Marți, 09 Ianuarie 2018 15:34

Anul centenarului începe, în Prahova, cu trei dezveliri de busturi şi două înfrăţiri cu raioane din Moldova

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Program încărcat în judeţul Prahova în 2018, când se sărbătoresc 100 de ani de la formarea României Mari! În anul centenarului, autorităţile locale şi judeţene au pregătit mai multe evenimente inedite, menite să celebreze centenarul marii uniri, iar primele evenimente importante sunt programate pe 24 ianuarie, la Ploieşti şi Gorgota.

Data nu a fost aleasă deloc întâmplător, amintind de aşa-zisa "mică unire a lui Cuza" de la 1859. Tocmai de aceea, comuna Gorgota, a cărei istorie se leagă de numele lui Alexandru Ioan Cuza şi care are o statuie de mari dimensiuni a domnitorului român, participă activ la evenimentele din 24 ianuarie. Cu această ocazie, în cadrul programului "România - 100", la sediul Primăriei vor fi dezvelite trei busturi, ale lui Cuza, Mihai Viteazul şi Ferdinand.

"Sunt trei busturi dedicate întregitorilor neamului românesc, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul şi Regele Ferdinand. Ele vor fi amplasate în sediul administraţiei locale. Şi pentru restul anului pregătim mai multe surprize dedicate centenarului marii uniri, sperăm ca pe data de 1 Decembrie să putem dezveli şi alte statui, la Casa de Cultură", a declarat pentru Telegrama primarul comunei Gorgota, Ionuţ Dumitru. Autorităţile locale mai au un proiect ambiţios în 2018, dorind să realizeze două monumente ale eroilor din Primul Război Mondial şi din războiul de independenţă, unul amplasat în Gorgiota şi unul în localitatea înfrăţită Cenac, din raionul Cimişlia din Republica Moldova, acolo unde a mai existat un monument de acest gen, din care a rămas doar soclul şi care a fost oricum eclipsat de un monument al eroilor sovietici ridicat în imediata vecinătate.

Tot pe 24 ianuarie, şi Consiliul Judeţean Prahova deschide seria evenimentelor majore dedicate centenarului, programând pentru această dată semnarea a două acorduri de colaborare, cu raioanele Străşeni şi Glodeni. Reprezentanţii celor două administraţii raionale sunt aşteptaţi la Ploieşti, pentru semnarea protocoalelor, de unde vor merge, în aceeaşi zi, alături de omologii prahoveni, şi la Gorgota, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.