Surse: Alianţă pentru alegerile parlamentare între Prahova în Acţiune şi PNL, poate şi fuziune

Surse: Alianţă pentru alegerile parlamentare între Prahova în Acţiune şi PNL, poate şi fuziune

ALEGERI 2020 După ce localele din septembrie au reprezentat primul scrutin din istoria Partidului Prahova în Acţiune, încheiat cu rezultate foarte bune, reprezentanţii formaţiunii politice ar putea să candideze şi la alegerile parlamentare. Potrivit unor surse, sunt negocieri pentru o alianţă cu PNL Prahova, iar unii merg mai departe şi avansează chiar şi varianta unei fuziuni.

Imediat după alegerile locale, discuţiile între reprezentanţii celor două partide au început, cum este şi firesc, de la ideea de asigurare a unor majorităţi în teritoriu, în contextul în care Prahova în Acţiune a câştigat 27 de mandate de consilieri locali şi două de consilieri judeţeni. Eventuala colaborare s-ar putea extinde şi în perspectiva alegerilor parlamentare. Contactat de "Telegrama", preşedintele Prahova în Acţiune, Mihai Apostolache, a preferat să nu comenteze public subiectul, explicând că pentru moment nu s-a stabilit nimic concret.

Într-o declaraţie mai veche, acesta explica faptul că partidele locale au şanse nule în alegerile parlamentare, pentru că, la cum e făcută legislaţia electorală, competitorii sunt nevoiţi, pentru a obţine mandate, fie să facă pragul de 5% la nivel naţional, fie să depăşească 20% în patru judeţe. Cum ambele scenarii sunt imposibil de aplicat în cazul unui partid nou care activează exclusiv la nivel judeţean, rămân cam două variante evidente, ori nu candidează deloc, ori intră într-o colaborare cu o formaţiune mai mare, capabilă să depăşească pragul electoral pe ţară. Bine, trebuie să recunoaştem că ideea unei alianţe naţionale între mai multe partide mici, locale, ar fi fost spectaculoasă, însă timpul rămas până la termenul de depunere a candidaturilor transformă asta într-o utopie. În schimb varianta unei alianţe între Prahova în Acţiune şi PNL devine plauzibilă, iar unele surse din mediul politic vorbesc chiar despre o eventuală fuziune prin absorbţie, invocând tot legislaţia electorlă.

Image
Image
Image
Image
Image