Miercuri, 15 Mai 2019 16:28

VIDEO | Viorica Dăncilă, la Ploieşti: "Ceea ce nu merge bine avem toată deschiderea de a discuta cu instituţiile europene"

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viorica Dăncilă, premierul României şi preşedintele executiv al PSD, a derulat miercuri o vizită de lucru în Prahova, însoţită de patru miniştri, în principal pentru a lua parte la semnarea unui contract al Consiliului Judeţean în domeniul managementului deşeurilor. În cadrul unei conferinţe organizate cu această ocazie, politicianul a vorbit şi despre refuzul preşedintelui de numire a unor noi membri în Guvern, dar şi despre scrisoarea lui Frans Timmermans vizând posibilitatea sancţionării României de către Comisia Europeană, declarând că, în viziunea sa, trebuie aplicată o politică unitară pentru toate ţările din Uniunea Europeană.

Rugată să comenteze o declaraţie a lui Klaus Iohannis, care vorbise la rândul său despre posibile sancţiuni aplicabile României şi afirmase că PSD promovează un euroscepticism ca să găsească un vinovat pentru propriile nereuşite, Viorica Dăncilă a afirmat că "preşedintele trebuie să dea dovadă de mai multă demnitate", reluând un subiect intens promovat în ultimele zile cu privire la aşa-zisul dublu standard. "Domnul Iohannis ne vorbeşte de parcă am avea un tribunal la Bruxelles, care să judece ceea ce facem bine şi ceea ce facem rău. Noi suntem stat membru al Uniunii Europene, trebuie să fim trataţi în mod egal cu celelalte state europene. Ceea ce nu merge bine avem toată deschiderea de a discuta cu instituţiile europene. Dar această abordare mi se pare greşită şi lipsită de demnitate. Guvernul României a făcut paşi importanţi pe toate domeniile astfel încât să ne aliniem pe toate normele europene", a declarat Viorica Dăncilă.

În privinţa scrisorii de avertisment sosite de la prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, premierul a afirmat că "nu se poate imputa Guvernului României că a luat o decizie legată de ce se reproșează în scrisoare". "Parlamentul României este legislativul, este ales prin votul cetățenilor. Este dreptul Parlamentului României să legifereze și asta a făcut. Iar ca să ceri Guvernului să vină să intervină pe legi pe care le-a dat Parlamentul nu se poate, pentru că știm că trebuie să avem separarea puterilor în stat. (...) În scrisoare mai vorbește domnul prim-vicepreședinte despre un mecanism care să se aplice României. Eu cred că despre acest mecanism am mai avut discuții în cadrul Parlamentului European, pentru toate statele membre, pe criterii precise, pe criterii corecte, care să se aplice tuturor statelor. Tocmai vorbeam de dublu standard și vedem că acesta se încearcă să se aplice din nou României. O să-i răspund domnului Timmermans și o că cer ca țara mea și românii să fie tratați în mod corect, ca și ceilalți cetățeni din Uniunea Europeană. Mi se pare o abordare care nu este corectă. Noi și așa avem MCV pentru România și Bulgaria. Croația, care a intrat în urma noastră, nu are mecanism”, a mai spus Dăncilă.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Comisia Europeană ameninţă România cu declanşarea Articolului 7 dacă vor fi operate modificările la codurile penale

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, alături de șeful statului, la Ploiești, pentru lansarea celui mai nou volum semnat de Klaus Iohannis

Premierul a vorbit şi despre numele noi propuse în Guvern, reclamând că nu a reuşit să aibă o discuţie cu Klaus Iohannis cu privire la refuzul de numire: "Am sunat la Administrația Prezidențială și mi s-a spus că domnul președinte este la Bruxelles, luni, apoi am văzut că ieri și-a lansat cartea la Ploiești, pe scările vopsite". "Eu sper și îi solicit să dea motivarea, pentru că e sarcina lui, e obligația dumnealui ca președinte al României. Cred că e un lucru bun, și-a lansat o carte, foarte bine, dar cred că ce ține de această țară din punct de vedere instituțional, fie că vorbim de Președinție, de Guvern, de Parlament, trebuie să fie o prioritate. Faptul că încerci că încerci să blochezi Guvernul nu este un lucru care să aducă plusvaloare. Eu cred că trebuie să dăm la o parte interesul electoral și să acționăm cu mai multă responsabilitate pentru România și pentru români", a adăugat Dăncilă.

CITIŢI ŞI:

VIDEO | Punct final într-un proiect european de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor din Prahova

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.