedicat să-şi exercite prerogativa de acordare a votului de încredere", a susţinut Palatului Cotroceni. "Scopul desemnării lui Orban ca premier este dizolvarea Parlamentului, nu rezolvarea crizei de pe scena politică. În actualul context politic, dizolvarea Parlamentului e un abuz de putere pe care Curtea Constituţională e datoare să-l sesizeze. Cer Curţii să constate conflictul între preşedinte şi Parlament şi să identifice metodele de stingere a acestuia", a spus, în replică, Titus Corlăţean, preşedintele interimar al Senatului, la şedinţa CCR.

Decizia CCR a fost luată cu şapte voturi la două, mai notează sursa citată.

Image
Image
Image
Image