Miercuri, 28 Noiembrie 2018 13:04

FOTO şi VIDEO | Statuia Reginei Maria, dezvelită astăzi în Prahova, ca omagiu pentru contribuţia la Marea Unire

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anul centenarului Marii Unirii - la fix 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România şi cu doar trei zile înainte de Ziua Naţională, care marchează unirea Transilvaniei şi desăvârşirea reîntregirii - autorităţile din comuna prahoveană Blejoi au dezvelit, miercuri, statuia Reginei Maria, în prezenţa Prinţului Nicolae şi în faţa unui public numeros. Autorităţile au amintit, cu această ocazie, implicarea reginei în viaţa publică, devotamentul acesteia pentru ţara care o adoptase şi rolul determinant avut în Marea Unirea de la 1918.

Statuia, doar a doua din ţară după cea de la Oradea, a fost realizată de sculptorul Constantin Ionescu, la comanda Primăriei şi Consiliului Local Blejoi, cu sprijinul Fundaţiei "Constantin Stere" şi al turnătoriei pentru lucrări de artă Ronde Bosse Art Arad. Monumentul a fost amplasat în Parcul Dendrologic din satul Ploieştiori.

Primarul localităţii, Adrian Dumitru, a explicat alegerea, amintind despre acţiunile Reginei Maria din Primul Război Mondial, când s-a implicat activ pentru ajutarea militarilor răniţi, dar mai ales despre rolul acesteia în realizarea Marii Uniri de la 1918 şi obţinerea recunoaşterii internaţionale. În cadrul ceremoniei au mai ţinut discursuri Prinţul Nicolae, care a mulţumit pentru alegere şi a vorbit despre Regina Maria ca despre un veritabil model, Radu Oprea, ministrul Mediului de Afaceri, Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mădălina Lupea, prefectul de Prahova, şi Lia Voicu, preşedintele Fundaţiei "Constantin Stere". De asemenea, ambasadorul României pe lângă UNESCO, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a transmis un mesaj care a fost citit de directorul Teatrului Ploieşti. Tema care s-a regăsit în toate aceste discursuri a fost cea a unităţii. Vedeţi mai jos GALERIA FOTO şi GALERIA VIDEO!

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.