Miercuri, 03 Aprilie 2019 11:23

Povestea unui înger. Paulică, un băiețel de 7 ani, a fost unul dintre cei numai 65 de donatori de organe din 2017

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 1 noiembrie 2017, Petronela Călin luase salariul de la firma de curățenie pentru care lucra. Era patru după-amiaza când a terminat de spălat scările de bloc, iar în drum spre casă s-a oprit la un magazin, să-i cumpere mezinului mâncarea lui preferată, „cărniță, dulciuri”.

După ce a coborât cu sacoșele în mână, în stația de autobuz din faţa unui părculeţ din cartier, femeia a văzut „foarte multă lume adunată, salvare, poliție, mulți copii”. Când s-a apropiat, pe caldarâm zăcea întins băiatul ei. Fusese lovit de o mașină în timp ce traversa strada ca să ajungă la un prieten de pe trotuarul celălalt. Hăinuțele lui, „ghetuțe noi, frumoase, gri, blugi aduși de taică-su și deasupra, un hanorac”, erau pătate de sânge.

Copilul e în moarte cerebrală, doar aparatele îl țin în viață. Femeia se frământă. Cu doar câteva minute în urmă, le-a zis medicilor că nu e de acord să doneze organele fiului ei, măcinată de durere și de felul brutal în care i-a sunat întrebarea. „Nu mi s-a explicat nimic, decât atât: «hai, ești de acord, vrei?»”. Dar acum, după ce medicii au ieșit din salon, iar ea a rămas singură cu cel mic, își amintește ce copil bun era Paul, cum lua dulciurile din casă și „le împrăștia la copii”, cum îl iubea tot cartierul și cum i-a zis într-o zi că vrea să fie un supererou. Ca Spiderman.

Apoi se întreabă cum ar fi fost dacă și băiatul ei ar fi avut nevoie de transplant și nu s-ar fi găsit un donator. Își îndreaptă ochii către o icoană din salon și zice: „Hai, Paulică, să te facă mama un supererou îngeraș”. „Hai, mămică, să ajutăm și alți copii”, îi spune ea băiețelului imobilizat la pat. Femeia nu știe că organele lui, deși mici, ar putea ajunge și la unii din miile de adulți care așteaptă de ani buni organul salvator. Pleacă de la capul băiatului și se duce la asistente. S-a răzgândit, le spune Petronela Călin, mama de 39 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu la mai multe scări de bloc din Iași. Donează.

Paul Nicolas Călin, copilul care a murit la 7 ani, pe 7 noiembrie 2017, în urma unui accident de mașină, a fost unul dintre cei 65 de donatori de organe din acel an. În ultimii cinci ani, numărul donatorilor de organe s-a redus dramatic. De la 138 de donatori cât au fost în 2014, s-a ajuns la doar 65, număr înregistrat atât în 2017, cât şi în 2018, potrivit Agenției Naționale de Transplant. Anul acesta, până în luna martie, au fost doar zece. Asta în timp ce pe listele de așteptare tremură de speranță peste cinci mii de persoane. Până să rămână 65, anul trecut au existat 160 de potențiali donatori. Însă familiile unui număr de potențiali 50 de donatori au refuzat prelevarea de organe, iar restul au avut probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea.

Citiți reportajul integral pe libertatea.ro.

Sursa foto: libertatea.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.