Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, dezvăluie cifre alarmante despre forța de muncă a României: aproximativ 20% din cetăţenii cu vârsta activă locuiesc şi muncesc într-un stat european

Criza forţei de muncă este cea mai gravă ameninţare la adresa economiei româneşti, arată, într-o analiză realizată pentru Adevărul, senatorul PNL de Prahova Iulian Dumitrescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal și prim-vicepreședinte PNL la nivel național mediul de afaceri și societate civilă.

Dumitrescu citează, printre altele, un studiu realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) potrivit căruia aproximativ 20% din cetăţenii români cu vârsta activă, între 20 şi 64 ani, locuiesc şi muncesc într-un stat european. În acelaşi timp, INS atrage atenţia că fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de +65 ani depăşind, în România, în 2018, cu peste 434.000 persoane populaţia tânără de 0-14 ani. Mai mult, potrivit datelor oficiale, anul trecut, în România, s-au născut cei mai puţini copii din ultima jumătate de secol

Iar semnalele alarmante nu se rezumă la atât. Senatorul de Prahova subliniază că România este sursa a aproape jumătate din toată asistenţa medicală ce a emigrat în UE, iar anual, țara noastră pierde prin migraţie populaţia a două oraşe mici.  Potrivit statisticilor actuale, în jur de 4,5 milioane de români lucrează în prezent în străinătate, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an.

"Dacă România nu îşi schimbă politicile economice pentru a-şi ajusta populaţia, în câţiva ani vom ajunge o ţară a oamenilor bătrâni şi neajutoraţi, care se sting de dorul copiilor plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun", concluzionează Iulian Dumitrescu, în analiza realizată pentru Adevărul în care identifică și cauzele care au dus la accelerarea acestor fenomene. Acesta se referăîn special la cele "de natură economică. Cele mai puternice motive identificate de specialişti pentru care românii aleg să nu mai facă deloc copii sau să facă un singur copil sunt instabilitatea financiară şi nesiguranţa zilei de mâine. Pe de altă parte, teoriile referitoare la factorii care determină migraţia economică identifică condiţiile structurale şi obiective care determină acest fenomen. Printre acestea, se numără salariile mici sau veniturile mici pe cap de locuitor, inflaţia, rata şomajului, un stat slab şi o severă fragmentare socială".

Prim-vicepreședintele PNL pentru mediul de afaceri și societate civilă propune, în acest context, "un model economic liberal de stopare a migraţiei şi de repatriere a resursei umane valoroase din diasporă". Acesta se bazează pe două componente de bază, și anume "modificarea structurală a domeniului de acţiune pentru întreprinderile mici şi mijlocii care acţionează în piaţa locală, precum şi construcţia şi recuperarea resursei umane superior calificate. Prin dotarea cu factorul de capital inovativ şi cu resursa umană înalt calificată, mediul antreprenorial din România poate realiza tranziţia de la o economie dependentă şi necompetitivă, la o economie independentă, competitivă, capabilă să satisfacă cererea internă şi să internaţionalizeze producţia, prin avansuri tot mai puternice ale exporturilor".

Citiți mai multe pe adevărul.ro.

 

Image
Image
Image