Tensiuni în Guvern, după transparentizarea datelor privind pandemia și campania de vaccinare anti-Covid

Tensiuni în Guvern, după transparentizarea datelor privind pandemia și campania de vaccinare anti-Covid

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

Decizia vine după ce, în cursul săptămânii trecute, detalii inclusiv despre numărul de teste au fost publicate pe portalul data.gov.ro.

“Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro care a fost inițiat ieri, 4 martie a.c.:

Datele cu privire la teste nu au fost extrase integral din aplicația Corona Forms. Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat și, deoarece a fost lansat ieri, există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluționare. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalității de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi”, a comunicat, vineri, Ministerul Sănătății.

“Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea. (…) Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii", a declarant, potrivit Agerpres, Florin Cîţu, referitor la comunicatul MS.

În replică la acest anunț, ministrul Sănătății acuză că, în opinia sa, în unele județe nu se fac suficiente teste. Ideea că date despre vaccinare, haideți să vedem la ce se reduce totul, date despre teste, despre vaccinuri, nu ar fi trebuit  să fie niciodată secrete, ar fi trebuit să fie publice din prima zi. Faptul că datele nu sunt perfecte, tocmai publicarea lor va aduce corectura asupra acestor fapte. Există diferențe între DSP-urile dintre un județ și altul, iar eu cred că sunt anumite județe care testează mult prea puțin”, a susținut Vlad Voiculescu, citat de stiripesurse.ro.

 

 

Image
Image
Image