Marți, 12 Iunie 2018 13:25

Proiect: Antisemitismul va fi considerat infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Manifestările fizice sau verbale, motivate de ură împotriva evreilor, constituirea sau aderarea la organizaţii cu caracter antisemit, precum şi promovarea antisemitismului prin diverse materiale ori simboluri vor fi considerate infracţiuni şi vor fi pedepsite cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului se află în faza dezbaterilor şi urmează să fie supusă votului senatorilor. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului şi de Preşedintele României, iar, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.

Ca element de noutate în legislaţia românească, proiectul de lege oferă câteva definiţii clare şi destul de elaborate referitoare la antisemitism, respectiv:

Antisemitismul reprezintă „atât percepţia referitoare la evrei exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor comunităţilor evreieşti sau lăcaşurilor lor de cult”;

Prin organizaţie cu caracter antisemit se înţelege „orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antisemite” (în această categorie pot intra organizaţii cu sau fără personalitate juridică, partide politice, asociaţii, fundaţii, societăţi comerciale etc.).

În ceea ce priveşte pedepsele pentru infracţiunile de promovare a antisemitismului, proiectul menţionat anterior stabileşte următoarele:

Închisoare de la trei luni la trei ani pentru promovarea în public, sub orice formă, a unor idei, concepţii sau doctrine antisemite, pentru utilizarea în public a simbolurilor antisemite (drapele, insigne, uniforme, sloganuri etc.), precum şi pentru confecţionarea, vânzarea, răspândirea ori deţinerea în vederea răspândirii a acestora;

Închisoare de la un an la cinci ani pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, a materialelor antisemite (imagini, mesaje text, conţinut audio-video etc.);

Închisoare de la trei la zece ani pentru iniţierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei organizaţii cu caracter antisemit.

În expunerea de motive la iniţiativa legislativă, se arată că „în 2018 se împlinesc 80 de ani de la introducerea în România a legilor rasiale şi antisemite, care au constituit catalizatorul Holocaustului pe teritoriul românesc”, iar adoptarea legii menţionate anterior „va reprezenta atât un instrument legislativ esenţial, cât şi o expresie a puternicului angajament politic de a acţiona hotărât împotriva tuturor formelor de manifestare ale acestei percepţii, bazată pe ură împotriva evreilor“.

De asemenea, iniţiatorii proiectului susţin că „promovarea luptei împotriva antisemitismului trebuie să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranţei, discriminării, rasismului, xenofobiei etc.”.

 Atenţie! Prevederile proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea antisemitismului nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Avocatnet.ro

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.