Marți, 16 Octombrie 2018 10:44

FOTO - O absolventă a Colegiului Militar "Dimitrie Cantemir" de la Breaza a devenit prima femeie-pilot instructor pe un avion echipat cu motor cu reacţie din cadrul Forţelor Aeriene Române

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Forţele Aeriene Române au, de joi, și o femeie-pilot instructor pe avion echipat cu motor cu reacție. Cea care a stabilit această premieră, săptămâna trecută, este căpitanul Oana Andreea Ardeleanu, absolventă, în promoția 2007, a Colegiului Militar Național "Dimitrie Cantemir" de la Breaza.

Foștii dascăli de la Breaza nu au uitat-o pe Oana. “De aici de la Breaza, noi, foştii tăi dascăli te felicităm şi ne mândrim cu tine. Când mai treci pe aici (în zbor), dă-ne un semn! Am vrea să te vedem, chiar dacă doar la depărtare”, i-au transmis aceștia.

“Din prima clipă în care te-am cunoscut, am ştiut că intrarea ta în colegiul militar nu este pură întâmplare. Eram absolut convinsă că locul tău este sau va fi printre cei mai buni “ostaşi” ai Armatei României. Ai reuşit de fiecare dată să fii prima: prima şefă de clasă, prima fată cu media cea mai mare din clasă, prima admisă la Academia Forţelor Aeriene «Henri Coandă» (dintre colegii de liceu). Şi lista poate continua. Iar acum, din nou eşti prima. Nu m-am îndoit nici măcar o secundă. Voi aştepta şi în anii următori veşti de acelaşi fel. «Prima……» Este imposibil să nu îţi mai doreşti tu ceva. Sunt absolut convinsă că nimic nu îţi va sta în cale pentru a-ţi realiza visurile. Ceea ce vreau este să nu renunţi niciodată la ele şi să lupţi în continuare pentru împlinirea ta sufletească”, i-a transmis, într-o postare pe Facebook, și  Cornelia Bădilă, profesoara de fizică și fosta dirigintă a Oanei Andreea Ardeleanu, la Breaza.

"Joi, 11 octombrie, în Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic (BAIFPA) din Boboc, judeţul Buzău, căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat zborul de evaluare pentru obţinerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forţele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacţie. Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu are 30 de ani şi este pilot în cadrul Escadrilei 2 Instrucţie din anul 2011. De-a lungul carierei, a absolvit cursuri de pregătire profesională atât în ţară cât şi în străinătate şi a parcurs integral programul de pregătire pentru a deveni instructor pe aeronava cu reacţie IAR 99. Avionul subsonic de antrenament avansat şi atac la sol IAR-99, proiectat integral în România, a executat primul zbor la data de 21 decembrie 1985, de pe aeroportul Craiova, şi se află în dotarea BAIFPA şi a Bazei 95 Aeriană" este anunțul Forțelor Aeriene Române despre reușita absolventei de la Breaza.

Sursa foto: Forțele Aeriene Române, Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza via Facebook

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.