Luni, 09 Septembrie 2019 14:12

Rovana Plumb, propusă pentru a fi comisar european din partea României. USR-Plus se opune numirii

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Președintele desemnat al Comisiei Europena, Ursula von der Leyen, a anunțat luni lista completă a comisarilor europeni acceptați. Rovana Plumb este comisarul european din partea României, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Lista a fost aprobată după o serie de interviuri cu fiecare dintre candidaţii propuşi, se mai arartă în comunicat. Portofoliile pentru fiecare comisar vor fi anunţate marţi, informează România TV. Comisia Europeană trebuie să primească votul Parlamentului European, după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate, mai notează sursa citată.

Premierul consideră că desemnarea Rovanei Plumb în Comisia Europeană este o reuşită pentru ţara noastră. "Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european din partea României este o reușită pentru țara noastră. Este dovada și expresia încrederii pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României și a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat. Felicitări, Rovana Plumb!", a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Delegația USR-Plus în Parlamentul European a transmis că se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, propunere oficializată azi prin comunicatul transmis de noua președintă aleasă a Comisiei Europene. "Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar european și nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziție. Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care și grupul Renew Europe (a treia forță politică în PE) iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului european. Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea și competența candidatei propuse de Guvernul României. Atenționăm Guvernul PSD că prin insistența de a o susține pe Rovana Plumb își bate joc de această demnitate publică europeană și, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs și va fi forțat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament. Rovana Plumb a avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și anti justiție și l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului", se arată în comunicatul alianţei USR-Plus.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.