PNL Ploiești îi cere Primăriei să-și plătească datoriile către Termo

PNL Ploiești îi cere Primăriei să-și plătească datoriile către Termo
PNL somează public conducerea Primăriaei Ploiești să-și plătească datoriile către Termo și să găsească soluții pentru suplimentarea bugetului
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

PNL avertizează că Primăria Ploiești are datorii de peste 30 de milioane de lei la Termo și somează public conducerea instituției să-și plătească facturile și să găsească soluții pentru suplimentarea bugetului.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, conducerea PNL Ploiești aruncă vina exclusiv pe primarul Volosevici, reclamând că acesta a „refuzat sistematic” să achite la timp facturile emise de operator, aferente subvenției pentru căldură și apă caldă.

Comunicatul vine în contextul în care autoritățile locale au făcut eforturi, atât în 2022 cât și în 2023, pentru asigurarea fondurilor necesare la nivelul societății municipale de termoficare intrate în pâine în octombrie. Liberalii nu intră în detalii cu privire la situația deloc fericită a bugetului local, dar îl somează public pe primar să găsească soluții atât pentru plata facturilor restante, cât și pentru asigurarea fondurilor necesare până la finalul anului, amintind că de aceste plăți depinde și posibilitatea companiei de termoficare de a rezerva gaz la preț redus.

Primăria are o datorie de peste 30 de milioane de lei la Termo Ploiești

„Conform documentelor existente în primărie şi adreselor transmise de membrii AGA a Termo Ploieşti, la această dată, primăria înregistrează o datorie de 30.690.902,79 lei către societate, reprezentând contravaloarea facturilor emise în lunile aprilie şi mai. Neplata datoriilor va conduce la imposibilitatea achiziţionării gazului la preţul de 150 lei/MWh fără TVA pentru sezonul rece 2023-2024, conform contractului încheiat cu S.N.G.N. Romgaz, dar şi la plata cu întârziere a salariilor angajaţilor societăţii. Trebuie precizat faptul că dacă se ratează achiziționarea gazului în această perioadă la prețul de 150 lei/MWh fără TVA există riscul ca în sezonul rece să se ajungă la creșterea prețului de producție a gigacaloriei”, se arată în mesajul public transmis miercuri de reprezentanții PNL Ploiești.

„Domnule primar, vă somăm să încetaţi această politică de distrugere a societăţilor ploieştene (TCE şi TERMO) pe care le-aţi adus în pragul insolvenţei din cauza faptului că refuzaţi sistematic să achitaţi la timp obligaţiile financiare pe care le are primăria. Sunteţi ordonatorul principal de credite şi aveţi obligația să găsiţi soluţiile financiare. Va reamintim că la sfârşitul acestei luni se încheie şi perioada de acordare a subvenţiei pentru apa caldă. Vă solicităm ca în regim de urgenţă să veniţi în faţa Consilului Local cu un proiect de rectificare a bugetului prin care să identificaţi sumele necesare pentru ca toate probleme legate de termie (apa caldă şi căldura pentru sezonul rece următor) să fie rezolvate”, se mai arată în mesajul PNL.

„Ploieştenii trebuie să ştie că sunteţi unicul responsabil şi că de data aceasta nu mai puteţi purta tricouri cu mesaje politice pentru a vă acoperi managementul defectuos din primărie”, a mai afirmat conducerea PNL Ploiești, cu trimitere la mesajele afișate de Andrei Volosevici în 2022, în momentul crizei apei calde.

Discuții despre situația financiară a Termo Ploiești au existat și în ultimele ședințe ale Consiliului Local, când s-a vorbit inclusiv despre posibilitatea accesării unui credit pentru plata gazelor, în baza unei derogări din partea Executivului, în condițiile în care în prezent împrumuturile nu pot fi contractate pentru cheltuieli de funcționare, ci numai pentru cele de dezvoltare. Până atunci, o primă gură de oxigen ar putea veni odată cu rectificarea bugetului de stat și suplimentarea cotelor alocate către primării, care i-ar permite administrației ploieștene să rezolve o parte din cheltuielile urgente.

Image