Scandal politic făcut de consilierii PNL Ploieşti, la un proiect pe care anul trecut îl aprobaseră fără discuţii

Scandal politic făcut de consilierii PNL Ploieşti, la un proiect pe care anul trecut îl aprobaseră fără discuţii

Păi dacă-i circ, să fie circ până la capăt! După cea mai recentă şedinţă a Consililui Local Ploieşti, desfăşurată luni, PNL Ploieşti a reclamat că aleşii de la PSD, ALDE şi PMP au votat pentru majorarea unor tarife, invocând o hotărâre prin care primarul Dobre a fost mandatat să voteze cum vrea în şedinţa ADI în care va fi luat în discuţie tariful de salubritate, unde oricum Ploieştiul are un vot din 36, respectiv o hotărâre prin care a crescut manopera la SGU, cu 1,48 lei pe oră, uitând că în urmă cu un an, la un proiect care viza tot manopera de la SGU, aprobaseră fără discuţii. Să fie de la faptul că atunci nu era an electoral? Cert este că proiectul care era aprobat aproape unanim în 2019 aducea o creştere mai mare a tarifului decât cel intens criticat acum.

"Încă o dată,  majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local Ploiești a sfidat realitățile din teren votând pentru aceste majorări de tarife", se lamentau reprezentanţii PNL Ploieşti, într-un comunicat de presă trimis marţi. Primul exemplu dat, cel al tarifului pentru ridicarea deşeurilor, nu e neapărat cel mai inspirat, în contextul în care forul legislativ ploieştean l-a mandatat pe primarul Dobre să voteze cum doreşte în şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Ploieşti - Prahova", aşa-zisul ADI Deşeuri. De altfel, în proiectul de hotărâre a apărut formularea "votul astfel exprimat va ține cont de interesele municipiului Ploiești", oficial un vot de încredere acordat primarului, neoficial o capcană întinsă, în contextul în care experienţele ultimilor ani ne-au demonstrat că, indiferent de opoziţia Ploieştiului, care are un vot din 36 în acest sector, proiectele de majorare au fost aprobate de ADI Deşeuri. Al doilea exemplu invocat de liberali este ceva mai precis, fiind vorba despre o majorare a tarifului pentru manopera practicată de SGU la lucrările comandate de municipalitate. Se omite faptul că acea manoperă se calculează anual, pe baza unei obligaţii impuse printr-un act normativ emis la nivel central. Aşa cum se omite şi că majorea aprobată acum este de 1,48 lei pe oră, departe de a fi o sumă astronomică. Aşa cum se mai omite şi că, în 2019, când, coincidenţă sau nu, nu era an electoral, majorarea aceluiaşi tarif a fost aprobată fără discuţii de forul legislativ ploieştean, iar atunci valoarea creşterii era de 2,2 lei pe oră.

Mai exact, acest tarif a fost de 15,58 lei pe oră în 2018, 17,78 lei în 2019 şi a ajuns acum la 19,26 lei. Hotărârea din 29 august 2019 a fost aprobată cu 22 de voturi pentru din 23 posibile, consilierul liberal Gheorghe Sârbu fiind singurul care atunci vota împotrivă, conform procesului-verbal al şedinţei, care mai arată şi că proiectul de atunci a fost aprobat fără cel mai mic comentariu. Ce dovedeşte asta? Dovedeşte că mesajele politicienilor autohtoni nu sunt întotdeauna cele mai precise şi mai dovedeşte şi că apropierea alegerilor încinge spiritele şi îi face pe mulţi aleşi locali să-şi amintească brusc de interesul oamenilor. Mai demonstrează şi că actualii comunicatori de la PNL Ploieşti ar trebui să se întrebuinţeze ceva mai mult, mai ales că exemple, mult mai inspirate decât cele invocate acum, au tot existat. Şi, nu în ultimul rând, ne oferă nouă ocazia să vă mai recomandăm o dată articolul de mai jos, care relatează modul haotic în care s-a derulat şedinţa CL Ploieşti de luni, prezentând un exemplu pe larg tocmai de la momentul votului pentru această majorare de tarif, vot "renumărat" până când proiectul de hotărâre a fost aprobat:

Image
Image
Image