Vineri, 21 Iulie 2017 13:47

VIDEO | A început festivalul turcesc la Ploieşti. Ce surprize au pregătit organizatorii

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Festivalul turcesc, văzut ca o celebrare a multiculturalităţii, a debutat astăzi în Ploieşti, urmând să rămână deschis până duminică, timp în care organizatorii şi-au propus să prezinte publicului o parte din cultura şi tradiţiile Turciei.

Evenimentul aduce în prim-plan dansurile turceşti, bucătăria tradiţională, cu bucate pe bază de carne de oaie şi de pui, din care nu lipseşte nici kebabul, dar şi ceaiuri, cafea trucească şi numeroase dulciuri, în frunte cu celebra baclava, considerată regina deserturilor în această regiune geografică. Există şi un cort dedicat bucătăriei tătăreşti, dar şi unul cu preparate româneşti. Organizatorii au mai pregătit momente artistice tradiţionale, dansuri populare şi numeroase exponate ce ţin de portul tradiţional sau de artă şi meşteşugărit, expuse de reprezentanţii comunităţilor turce din ţara de baştină, dar şi din România, Bulgaria sau Turkmenistan.

Festivalul s-a deschis astăzi, la ora 11.00 şi se derulează în fiecare zi, de la prânz şi până seara, până duminică. Evenimentul are loc în centrul Ploieştiului, în parcarea de lângă Palatul Culturii, în apropierea Halelor Centrale. Festivalul este organizat de fundaţia Lumina şi fundţia Tuna, iar fondurile strânse vor fi folosite în scopuri caritabile, urmând să ajungă la şcoala Spectrum.

Festivalul turcesc se află la al şaselea an de existenţă, fiind pentru prima dată când este organizat şi în Ploieşti. În acest an s-au mai ţinut ediţii la Iaşi şi Cluj-Napoca, ultima oprire urmând să fie la Constanţa, în luna august. Săptămâna trecută au apărut unele controverse cu privire la acest eveniment, după ce autorităţile din Cluj au aplicat o amendă contravenţională, după ce au descoperit că în timpul festivalului s-au împărţit ziare de informare gratuite cu texte împotriva actualului regim politic din Turcia, în care este criticat preşedintele Erdogan pentru abuzurile comise. La mijlocul acestei săptămâni, autorităţile ploieştene i-au cehmat la discuţii pentru organizatori, cerându-le să respecte scopul pentru care a fost aprobată manifestarea publică, acela de promovare a culturii, fără distribuirea de materiale de propagandă.

Încă de la deschidere, festivalul a atras un public numeros, atmosfera fiind una degajată, sute de ploieşteni plimbându-se curioşi prin faţa standurilor cu baclava, kebab, rahat turcesc sau cafea. Vezi mai jos VIDEO şi GALERIE FOTO!

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.