Senatorul Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, despre datoria externă a țării noastre: "PSD îndatorează România la cote istorice"

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte PNL pentru mediul de afaceri și societate civilă, acuză PSD că "îndatorează România la cote istorice", după ce datoria externă a țării noastre a depăşit 100 de miliarde de euro.

"România a revenit, după șapte ani, la o datorie externă de peste 100 miliarde de euro, din care 34,7 miliarde de lei este datoria acumulată de stat.

Acest nivel foarte mare al datoriei externe nu este problematic în sine, dar trădează anumite deficienţe structurale majore:

  1. Creşterea economică s-a bazat pe consum – în special de bunuri din import, dar şi pe credite către bănci străine. Se creează astfel impresia unei bule artificial construită în jurul României, pe care Guvernul nu a ştiut cum să o gestioneze.
  2. Producţia industrială şi agricolă, dar şi nivelul serviciilor IT din România, nu fac faţă creşterii importurilor. De aici, majorarea considerabilă a datoriei externe.
  3. Este foame uriaşă de bani la Ministerul de Finanţe. De la începutul anului, Teodorovici nu ştie cum să mai aducă bani pentru a acoperi cheltuielile imediate. Se schimbă trendul – pe măsură ce băncile opresc creditarea pentru privaţi, Executivul absoarbe toţi banii din piaţă, chiar de la acele bănci pe care le hulește.
  4. Deşi datoria externă a crescut considerabil, infrastructura este în continuare la un nivel deficitar. Dacă banii erau cheltuiţi pe autostrăzi, căi ferate, porturi, spitale sau şcoli, era de înţeles, dar banii s-au dus exclusiv în consum", a explicat senatorul PNL de Prahova cum s-a ajuns în această situație.

 

Image
Image
Image