fbpx

VIDEO | Candidatul PLUS la Primăria Ploieşti, Răzvan Enescu, propune un spital municipal, reconfigurare rutieră şi urbanism de calitate

VIDEO | Candidatul PLUS la Primăria Ploieşti, Răzvan Enescu, propune un spital municipal, reconfigurare rutieră şi urbanism de calitate
Image
Image

PLUS Prahova a organizat miercuri seară o conferinţă pentru prezentarea candidatului formaţiunii la Primăria Ploieşti, Răzvan Enescu, descris ca "tânăr antreprenor care a făcut pasul în politică în urmă cu mai puţin de un an" şi "un arhitect care poate să vină cu o privire de ansamblu". În prezenţa câtorva zeci de colegi şi simpatizanţi, acesta şi-a prezentat platforma electorală, concentrată pe zece domenii, care includ reducerea poluării, îmbunătăţirea sistemelor de sănătate şi de educaţie şi a transportului, creşterea competitivităţii economice şi schimbarea opticii în domeniul urbanismului.

La 35 de ani, Enescu este arhitect şi spune că are, din 2014, o carieră în managementul de proiecte şi fondurile structurale, cu investiţii de peste 100 de milioane de lei atrase. În politică, el vine în faţa alegătorilor cu proiecte pe zece categorii, unele pe care într-o formă sau alta le-am mai auzit şi în alte campanii, cum ar fi construirea unui spital municipal cu o secţie mare de pediatrie, altele semnătură personală sau iniţiative inspirate din exemple de succes din alte oraşe româneşti sau din alte ţări europene, precum un centru social văzut în Belgia care reuneşte, ca într-o familie extinsă, mai multe categorii de persoane cu probleme sociale, de la bătrâni cu posibilităţi reduse la tineri recent mutaţi într-un oraş şi femei din familii destrămate. La capitolul sănătate, pe lângă construirea unui spital, candidatul PLUS a propus şi realizarea unei clinici de oncologie, dând exemplul unui obiectiv de acest gen realizat la Iaşi de Compania Naţională de Investiţii. Discuţia despre oncologie vine în contextul unor probleme majore, binecunoscute, pe care Ploieştiul le are în privinţa poluării, un alt domeniu important din platforma prezentată de candidatul PLUS, care promite intensificarea acţiunilor administraţiei locale pentru combaterea poluării, îmbunătăţirea colaborării cu autorităţile de mediu şi a comunicării cu ploieştenii şi realizarea de "cordoane verzi". Tot la capitolul dedicat mediului, Enescu a propus şi implementarea în domeniul salubrităţii a unor modele de succes din alte municipii, dând exemplul sistemelor de colectare a deşeurilor din Cluj-Napoca.

Reprezentantul PLUS a vorbit, în timpul prezentării de miercuri, şi despre creşterea calităţii sistemului de educaţie din Ploieşti şi raportarea lui la nevoile de pe piaţa muncii, propunând realizarea de şcoli şi grădiniţe noi, extinderea celor existente şi modernizarea unităţilor de învăţământ încât să nu mai rămână niciuna fără avize sanitare ori de securitate. Totodată, el a propus şi construirea unei săli polivalente, atât pentru evenimente culturale cât şi pentru evenimente sportive, plus reabilitarea bazelor sportive existente şi atragerea de evenimente naţionale şi internaţionale care să le crească gradul de utilizare, dând exemplul Hipodromului Ploieşti, despre care a spus că nu e folosit la potenţialul maxim.

Un alt domeniu discutat de candidatul PLUS vizează infrastructura rutieră. Pe lângă achiziţia de mijloace de transport în comun, Răzvan Enescu a mai propus realizarea de terminale şi parcări de tip park&ride la periferie, dar şi reconfigurarea de străzi şi intersecţii, indicând o carte care prezintă exemple de bune practici implementate la nivel european şi care a stat la baza unor modernizări de infrastructură şi în România, de exemplu în Oradea. O altă componentă din programul electoral vizează creşterea competitivităţii economice, Enescu explicând că nivelul mediu al salariilor din Ploieşti a rămas în urmă şi că e nevoie de o "relansare serioasă" a investiţiilor publice şi de o regândire a modului în care funcţionează cele două centre de excelenţă în afaceri deschise recent în municipiu.

Ca arhitect, Răzvan Enescu promite în programul său electoral şi un "urbanism de calitate", propunând organizarea unor concursuri de arhitectură pentru obiectivele de investiţii importante şi simplificarea procedurilor birocractice, astfel încât autorizaţiile de construire să fie eliberate în cel mult cinci zile lucrătoare dacă obiectivele propuse generează cel puţin un loc de muncă. Tot aici intră şi regândirea zonelor de promenadă şi agrement: "Avem nevoie să scoatem cetăţenii în stradă, dar nu pentru proteste, ci să înceapă să se reîndrăgostească de Ploieşti. Decoamdată ploieştenii văd Ploieştiul ca pe un oraş dormitor, se duc la muncă şi vin acasă ca să se uite la televizor şi să se culce. Dacă am reconfigura zonele centrale, pieţele publice, spaţiile pietonale, avem unde, cred că ploieştenii ar vedea altfel oraşul. În momentul în care vor sta să bea un ceai, un suc, să se plimbe pur şi simplu pe străzile Ploieştiului se vor reîndrăgosti de Ploieşti". Referitor la sursele de finanţare pentru toate aceste investiţii propuse, Enescu a prezentat o listă de soluţii, care cuprinde, printre altele, fondurile europene, Compania Naţională de Investiţii, Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi parteneriatul public-privat.

Alianţa USR-PLUS nu a prezentat încă un calendar privind alegerea candidaţilor comuni pentru primării, consilii locale şi consilii judeţene. În cazul Ploieştiului, prima competiţie pentru Enescu va fi cu Mihai Poliţeanu, candidatul desemnat de USR. "Nu este o competiţie între mine şi candidatul propus de USR, ci mai degrabă o dezbatere. Eu sunt sigur că voi câştiga, pentru că am o experienţă relevantă. E un proiect de suflet pentru mine, am intrat în această cursă pentru că efectiv iubesc Ploieştiul", a mai declarat Răzvan Enescu.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.