Luni, 03 Iunie 2019 14:22

Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct de comunitatea locală

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viorica Dăncilă a anunţat, potrivit MEDIAFAX, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va modifica legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene.

"Avem în şedinţa de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale", a afirmat premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal "va creşte legitimitatea, reprezentativitate şi stabilitatea preşedinţiilor de CJ.
"Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de consiliu judeţean pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul. Am luat această decizie ca un pas în înţelegerea mesajului dat de cetăţeni la alegerile europarlamentare, dar şi ca urmare a discuţiilor avute cu reprezentanţi autorităţilor locale", a afirmat premierul.

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Sursă foto Capital.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.