Cristi Constantinescu

Cristi Constantinescu

Dacă practicarea poligamiei a fost, în istoria lumii, ceva mai răspândită, societăţile poliandrice au fost mult mai puţin numeroase.

Între Nepal şi Tibet, în Valea Nyimba (”valea însorită a înălţării”), trăieşte o comunitate de practicanţi ai poliandriei, scrie Descopera.ro.


În acest tip de societate, femeile au mai mulţi soţi, însă acest lucru nu înseamnă că ele îşi pot alege orice bărbat. Dimpotrivă, fraţii îşi aleg o femeie pe care să o împartă.

Cercetătorii spun că poliandria în Nepal este o consecinţă a culturii matriarhale îndepărtate, iar poliandria ar fi fost introdusă ca măsură de controlare a natalităţii, din moment ce condiţiile de viaţă din regiune sunt foarte dure, în special în anotimpurile reci, scrie picturetank.com.

Oamenii din Valea Nyiamba au fost dintotdeauna negustori care călătoreau de la nord la sud cu căruţele, însă în ultimii ani s-au construit şosele şi aeroporturi, iar caravanele nepalezilor nu au putut ţine pasul. Fiind nevoiţi să se adapteze la noul puls al societăţii, nepalezii din aceste regiuni au început să renunţe la poliandrie.

   

Ora de iarnă se aplică, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Astfel, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2017, ora 04:00 devine ora 03:00. Practic, se revine la ora normală, pentru că primăvara, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie (25/26 martie, în 2017), se trece la ora de vară. Atunci, ceasurile su fost date înainte cu o oră la 03.00, care a devenit 04.00, iar 26 martie a fost cea mai scurtă zi din acest an.

În acest fel, lumina naturală se folosește pentru o perioadă mai lungă de timp, pe parcursul zilei.

În țara noastră, sistemul a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.

Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

 

Când se trece la ora de iarnă 2017 și cum ne afectează

 

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Rusia a trecut permanent la ora de iarnă, în 2014, punând capăt unei experienţe de trei ani în care ţara a funcţionat tot timpul anului după ora de vară. În luna iulie a acelui an, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt acestui sistem şi prevede revenirea la ora de iarnă (GMT+3) în mod permanent.

Rusia s-a întors, astfel, la modelul cu 11 fusuri orare pentru teritoriul său, care se întinde din Kamceatka, în Pacific, până în enclava Kaliningrad, la frontiera Uniunii Europene, după ce acesta fusese redus la nouă fusuri orare de fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Una dintre principalele reforme ale lui Medvedev a fost ca ţara să treacă permanent la ora de vară (GMT+4), în 2011, pe baza ideii că schimbarea orei este dăunătoare pentru ritmul biologic al oamenilor, un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor, care provoacă stres.

Doar că schimbarea de atunci a provocat un val de nemulţumiri în rândul rușilor, mulţi respingând ideea de a se trezi cu o oră mai devreme în dimineţile reci de iarnă, precizează sursa citată.

Crimeea a trecut la ora Moscovei în martie, la scurt timp după alipirea sa la Rusia, renunţând astfel la ora ucraineană, care are două orare, de vară şi de iarnă.

Belarusul a urmat exemplul Moscovei şi a trecut la ora de vară permanentă în 2011, dar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a refuzat – în 2014 – să treacă la ora de iarnă.

În schimb, Turcia a luat hotărârea de a nu mai trece la ora de iarnă, abia în acest an, pentru a le da şansa cetăţenilor să se bucure mai mult de soare, informează Mediafax.

Decizia a fost luată de Ministerul Energiei şi a fost validată de Guvern, ceea ce  înseamnă că, pe 29 octombrie, Turcia nu va mai face trecerea la ora de iarnă și, pe toată durata anului, va fi cu trei ore înainte faţă de ora medie Greenwich (GMT).

 

   

Dacă în octombrie cade multă brumă şi zăpadă, luna ianuarie va fi o lună moale şi călduţă. De asemenea, cu cât frunzele arborilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul următor.

Alte superstiţii şi obiceiuri sunt legate de cele două mari sărbători ale lunii: 14 octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva şi 26-27 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Cuviosul Dimitrie cel Nou.

Superstiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie; în această zi, la sate, se face “îngroparea” verii; se face o masă comună la biserică, cu bucate multe şi alese, dar mulţi gospodari postesc cu desăvârşire în această zi, pe care poporul o numeşte şi Vinerea Mare, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri. Nu se mănâncă nuci sau alte poame care au cruce, în această zi.

Superstiţia spune că dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curând; cum va fi această zi, aşa va fi mereu până la Sfântul Dumitru.

Ziua de 25 a lunii, când este Ajunul Sfântului Dumitru, o sărbătoare cu caracter funerar, care conţine: pomeni, ruguri şi veghea rituală. Acum se face “focul lui Sâmedru”; superstiţia cere ca peste foc să sară copiii ca să fie sănătoşi tot anul, sau tinerii; cei care reuşesc să sară se vor căsători în decursul anului. Când focul este aproape stins, fiecare gospodar ia câte un tăciune, care este aruncat apoi în livadă, pentru că pomii să rodească şi în anul care vine. De altfel, focuri rituale se pot face şi în livadă. Se spune că iarnă grea este prevestită de abundentă nucilor şi gutuilor.

Superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

Acest sfânt sărbătorit la 26 octombrie este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului, este patronul păstorilor şi garantul soroacelor. În această zi începe “Vara Samedrului” care ţine patru zile. Această zi este zisa a soroacelor; pe vremuri se refăceau contractele de închiriere şi chiriaşii se mutau; tot acum se împart oile. Toamna, la Sfântul Dumitru, se spune că “se slobod sărindarele”, adică se desfac învoielile şi se face pomană mare la biserică. Semnele superstiţioase sunt numeroase: se tunde coama cailor, ca să aibă păr frumos; oamenii nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi. Se spune că la Sâmedru morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi (mai multe amănunte despre aceştia – aici), necăjindu-i pe oameni.

Superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru Basarabov

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română, este sărbătorit la 27 Octombrie, a treia zi a sărbătorii Sf. Dumitru, zisă Poitră lui Sâmedru (poitra este prânzul din a doua zi de praznic), sau Caii lui Sâmedru, sau Filip Şchiopul. Câinii lui Sâmedru sunt lupii lui Sfântul Dumitru; se ţin spre a fi feriţi de lupi, spre a nu se câinii (înrăi) inima oamenilor şi ca să fete bine oile.

Sursa: realitatea.net

   

Un individ a atacat trecătorii cu cuțitul în gara din Marsilia, înainte de a fi împușcat de forțele de ordine. Potrivit primelor informații, cel puțin două persoane ar fi murit.

Atacatorul a fost împușcat mortal de militari din cadrul operațiunii antiteroriste Sentinelle, a precizat procurorul Republicii, Xavier Tarabeux.

La fața locului au sosit importante efective ale poliției, gara a fost evacuată, iar autoritățile au cerut evitarea zonei.

Ministrul de Interne Gérard Collomb a anunțat că va merge imediat la locul atacului.

Parchetul antiterorist a preluat ancheta asupra atacului.

Agresorul ar fi strigat 'Allah Akbar', conform unei surse apropiate anchetei.

Sursa: realitatea.net

   

În perioada 26 – 29 septembrie a.c., o delegație a Poliției Române, condusă de domnul chestor principal de poliție Bogdan Despescu a participat, la Beijing - China, la cea de-a 86 - a Adunare Generală a O.I.P.C. – INTERPOL, eveniment care a reunit peste 1.000 de membri. 

Principalele teme dezbătute au vizat actualizarea celor trei programe de amenințare globală ale Organizației privind combaterea terorismului, criminalitatea organizată și criminalitatea informatică, precum și noi criterii și procese de aderare la INTERPOL.

Totodată, delegația română a avut o serie de întâlniri bilaterale, în cadrul cărora a fost subliniată buna colaborare polițienească existentă între Poliția Română și celelalte instituții de aplicare a legii din statele partenere și a fost reiterată importanța dezvoltării strategiilor comune în lupta pentru combaterea criminalității.        

Reamintim că România este membru fondator al INTERPOL - organizație înființată în anul 1923 - și primul stat din zonă care a readerat la INTERPOL după cel de-al doilea război mondial în 1973.

   

Potrivit unui document obţinut de postul francez BFMTV de la poliţia belgiană din cadrul audierii lui Abdeslam, islamistul a recunoscut în faţa anchetatorilor că "a închiriat maşini şi (camere) de hotel la solicitare" pentru comandoul responsabil de atentatele teroriste din Paris de pe 13 noiembrie în care au murit 130 de persoane.

El l-a învinuit pe Abdelhamid Abaaoud, care s-a detonat în atentatele din Paris, pentru planificarea întregii operaţiuni.

"Este Abaaoud. Ştiu asta pentru că mi-a zis fratele meu, Brahim. El mi-a zis că Abbaoud este responsabil. L-am întâlnit pe Abaaoud în noapte de 11 spre 12 noiembrie 2015. A fost singura dată în viaţa mea când l-am văzut pe Abaaoud", a declarat Abdeslam în faţa anchetatorilor belgieni.

Însă cei doi au fost condamnaţi în 2010 în Belgia pentru furt. Fratele lui Salah, Brahim Abdeslam, a murit în atentatele din Paris, fiind unul dintre atacatorii kamikaze.

Salah Abdeslam a explicat că a renunţat să se mai arunce în aer pe stadionul din Paris, Stade de France, după cum se prevedea în planul teroriştilor.

"Trebuia să intru ca un client pe Stade de France. Cu toate acestea, nu aveam bilet", a explicat el.

"Cu toate acestea, am renunţat (la acest plan) în timp ce oprisem maşina. Mi-am lăsat cei trei pasageri din maşină, apoi am demarat. Am condus cu o viteză haotică", a mai adăugat islamistul.

Dintre cei trei pasageri aflaţi în maşina pe care o conducea, Abdeslam a recunoscut că nu îl cunoştea decât pe Bilal Hadfi, iar ceilalţi doi erau irakieni pe care nu-i cunoştea.

Sursa: realitatea.net

   

Clubul Sportiv Municipal Ploieşti se află, în această perioadă, în discuţii avansate cu o cunoscută instituţie bancară din România, care şi-a manifestat interesul pentru a deveni sponsorul principal al echipei de handbal feminin senioare. „Există negocieri în acest sens, intenţia fiind ca startul colaborării să fie cât mai curând şi să vizeze chiar şi sezonul în curs, dar nu pot oferi alte detalii în acest moment. Vreau doar să se ştie că există preocuparea de a atrage şi alte surse de finanţare pentru secţiile din cadrul clubului, primii paşi fiind făcuţi la începutul anului, atunci când Rosal, VIA Insolv SRL şi ASK GROUP ne-au sprijinit cu sume importante de bani”, spune directorul CSM Ploieşti, Cezar Stoichiciu.

   

Marți, 26 Ianuarie 2016 18:25

Abonamente 2016

                   OFERTĂ ABONAMENT 2016

 

Preţul unui abonament la cotidianul „Telegrama” este de:

 

  • 10 lei pentru un abonament contractat pe o perioadă de o lună
  • 60 lei pentru un abonament contractat pe o perioadă de şase luni
  • 100 lei pentru un abonament contractat pe o perioadă de 12 luni

Prețurile sunt valabile pentru plata în avans.

 

 

Informaţii suplimentare la telefon:  

- 0344/145.736, 0751.105.873: Mariana Ivan, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Vă mulţumim pentru alegerea dumneavoastră!

   

Joi, 21 Ianuarie 2016 16:38

Publicitate

1. TARIFE PENTRU PUBLICAREA ANUNȚURILOR DE MICĂ PUBLICITATE:

(selecție personal, licitații, citații, convocări AGA, documentații mediu sau ape, concesionări, pierderi acte etc.):

- în ziarul “TELEGRAMA”, ediția tipărită – ÎN FIECARE ZI DE LUNI - la prețul de 0,50 lei/cuvânt.

- pe site-ul de știri www.telegrama.ro, ZILNIC - la prețul de 0,50 lei/cuvânt

- în cotidianul național ”BURSA”, zilnic, la prețul de 0,50 lei/cuvânt,

- în cotidianul național ”ADEVĂRUL”, zilnic, la prețul de 1 leu/cuvânt,

Pentru orice comandă inserată în unul dintre ziarele menționate vă transmitem prin poștă factura și ziarul în care a fost publicat anunțul dumneavoastră (sau print-screen-ul pentru online).

2. TARIFE PENTRU PUBLICAREA MACHETELOR DE MARE PUBLICITATE ÎN ZIARULTELEGRAMA(anunțuri fonduri structurale, reclame etc.):

- 1 leu/cmp în pagina de mică publicitate (225 lei macheta de sfert de pagină alb-negru),

- 2 lei/cmp în pagină alb-negru redacțională (450 lei macheta de sfert de pagină alb-negru),

- 3 lei/cmp în pagină color (675 lei macheta de sfert de pagină color).

 

EDITOR: S.C. BURSI N.B.C. S.R.L., J29/1492/2008, CUI RO 23944849,

- adresa: Ploiești, str. Maramureș, nr. 12, et. 3 (Clădirea CONSPROIECT)

- tel./fax: 0344/145.736, 0751/105.873,

- e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

- RO59BPOS30006759860RON02, BANC POST PRAHOVA,

- RO52TREZ5395069XXX005137, TREZORERIA BOLDEŞTI SCĂENI

 

 

 

   

Luni, 12 Octombrie 2015 09:33

Festivalul Zmeelor 2015

Concursul național de aeromodele de carton și zmee, ediția XVI-a, 2015, s-a desfășurat la Băișoara în perioada 09-11 octombrie 2015. Echipa de aeromodelisti de la Palatul Copiilor Ploiesti condusa de Prof. Savulescu Marius aduce acasa de la Festivalul Zmeelor Baisoara Cluj Editia a -XVI-a 2015 un onorabil loc II pe echipe si un loc II la individual, castigat de Alexandru Dedu.

   

Pagina 1 din 50