PNL Ploieşti face apel public pentru eşalonarea datoriei unei companii către bugetul local: "Ar fi o gură de oxigen"

PNL Ploieşti face apel public pentru eşalonarea datoriei unei companii către bugetul local: "Ar fi o gură de oxigen"

După ce Serviciul Public Finanţe Locale a câştigat un proces cu Telekom, în urma căruia la bugetul Ploieştiului ar trebui să ajungă peste 81 de milioane de lei, autorităţile locale propun reeşalonarea a un pic mai mult de jumătate din suma datorată. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost iniţait de primarul Dobre şi apare pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local, iar PNL Ploieşti a făcut un apel public către celelalte formaţiuni pentru susţinerea acestui demers.

Conform calculelor făcute de liberali, eşalonarea datoriei va reprezenta "o gură de oxigen pentru bugetul local", înţelegerea propusă fiind ca, până la finalul acestei luni, compania să achite aproape 35,9 milioane de lei, iar restul sumei să fie achitat în tranşe, până în mai 2022. Reprezentanţii PNL îşi bazează apelul pe ideea că încasarea unei părţi din sumă acum şi a diferenţei în 24 de tranşe lunare va fi mai utilă pentru bugetul pe 2020 decât refuzul eşalonării. E cel puţin paradoxal, mai ales că în documentaţia care însoţeşte proiectul de hotărâre nu se explică şi ce s-ar întâmpla în scenariul în care ar fi refuzată eşalonarea şi când ar urma să ajungă banii la buget în acea variantă. Proiectul iniţiat de Adrian Dobre e atât de important în viziunea factorilor de decizie din administraţia locală, încât nu numai că a fost pus primul pe ordinea de zi, înaintea a 26 de proiecte de hotărâre vizând atragerea de fonduri europene, dar liberalii au considerat necesar să facă un apel public către ceilalţi reprezentanţi din forul legislativ pentru susţinerea lui.

"Consilierii PNL fac apel către toate partidele să susţină HCL prin care Primăria Ploieşti va primi peste 80 milioane de lei. Primăria Ploieşti (prin intermediul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti) a câştigat un proces cu societatea Telekom în urma căruia are de încasat aproximativ 81 milioane lei, din care 35 milioane lei până la sfârşitul acestei luni, diferenţa urmând să fie plătită în tranşe egale pe parcursul a 24 de luni. Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea eşalonării pe durata celor 24 de luni va fi supus votului în Şedinţa Extraordinară a Consiliului Local din data de 08.05.2020", se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de PNL Ploieşti.

"Grupul consilierilor locali PNL Ploieşti a decis să susţină acest proiect în măsura în care acesta va avea vizele de legalitate şi a Direcţiei Economice, care sunt atribute exclusive ale executivului. Apreciem că acceptarea reeşalonării este posibilă în baza HCL 131/2016 şi ar reprezenta o «gură de oxigen» pentru bugetul local care, altfel, se va afla într-un mare impas în a plăti până la sfârşitul anului cheltuielile datorate pentru asigurarea serviciilor publice (salubritate, DDD, iluminat, termie, transport în comun etc.) şi investiţii", se mai arată în mesajul public al PNL Ploieşti.

Conform informaţiilor oficiale, sentinţa definitivă în procesul dintre SPFL Ploieşti şi SC Telekom Romania Comunications SA a fost pronunţată în martie 2020 de Înalta Curte, litigiul vizând obligaţii financiare în cuantum de 35,89 milioane de lei reprezentând impozit pe clădiri, la care s-au adăugat majorări de întârziere şi acoperirea unui prejudiciu calculat pe durata suspendării unui act administrativ. În total, Ploieştiul are de încasat peste 81 de milioane de lei, conform datelor din proiectul de hotărâre.

Image
Image
Image