Turcan: “Cinci milioane de dosare de pensii vor fi evaluate”. Când se va încheia acest proces

Turcan: “Cinci milioane de dosare de pensii vor fi evaluate”. Când se va încheia acest proces

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că la nivel național va începe evaluarea a cinci milioane de dosare de pensii, aceasta fiind etapa premergătoare recalculării pensiilor, care oricum se va face în baza unei noi legi.

”Vom începe evaluarea pensiilor din România. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, aşa cum prevedea acest ordin. Evaluarea dosarelor e etapa premergătoare recalculării pensiilor. Am stabilit ca în maxim 18 luni să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor pe fond e o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru oameni, într-un format sustenabil economic. Evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate. Odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft, inclusiv resursă umană şi imediat vom întocmi un dosar de atragere a fondurilor europene prin PNRR. Cheltuielile pentru implementarea recalculării pensiilor reprezintă cheltuieli într-un amplu sistem de reformă şi sunt cheltuieli deductibile din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare”, a declarat Raluca Turcan, citată de News.ro.

Ministrul spune că “pasul acesta are la baza contributivitate şi echitate în sistemul de pensii. Începem evaluarea acestor dosare care vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va conţine indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate. Există o componentă tehnică de evaluarea şi recalculare şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi, până se finalizează acest proces, pensii se calculează în baza legii existente”.

La evaluarea dosarelor vor fi avuți în vedere factori precum detaliile privind stagiul de cotizare sau de vechime în muncă, veniturile de natură salarială, perioadele necontributive care au mai multe variante. Practic, va fi o sinteză a tuturor indicatorilor care pot fi luaţi în calcul în calcularea pensiilor, “iar când va fi gata legea cu formula stabilită vom extrage din aceşti indicatori exact acele componente pe care le vom introduce în recalcularea pensiilor”, a mai spus Raluca Turcan.

 

 

Image
Image
Image