Marți, 17 Octombrie 2017 09:49

GALERIE FOTO | Ploieştiul, înghiţit de buruieni şi indiferenţă

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că vorbim despre zona centrală, fie că ne referim la străzi micuțe, lăturalnice, unele chiar aproape de periferie, peste tot știm proprietăți - case și terenuri - abandonate, transformate în gropi de gunoi sau adăposturi pentru persoanele fără locuință. Dincolo de aspectele estetice ale subiectului, este vorba despre cele care țin de siguranța riveranilor şi a trecătorilor, igienă și, până la urmă, despre bugetul local, care ar putea încasa bani frumoși de pe urma proprietarilor indiferenți. Și totuși, nimic nu se întâmplă cu aceste puncte negre de pe harta Ploieștiului. Asta deși legislația oferă pârghiile necesare. Nu o dată factorii de decizie au avut încercări timide de a le utiliza, dar ele au rămas pure tentative.

Terenurile  pline de buruieni și clădiri care stau să pice, de te crucești cum de proprietarul nu găsește o soluție să le exploateze, pentru că imobilele, în principiu, sunt aducătoare de venituri, iar unii au făcut adevărate averi din afaceri imobiliare. Ei bine, unde nu-i cap, vai de ploieșteni. Pentru că nici Primăria nu dă în brânci să scoată aceste puncte negre de pe obrazul orașului și acceptă, chiar și în buricul târgului, niște ruine mizerabile și periculoase.

Putem să ne gândim la clădirile dărăpănate de pe str. Neagoe Basarab, în spatele Hotel Prahova, sau despre clădirea de la vizavi de intersecția dintre Bd. Republicii și Șos. Vestului. Dar ca ele se mai găsesc și prin cartiere, degradându-se pe zi ce trece, așa cum ploieștenii și presa au semnalat în nenumărate rânduri. Fosta fabrică Extrapan de pe str. Tudor Vladimirescu este un exemplu de colos abandonat și lăsat să se dărâme.

Hârtii peste hârtii, fără nicio mișcare pe teren

În noiembrie 2015, Consiliul Local Ploiești adopta o hotărâre prin care aproba Procedura de lucru care stabileşte criteriile de identificare și încadrare a imobilelor (terenuri/clădiri) neîngrijite de pe raza municipiului Ploiești. Câteva luni mai târziu intrau în vigoare și noile prevederi din Codul fiscal, inclusiv cele cu referire la posibilitatea majorării, până la 500%, a impozitelor pentru proprietățile neîngrijite. Nici până astăzi, iată, deci într-un an și jumătate, autoritățile locale nu au reușit să pună în acord două documente pe care le aveau, practic, la dispoziție.

O tentativă în acest sens a existat abia la finalul lunii iulie 2017.  Deși, atât în 2016, cât și anul acesta, HCL-ul aprobat la Ploiești, privind nivelul taxelor și impozitelor locale făcea referire la impozitul majorat cu 500% pentru proprietăți neîngrijite, cu trimitere la HCL 445/2015, pentru aplicarea criteriilor de încadrare, aceste prevederi nu au fost aplicate niciodată. Și nici recentul proiect de hotărâre pe această temă nu s-a concretizat, rămânând doar un punct pe ordinea de zi propusă, care nu s-a concretizat însă în hotărâre. 

De dragul discuției, pomenim că acesta prevedea impozite majorate cu până la 500% pentru proprietățile neîngrijite, în funcție de punctajul obținut în urma unei evaluări de specialitate și prin aplicarea unei grile aprobate, de asemenea, în Consiliul Local. În sens larg, prin proprietate neîngrijită s-ar înțelege, în cazul terenurilor, suprafețele nesalubrizate (vegetaţie abundentă sau deșeuri depozitate de toate tipurile: moloz, deșeuri municipale, vegetale, cadavre de animale etc.), respectiv cele neîmprejmuite sau împrejmuite necorespunzător (cu gard deteriorat în proporție de 50% sau lipsa panourilor de gard). În privința clădirilor, s-ar califica în categoria proprietăţilor neîngrijite cele cu faţada degradată, acoperiş dezafectat sau lipsă, deșeuri depozitate în interiorul clădirii și/sau pereţi lipsă sau deterioraţi.

Conform proiectului de hotărâre amintit, supraimpozitarea cu 500% ar urma să fie aplicată pentru punctaj între 31 – 40 puncte, în condițiile în care, conform criteriilor, se acordă 20 de puncte pentru crăpături de dimensiuni mari, structură slăbită și/sau deformată, elemente componente ale structurii verticale lipsă parțial sau total, pereți înclinați / prăbușiți, clădire ruină, iar câte 10 puncte pentru tencuială sau zugrăveală degradată peste 50% din suprafață, elemente de tâmplărie/tinichigerie care lipsesc, porțiuni de tencuială/elemente decorative ce se desprind, acoperiș degradat în proporție de peste 50%, coșuri de fum și/sau lucarne lipsă parțial sau total și alte asemenea degradări majore.

Fiecare caz în parte

Și mai interesant este că, potrivit unui răspuns privind acest subiect, solicitat Primăriei Ploiești în primăvara acestui an, responsabilii din administrația locală au precizat, pentru Telegrama, că, după un întreg proces de identificare, notificare și păsuire a proprietarilor, urmează inițierea de proiecte de hotărâre individuale privind majorarea impozitului cu 500% pentru fiecare imobil în parte. Asta în condițiile în care a durat mai bine de un și jumătate să avem un proiect de hotărâre pentru punerea în acord a unor reglementări, și acela dispărut de pe ordinea de zi când, în sfârșit, a fost gata.

Potrivit aceluiași răspuns înaintat către Telegrama, reprezentanții Primăriei Ploiești au arătat că, "în urma verificărilor efectuate în cursul anului 2016 pentru identificarea imobilelor (terenuri și / sau clădiri) neîngrijite în intravilanul municipiului Ploiești au fost transmise 89 de notificări către proprietarii acestora, dintre care 33 pentru clădiri neîngrijite, 34 pentru terenuri insalubre și 22 pentru imobile (atât teren, cât și clădire) neîngrijite. Pentru anul 2016, la nivelul municipiului Ploiești, impozitul pe clădirile și/sau terenurile neîngrijite nu a fost majorat cu 500% întrucât, potrivit legii, proprietarul a avut ca perioadă de grație întregul an 2016 pentru a remedia situația".

Autoritățile locale au mai menționat că "la sfârșitul anului fiscal 2016, la o nouă verificare, s-a constatat că un număr de 28 de proprietari dintre cei notificați, care au luat la cunoștință despre cele dispuse, nu au dus la îndeplinire măsurile de salubrizare teren/reabilitare/renovare/punere în siguranță clădire, după caz. Dintre cele 28 de proprietăți, 4 imobile (2 clădiri, 1 teren, 2 - teren și clădire), încadrate ca neîngrijite, au fost înstrăinate în cursul anului 2016, iar trei proprietari ai acestor imobile sunt scutiți integral de la plata impozitului. Pentru imobilele care au fost înstrăinate în cursul anului fiscal în care s-a făcut identificarea proprietăților ca fiind neîngrijite se va relua procedura de notificare a noilor proprietari".

Potrivit reglementărilor în vigoare, "dacă după expirarea termenului acordat în notificare Comisia mixtă a constatat că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreținere/îngrijire necesare, se încheie o notă de constatare. (...) Notele de constatare au fost întocmite în perioada decembrie 205 - ianuarie 2017. Comisia va transmite Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești întreaga documentație, (...) în vederea inițierii proiectelor de hotărâre privind impozitul majorat cu 500%. Hotărârea are caracter individual", se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Ploiești.

De ce proprietarii nu au dat în brânci, până acum, să rezolve problema.  "Cetățenilor care dețin proprietăți neîngrijite Poliția Locală Ploiești le poate aplica sancțiuni contravenționale în conformitate cu HCL nr. 228/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri de gospodărire a municipiului Ploiești, cuprinse între 500 și 1.500 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice", pentru neîntreținerea fațadelor, neluarea măsurilor de salubrizare și împrejumuire și nesemnalizarea și neîmprejmuirea clădirilor care nu mai prezintă siguranță în exploatare. Este lesne de înțeles că oricare dintre aceste intervenții înseamnă, de obicei, o cheltuială mai mare decât amenda în sine, dacă aceasta ar fi aplicată vreodată, plus niște bătaie de cap.

De neînțeles

Ce nu mai este chiar așa limpede este modul în care se bat cap în cap, pe de-o parte, procedurile invocate, cu câteva luni în urmă, de Primăria Ploiești, în răspunsul oficial transmis pe adresa redacției, și necesitatea adoptării unei noi hotărâri de Consiliu Local, pentru modificarea unui regulament în vigoare, dar care nu au fost aplicat niciodată, dintr-un motiv care ne scapă. Imposibil de explicat este și modul în care administrația locală preferă să stea cu niște ruine mizerabile sau terenuri transformate în gropi de gunoi, răspândite prin tot orașul, când ar putea rezolva problema rapid, fără costuri, ba chiar câștigând din asta bani frumoși.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.