Joi, 05 Septembrie 2019 15:46

Proiect: Funcţionarii publici condamnaţi pentru fapte de corupţie nu vor mai primi pensie de serviciu

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi deputaţi PNL au depus în Parlament un proiect care prevede interdicţia de a mai primi pensie de serviciu pentru persoanele plătite din bani publici, precum parlamentari sau judecători, care au fost condamnate pentru fapte de corupţie, respectiv luarea/darea de mită sau traficul de influenţă.

„Societatea românească, atât prin reprezentanţii săi în Parlament, dar şi prin intermediul formatorilor de opinie mass-media şi din societatea civilă, în ultima vreme a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la faptul că. în materia pensiilor de serviciu acordate persoanelor care sunt remunerate din fonduri publice, este nevoie de existenţa unei interdicţii, astfel încât să nu poată beneficia de acest tip de pensie cei care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, precum luarea şi darea de mitp, traficul şi cumpărarea de influenţă. Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale, precum personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cei ai Curţii Constituţionale sau ai Curţii de Conturi, etc”, au afirmat în expunerea de motive depitaţii PNL Florin Roman şi Romeo Nicoară, potrivit MEDIAFAX.

Cei doi liberali susţin că iniţiativa legislativă reprezintă o responsabilizare în plus a celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii remunerate din fonduri publice.
Potrivit completării legislaţiei prin acest proiect de lege, judecătorii, poliţiştii, militarii, funcţionarii publici parlamentari, dar şi membrii Curţii de Conturi, membrii CCR sau din Corpul diplomatic care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nu vor mai avea dreptul la pensie de serviciu.
Interdicţia de a mai primi pensie de serviciu ar urma să îi vizeze şi pe militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României sau personalul aeronautic civil navigant profesionist care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, după intrarea în vigoare a Legii nici judecătorii CCR sau membrii ai Curţii de Conturi nu vor mai primi pensie de serviciu, dacă au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie.
„Dispoziţiile prezentei legi nu afectează dreptul la pensie pentru limită de vârstă al persoanelor cărora li se aplică interdicţia beneficiului pensiei de serviciu”, se mai arată în iniţiativa legislativă depusă în Parlament.
Potrivit Codului penal, infracţiunile de corupţie vizează luarea de mită, darea de mită sau traficul de influenţă.

Propunerea legislativă a fost înregistrată în procedură de urgenţă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Credit foto trb.ro.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.