STARE DE URGENȚĂ | Ludovic Orban: "Vom impune interdicții și pe timpul zilei. Va exista un interval orar în care vârstnicii se vor putea deplasa". Premierul spune ce pregătiri se fac în spitale

STARE DE URGENȚĂ | Ludovic Orban: "Vom impune interdicții și pe timpul zilei. Va exista un interval orar în care vârstnicii se vor putea deplasa". Premierul spune ce pregătiri se fac în spitale
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Premierul Ludovic Orban susține, marți seară, o conferință de presă, după întâlnirea avută la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a anunțat că, de miercuri, România intră în carantină totală.

Principalele declarații ale premierului (LIVE TEXT):

Dacă până la emiterea ordonanței, interdicția a fost valabilă între 22.00 și 6.00, după emiterea ordonanței vom impune interdicția între orele 6.00 și 22.00. Cetățenii vor ava posibilitatea să iasă din locuință pentru a se duce la serviciu, a-și achiziționa bunurile de zi cu zi, pentru a merge la analize, la medic sau la spital. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare și plimbarea animalelor de companie.

Se știe foarte clar că cei mai expuși sunt pensionarii, persoanele în vârstă de peste 65 de ani. pentru a-i proteja, se va institui se va institui interdicția de a ieși de la domiciliu. Va exista un interval orar în care aceștia se vor putea deplasa și ne impunem ca obiectiv să le asigură, accesul aproape exclusiv în magazine.

Apele la români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor prin care se pot fei de a fi infectați sau îi pot feri pe cei din jur să fie contaminați. Toate recomandările și toate măsurile trebuie respectate, pentru că este mai bine și mai ușor dacă se reușește limitarea răspândirii virusului.

Un alt obiectiv important este achiziția de echipamente de protecție (măști, combinezoane, viziere, mănuși). Conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice achiziționate din timp pentru a face față unei epidemii și creșterii consumului. Stocurile erau 0  când am preluat guvernarea. Pe 4 februarie a fost emisă ordonanța care a permis achiziția. La ora actuală, cererea pe piața internațională a crescut. Și astăzi, cu fiecare contract în parte, înregistrăm dificultăți foarte mari. Este necesar să intervenim la nivel diplomatic. La ora actuală se organizează achiziția pe lângă ONAC prin Unifarm, prin Crucea Roșie. Facem achiziții prin Ministerul Sănătății. Vrem să ducem orice fel de contract la bun sfârșit cât mai repede ca să putem obține echipamentele și substanțele dezinfectante.

Am simplificat procedurile la maxim pentru a demara producția în țară. A început producția de măști, urmează să înceapă producția de combinezoane și izolete.

Al treilea obiectiv a fost de a întări Direcțiile de Sănătate Publică. Numărul de angajați a crescut cu peste 4.000, am implicat rezidenți, medici școlar și cadre medicale care au fost disponibile. DSP-urile trebuie să facă față unor misiuni care nu fuseseră pregătite. Trebuie să creștem capacitate de a realiza anchetele epidemiologice, care se derulează cu o viteză crescută. dau posibilitatea ca mulți dintre cei care au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv să nu se ducă în societate. DSP-urile trebuie să urmărească sistematic respectarea izolării la domicicliu și centrele de carantină.Direcțiile sunt implicate și în eforturile de a decide măsurile preventive referitoare la toți cetățenii care intră în România. Țara noastră a primit zeci de mii de cetățeni români care s-au întors din țări în care numărul de persoane diagnosticate positiv este foarte mare.

Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor să primească persoane diagnosticate pozitiv, spre tratament. Avem trei linii, prima funcționează deja astăzi. În a doua linie intră spitale de boli  infecțioase și pneumologie. În a treia linie vom identifica, în fiecare județ, spitale care să fie dedicate exclusiv internării perosoanelor diagnosticate pozitiv.

Urmărim creșterea capacității de diagnosticare. Am plecat de la un număr foarte redus de aparate de analiză, 9 la început. La ora actuală sunt puse în funcțiune 19. Cea mai mare problemă va fi de a asigura kiturile de testare. Testele rapide au o marjă de 20% care înseamnă un risc enorm.

Suntem în curs de achiziție de ventilatoare. Unifarm are contract pentru 100 de ventilatoare, ONAC-ul pentru 200. Ele vor veni după un grafic, în funcție de capacitatea de producție.

Încercăm să simplificăm cât mai mult formele de spriin stabilite pentru angajați și angajatori, prin ordonanțe de urgență.

Continuăm consultările, pentru a identifica și alte măsuri.

Căutăm să oferim o gruă de oxigen pentru persoanele care au credite. Urmaază să vedem deciziile luate de Banca Națională.

Împreună cu STS punem la punct o aplicație pentru monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare sau în carantină.

Măsurile trebuie aplicate cu responsabilitate maximă. Vom apela la măsuri severe. Vom cere instrumentarea rapidă a dosarelor și vom cere pedeapsa maximă a pedepsei prevăute de lege.

De sănătatea sitemului financiar bancar depinde tot sistemul. Trebuie să susținem companiile și cetățenii care au probleme să amâne plata unor rate, suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Nu poți obliga sistemul bancar să renunțe la venituri fără de care nu pot funcționa. În momenul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, va avea de suferit cetățeanul.

Am luat măsura plății șomajului tehnic. Imediat ce nu va mai exista un pericol real și se va reduce riscul contaminării, vom renunța la restrângerile de drepturi.

Image