Iulian Dumitrescu: “Voi fi un președinte de Consiliu Județean puternic. Voi rezolva în 4 ani probleme ce nu au fost rezolvate în Prahova în ultimii 30 de ani”

Iulian Dumitrescu: “Voi fi un președinte de Consiliu Județean puternic. Voi rezolva în 4 ani probleme ce nu au fost rezolvate în Prahova în ultimii 30 de ani”

Candidatul alianţei PNL-USR-PLUS pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, ne-a acordat un interviu despre proiectele de modernizare şi viziunea de dezvoltare de care are nevoie judeţul,vorbind despre decalajele apărute în ultimii ani, despre o „strategie coerentă de relansare”, dar şi despre parteneriatul cu Andrei Volosevici

Aţi vorbit despre relansarea judeţului şi a Ploieştiului, făcând o comparaţie cu Oradea, Cluj-Napoca sau Timişoara. Credeţi că putem ajunge la acel nivel? Cum şi în cât timp?

Din punct de vedere al PIB per capita, Prahova este pe locul patru la nivel naţional. Din punct de vedere al veniturilor oamenilor, suntem însă abia pe locul zece, foarte puţin deasupra mediei naţionale. Având în vedere poziţionarea geografică, resursele naturale, dezvoltarea industrială, pregătirea profesională foarte bună a prahovenilor şi acumulările de capital, acest loc zece este absolut ruşinos. De altfel, ultimii 20 de ani, de când PSD conduce Consiliul Judeţean, au generat această degradare continuă.

Revenirea se face prin implementarea unei strategii coerente. Alianţa Dreptei, PNL – USR – PLUS, a elaborat un program de guvernare locală numit „Prahova pe Primul Loc”, care, dacă va fi implementat în următorii patru ani, poate să aducă judeţul acolo unde ne dorim cu toţii. Este un plan extrem de ambiţios, care vizează investiţii şi programe în valoare totală de aproximativ 5 miliarde de euro – bani europeni, fonduri guvernamentale şi resurse proprii. De altfel, cred că, pe lângă diferenţa clară de onestitate şi pricepere între PNL – USR – PLUS şi PSD, această viziune integrată va face diferenţa la alegerile de pe 27 septembrie. Eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, nu mă voi mărgini la a face contabilitate primară şi să împart doar resursele finite pe care le primim, ci mă voi implica să creştem acest coş comun de o manieră fără precedent.

În ceea ce priveşte orizontul de timp, cred că, în următorii patru ani, calitatea vieţii prahovenilor se va îmbunătăţi considerabil având în vedere investiţiile pe care le pregătim în infrastructură şi servicii publice de calitate. În acest plan al nostru, sunt convins că vom fi sprijiniţi şi de viitorul Guvern PNL şi de Preşedintele Iohannis care îşi doreşte o Românei modernă şi dezvoltată.

Care sunt proiectele dumneavoastră prioritare pentru următorul mandat?

Există cinci paliere majore de acţiune. În primul rând, Alianța PNL-USR-PLUS Prahova va asigura o administrație flexibilă, în slujba cetățeanului, profesionistă, care va pune ordine în bugetul județean. Vom simplifica și debirocratiza tot procesul executiv și de legătură directă cu locuitorii județului.

În al doilea rând, vom acţiona pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin rezolvarea problemelor de infrastructură cu care se confruntă judeţul nostru. Concret, ţinta este ca gradul de acoperire pentru alimentarea cu apă va ajunge la peste 90%, iar pentru canalizare la peste 70%. Ne dorim ca peste 80% dintre gospodăriile prahovenilor să fie racordate la sistemul alimentare cu gaze naturale. Ne doprim să creştem procentul drumurilor asfaltate din județul Prahova la peste 90%. De asemenea, vrem să rezolvăm problemele de mediu din localităţile poluate.

Aşa cum am spus, ţinta este ca veniturile locuitorilor judeţului să crească semnificativ prin atragerea de investitori, redistribuirea mai echitabilă a plusvalorii generate de economia judeţeană, susţinerea activă a antreprenoriatului şi a ramurilor economice cu potenţial ridicat. Obiectivul final este ca salariul mediu în Prahova să fie cel mai mare dintre județele României (exceptând Bucureştiul).

Vrem ca prahovenii să beneficieze de servicii publice de calitate. Asta înseamnă şcoli modernizate, spitale dotate corespunzător, acces la servicii de salubritate civilizate pentru toţi locuitorii judeţului, transport public interjudețean adecvat nevoilor prahovenilor, administraţii publice digitalizate şi eliminarea birocraţiei.

Nu în ultimul rând, vizez construirea unei identități coerente și promovarea județului Prahova la nivel național și internațional. Dincolo de beneficiile economice, acest obiectiv reprezintă calea cea mai bună pentru coeziunea comunității județene. Vrem ca locuitorii județului să fie mândri că sunt prahoveni și ștampila „Made in Prahova” să fie garanția lucrului cel mai bine făcut din România.

În acelaşi context, spre ce direcţii credeţi că ar trebui direcţionate fondurile europene?

Sunt trei zone majore de finanţare pe care le putem accesa. 1) Banii din fondul pentru Relansare economică (celebrele 31 de miliarde de euro) trebuie să meargă spre repornirea activităţii economice – pe noi, în Prahova, ne interesează foarte mult HoReCa. 2) Fondurile structurale trebuie să meargă către infrastructură: drumuri, extinderea reţelelor de apă, canal şi gaze. 3) Banii din „Green Deal” trebuie folosiţi pentru a rezolva cele două probleme majore de mediu: poluarea industrială prin achiziţionarea de sisteme de filtrare performante, problema gunoaielor printr-un management performant în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară.

Instituţia are în subordine Spitalul Judeţean. Cum vi se pare că arată şi, dacă e cazul, ce ar trebui îmbunătăţit?

Deşi personalul medical de la Spitalul Judeţean este foarte bine pregătit şi foarte sufletist, pandemia a scos în evidenţă existenţa a două probleme majore: subfinanţarea cronică a instituţiei medicale de către Consiliul Judeţean condus de PSD şi managementul deficitar asigurat tot de acelaşi PSD. Pe exact aceste două paliere trebuie acţionat. Fără bani nu facem nimic, iar angajamentul meu este că Spitalul Judeţean va primi resursele financiare de care are nevoie. Ne dorim şi o structură administrativă mai suplă, mai transparentă şi mai bine pregătită. Eu vreau să ne mândrim cu Spitalul Judeţean din Prahova, nu să ne prefacem că nu avem nicio atribuţie, aşa cum a făcut actualul preşedinte PSD-ist al CJ care a dat vina pe Minister sau pe DSP pentru toate problemele de acolo.

Concret, Alianţa Dreptei, PNL – USR – PLUS, vizează construirea și dotarea la cheie a unui corp (aripă) a Spitalului Județean, în locația de la nord, ce va adăposti toate secțiile chirurgicale răspândite în locații din Ploiești. Astfel, pentru consultații interdisciplinare și pentru tomografii, bolnavii nu vor mai fi transportați cu ambulanța dintr-un corp de spital în altul. În plus, se va avea acces la terapia intensivă pre și post operator. De asemenea, dorim amenajarea unui heliport aferent Spitalului Județean de urgență Ploiești, destinat elicopterelor de urgență SMURD.

Nu în ultimul rând, cred că este important ca fluxul de pacienţi spre Spitalul Judeţean să scadă considerabil în următorii ani. Pentru asta, îl voi sprijini pe Andrei Volosevici, viitorul primar al Municipiului Ploieşti, să construiască un nou spital municipal în oraş. Terenul există, ne vom asigura că vom avea şi voinţa politică, şi fondurile necesare.

E mai bună calitatea de preşedinte de Consiliu Judeţean decât cea de senator?

Sunt născut în Vălenii de Munte, am copilărit la Gornet, acolo locuiesc părinţii mei şi acum, am făcut liceul la „I.L. Caragiale” în Ploieşti, am jucat fotbal la juniori la Petrolul Ploieşti şi, apoi, în Liga a doua la Petrolistul Boldeşti. M-am întors acasă în Prahova pentru că vreau să văd acest judeţ cum se dezvoltă şi prosperă. Nu este o chestiune de preferinţă personală, ce este mai bine (să fii senator sau preşedinte de Consiliul Judeţean), ci o chestiune de datorie. Sunt la vârsta maturităţii, am experienţa politică şi necesară de a implementa un program de guvernare locală cum este „Prahova pe Primul Loc” împreună cu partenerii politici de la USR – PLUS. De asemenea, cred cu tărie că judeţului nostru îi va fi mai bine cu o administraţie locală liberală care să-l ajute să se dezvolte, nu să-l ţine într-o stare de dependenţă pentru a-l controla aşa cum au făcut cei de la PSD.

Toate aceste argumente mă fac să fiu extrem de decis să devin preşedintele CJ Prahova din partea Alianţei Dreptei, PNL – USR – PLUS. Ar fi deopotrivă cea mai mare onoare a vieţii mele de până acum şi cea mai mare provocare.

Adversarii politici v-au atacat în ultima vreme, mai ales pe reţelele de socializare. În acest context, vreau să vă întreb dacă sunteţi mulţumit de activitatea dumneavoastră ca parlamentar de Prahova. Şi care ar fi realizările pe care le puteţi menţiona?

Am luptat pentru Prahova în ultimii patru ani şi sunt foarte mândru de ceea ce am realizat. Am iniţiat 20 de legi în Parlament, am votat fiecare moţiune importantă şi m-am luptat mereu ca judeţul să primească alocările bugetare pe care le merită sau să fie susţinute proiectele importante pe care le avem.

Vă dau câteva exemple doar de când avem Guvern PNL la Palatul Victoria. Deşi preşedintele CJ este de la PSD, Prahova a primit anul acesta fonduri cu aproximativ 20% mai mari decât anul trecut. Au fost alocaţi bani pentru Spitalul Judeţean şi pentru proiecte importante de infrastructură, DJ 102 I ca alternativă la DN1 va fi construit de Guvern, se porneşte în sfârşit licitaţia pentru Comarnic – Braşov, s-au alocat fonduri semnificative prin PNDL pentru extinderea reţelelor de apă şi canal, se face cadastrarea gratuită a judeţului, sunt bani pentru iluminatul public stradal etc. Toate aceste proiecte s-au realizat inclusiv la solicitarea şi cu sprijinul meu.

De altfel, cred că acesta este un punct cheie în perspectiva alegerilor din 27 septembrie. Avem nevoie de un preşedinte de Consiliu Judeţean puternic care să se bată pentru ca Prahova să primească resursele necesare să se dezvolte în următorii patru ani, mai ales că vom avea un Guvern PNL. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat în ultimii patru ani: pentru că am avut un preşedinte de CJ slab, acesta a fost ţinut pe la uşi la Bucureşti şi n-a reuşit să mişte mai nimic în judeţ. S-a mulţumit cu firimiturile de la mesele guvernelor succesive ale PSD şi am ajuns în situaţia nedorită de acum.

Asocierea cu Andrei Volosevici este doar o strategie de imagine sau această colaborare va continua şi după alegeri?

Andrei Volosevici este prietenul meu şi cel mai de încredere partener politic. Să ştiţi că relaţia de prietenie dintre noi nu este o chestiune de faţadă – îmi place să cred că i-am fost alături în ultimii patru ani, care au fost extrem de grei pentru el, în cazul său comiţându-se o mare nedreptate. Împreună, vrem să schimbăm Prahova şi să redăm Ploieştiului strălucirea de altă dată.

Avem proiecte comune pentru care vom lucra: eliberarea Ploieştiului de gunoaie este un atribut al CJ, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova”; vrem să construim împreună Spitalul municipal din Ploieşti; vrem să rezolvăm împreună problema poluării din oraş; vrem să construim un teren de antrenament la Stadionul „Ilie Oană” și nou un complex sportiv în Municipiul Ploiești. Şi exemplele pot continua.

 

Image
Image
Image