Miercuri, 10 Octombrie 2018 14:25

Proiect PSD: Persoanele cercetate penal vor putea să afle dacă sunt interceptate

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Operatorii de date personale vor fi obligații să înștiințeze persoanele care sunt interceptate de acest fapt, la cerere, în maximum 60 de zile calendaristice, prevede un proiect privind protecţia datelor cu character personal al senatorului PSD Șerban Nicolae, adoptat de Camera Deputaților, for decizional.

Proiectul a trecut miercuri cu 178 voturi pentru - PSD, ALDE, UDMR, 84 împotrivă - PNL și USR și 16 abțineri - PMP și o parte dintre neafiliați și va merge la promulgare.

Ce prevede proiectul la art. 12 și 14:

„Operatorii sunt obligați să instituie măsurile organizatorice, tehnice și de procedură pentru a furniza persoanei vizate informațiile necesare și pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfășurate sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariției unui incident de securitate.

Operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris, cu privire la modul de soluționare a cererilor formulate în temeiul prezentei legi. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate următoarele informații suplimentare: Temeiul juridic al prelucrării; Perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă; Dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terțe sau organizații internaționale;

Orice alte informații suplimentare, în funcție de specificul activităților de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără știrea persoanei vizate".

Liderul deputaților PNL a criticat această măsură, afirmând că PSD a votat înființarea unor noi protocoale, deși se luptă cu protocoalele secrete și statul paralel.

„Astăzi s-a dat votul pentru o inițiativă a domnului Șerban Nicolae care pretinde că a transpus o directivă europeana. Însă, în acest proiect de lege al domnului Șerban Nicolae, care este pe marginea directivei europene, apar următoarele lucruri:

  1. Orice persoană care știe că a încălcat legea și bănuiește că ar putea fi interceptată face o solicitare în scris la operatorul de date personale și acesta este obligat să îi răspundă în scris dacă este interceptat sau nu.

Oare în favoarea cui este un astfel de text de lege?

  1. Persoanele prevăzute să pună în aplicare aceste modalități tehnice fac lucrul acesta prin intermediul unui contract sau protocol încheiat între părți care trebuie să detalieze obiectul și durata prelucrării, natura și scopul preluării.

Adică, un protocol exact cum există în multe instituții ale statului român pentru a-i deconspira și găsi pe cei care săvârșesc fapte de corupție și sărăcesc poporul român“, a scris Turcan pe Facebook.

Sursa: Hotnews.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.