Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Deputatul de Prahova Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului până în 2019, a reacţionat vineri după apariţia unui incident în care au fost implicate două camioane pline cu deşeuri periculoase, lângă Ploieşti. Parlamentarul susţine că în România există un management defectuos al deşeurilor, a explicat cum au încercat în trecut unele firme să ocolească legile şi a cerut sancţiuni pentru vinovaţii din cazul de faţă.

"Managementul defectuos al deșeurilor se dovește, încă o dată, a fi una dintre problemele cele mai grave de mediu, în România. Nu întâmplător am atras atenția, în 2017, asupra acestui pericol, când ecologizarea depozitelor neconforme și asigurarea spațiilor de depozitare erau “rezolvate” de administratori prin incendiere ori acoperire cu pământ, de ochii lumii, iar circuitul deșeurilor periculoase era «fentat» de băieții deștepți... Am ordonat Gărzii de Mediu și Corpului de control al ministrului zeci de acțiuni și m-am dus și personal în numeroase localități din țară pentru a mă asigura că vom reuși să punem punct unor astfel de situații. În paralel, în fiecare regiune a României, specialiștii Ministerului Mediului au avut întâlniri de lucru cu toți factorii responsabili de gestionarea deșeurilor din absolut toate județele, pentru a înțelege regulile europene pe care le avem de respectat, în beneficiul sănătății noastre și a mediului, dar și al economiei, pentru că, de fapt, prin colectare separată și reciclare, deșeul devine o resursă", a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu într-un mesaj publicat astăzi pe pagina de Facebook.

Reacţia vine după ce, vineri dimineaţă, Garda de Mediu a oprit în trafic două camioane pline cu deşeuri medicale, încadrate ca deşeuri periculoase. Acestea proveneau de la incineratorul de deşeuri al EcoBurn de la Brazi şi ar fi urmat să ajungă, contrar reglementărilor, la rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, a anunţat actualul ministru al Mediului. În urma acestui incident, Graţiela Gavrilescu a solicitat public sancţiuni exemplare.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Camioane cu deşeuri periculoase, oprite în trafic şi controlate lângă Ploieşti

"Prahova a fost unul dintre județele cele mai controlate, monitorizate, informate, sprijinite, încurajate și chiar și sancționate pentru că mi-am dorit din suflet ca județul meu să fie un etalon în domeniul corectei gestionări a deșeurilor! Se pare că nu a fost destul sau că unii au respirat ușurați că au scăpat de mine și își fac de cap! Altfel ce pot înțelege din informațiile din presa de azi? Dacă situația se confirmă, sunt prima care cere pedepse maxime pentru toți cei vinovați!", a conchis Graţiela Gavrilescu.

   

Două camioane încărcate cu deşeuri periculoase au fost oprite în trafic vineri dimineaţă, lângă rampa de deşeuri din Boldeşti Scădeni, şi sunt controlate de comisarii Gărzii de Mediu Prahova. Sunt surse care spun că această acţiune ar avea legătură directă cu un control derulat ieri, la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Prahova au confirmat că efectuează un control în această zonă, fără a oferi alte informaţii oficiale. Potrivit unor surse, se pare că şi ministrul Mediului, Costel Alexe, este prezent în judeţ, pentru a doua zi consecutivă. Coicidenţă sau nu, acest transport de deşeuri vine după ce, ieri, ministrul controlase incidenratorul din Parcul Industrial Brazi deţinut de EcoBurn şi declarase, la plecare, că a găsit o cantitate mare de gunoaie periculoase depozitate aici, peste limita stablită. Din nou, coicidenţă sau nu, cele două camioane au fost interceptate în trafic fix în apropiere de rampa de deşeuri de la Boldeşti.

Problema evidentă este că în cazul deşeurilor periculoase există anumite norme şi restricţii, motiv pentru care ele trebuie depozitate, sortate şi neutralizate separat de cele menajere, vegetale sau reciclabile care ajung de regulă la rampa ecologică.

CITIŢI ŞI:

Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după un control neanunțat la Brazi. Incineratorul riscă să fie închis

"Telegrama" a solicitat un punct de vedere oficial din partea Gărzii de Mediu Prahova cu privire la rezultatele controlului, tipurile de deşeuri şi provenienţa lor şi măsurile dispuse. De asemenea, am transmis o solicitare şi către reprezentanţii firmei EcoBurn, cu privire la controlul derulat joi, dar şi la informaţiile pe surse care leagă verificările de vineri de activitatea societăţii. În acelaşi spirit al imparţialităţii, trebuie precizat că, în toate punctele de vedere oficiale transmise în ultima vreme, conducerea EcoBurn a susţinut că respectă legislaţia din domeniu şi că a făcut investiţii însemnate în acest sens, asta în ciuda numeroaselor acuzaţii care au vizat compania.

(Foto: arhivă)

   

Conducerea Maternităţii Ploieşti a transmis un comunicat de presă, după ce o tânără de 28 de ani din Ariceştii Rahtivani, însărcinată în luna a noua, a fost găsită decedată în propria locuinţă, la scurt timp după ce fusese în unitatea medicală pentru un consult. Reprezentanţii spitalului susţin că pacienta nu prezenta semne care să-i alarmeze pe medici, motiv pentru care a fost lăsată să plece acasă.

"Am analizat activitatea medicală şi coroborând cu datele obţinute de la Serviciul de Ambulanţă Prahova am identificat o pacientă din comuna Ariceltii Rahtivani, care s-a prezentat la spital în cursul zilei de ieri, dimineaţa, în vârstă de 28 de ani, însărcinată în 9 luni. Pacienta s-a prezentat la un control de rutină pentru această perioadă a sarcinii (monitorizare), efectuându-se ecografie şi test nonstress, evaluându-se starea mamei şi a fătului, prognosticul de naştere fără să se impună spitalizare continuă. Precizăm că aceste investigaţii au fost efectuate în regim de Spitalizare de Zi", se arată într-un răspuns oficial, semnat de managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, Alexandru Gheorghe, şi directorul medical al unităţii, Călin Boeru.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Tânără însărcinată găsită decedată, la Ariceştii Rahtivani

Noi detalii în cazul tinerei însărcinate în nouă luni care a murit la Ariceștii Rahtivani

"Pe toată durata şederii în spital, pacienta a prezentat o stare generală bună, a colaborat cu personalul medical, fără să acuze nicio altă simptomatologie. Din ceea ce ni s-a adus la cunoştinţă, pacienta a fost monitorizată pe perioada sarcinii, nedeclarând nicio patologie sau afecţiune preexesitentă sarcinii", se mai arată în punctul de vedere oficial transmis de Maternitatea Ploieşti.

   

Nemulţumit de relaţia cu autorităţile locale, de lipsa investiţiilor şi de faptul că acestea nu i-au oferit răspunsuri la mai multe petiţii, un prahovean din oraşul Mizil a intrat în greva foamei. Omul reclamă lipsa de transparenţă a Primăriei privind investiţiile sau situaţia deşeurilor.

Bogdan Minculeţ, în vârstă de 45 de ani, a intrat de luni în greva foamei şi a ajuns acum la cea de-a patra zi de protest. El a publicat şi mai multe mesaje pe reţeaua de socializare Facebook, în care şi-a explicat gestul. Principalul motiv ţine de faptul că a formulat, încă din noiembrie, cereri conform legii transparenţei, solicitând informaţii publice, iar răspunsurile nu i-au fost oferite de Primăria Mizil, deşi termenul legal de 30 de zile a fost demult depăşit. Asta s-a adăugat la nemulţumiri mai vechi legate de administraţia locală, vizâd starea infrastructurii rutiere, situaţia deşeurilor, lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de perturbările ordinii şi liniştii publice, haosul urbanistic, numărul mare de maidanezi sau faptul că autorităţile ignoră o petiţie semnată de sute de cetăţeni pentru siguranţa copiilor.

În mesajele transmise, bărbatul mai spune şi că accesul liber la informaţii de interes public este unul dintre drepturile pentru care a luptat la Revoluţie. "Dacă aceste autorităţi ar fi aşa cum pretind şi cum prevede legea: transparente, cinstite şi în slujba cetăţeanului, eu nu aş fi nevoit să mă expun oprobriului public, dar atât timp cât dumnealor au puterea şi posibilitatea de a nu respecta legea, mă văd nevoit de a proceda astfel pentru a-mi apăra drepturile. Justificarea «date caracter personal» pică, nu ţine, acoperiţi datele şi eliberaţi actele, afişierul e plin de CNP-uri!! Nu numai că nu primesc, dar mi se cere şi socoteală:...«cu ce drept ceri»?! Am să lămuresc şi asta... pozele postate sunt ale ziarului ADEVĂRUL, nr. 1/25.12.1989, unde în articolul «Pe două baricade» o să găsiţi numele meu, Minculeţ Bogdan elev din Mizil-Prahova. Acolo mi-am câştigat dreptul de care întrebaţi, în stradă, la 15 ani şi nu am cerut niciodată nimic statului, nici un privilegiu. Atunci mi-am pus viaţa în pericol pentru ca acum dumneavoastră să mă puteţi lua în derâdere, când cer legal accesul la documente publice. Ştiu că o sa fiu dus în derizoriu, în penibil, în batjocură, să se spună că sunt nebun, nu ma deranjează, m-am obişnuit. Oi fi eu NEBUN....dar sunt HOTĂRÂT şi am sa fac acest protest până primesc documentele", a scris bărbatul pe Facebook.

Am încercat în mai multe rânduri să îl contactăm pe primarul oraşului Mizil, Silviu Negraru, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns.

   

O propunere de reorganizare a activităţii la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, care ia în calcul crearea unor echipe de fotbal la nivel de seniori atât pentru băieţi cât şi pentru fete, a stârnit scandal în administraţia locală, dar şi în rândul suporterilor clubului Petrolul, care se tem că municipalitatea ar încerca să creeze o "clonă".

Informaţia a fost publicată iniţial de jurnalistul şi profesorul Dan Culicovschi, acesta afirmând că, din sursele sale, noua echipă de fotbal a CSM Ploieşti ar fi urmat să fie întiinţată în câteva zile şi avansând şi varianta ca fostul internaţional Pompiliu Stoica să fie antrenorul principal. Informaţia a stârnit imediat reacţii printre suporterii clubului Petrolul Ploieşti, care au reclamat că în timp ce echipa fanion, care actualmente luptă pentru promovarea în Liga 1, nu e susţinută, autorităţile ar încerca să creeze o competitoare, mulţi temându-se că ar putea fi vorba despre o "clonă", în contextul în care Primăria Ploieşti deţine drepturile aferente mărcii "Petrolul". Ţinând cont de situaţia financiară traversată de CSM, mulţi dintre ploieştenii care au lăsat comentarii au reclamat şi faptul că echipa de fotbal ar urma să genereze cheltuieli foarte mari, într-un buget care şi aşa nu acoperă toate nevoile.

Creditat drept iniţiator al proiectului, viceprimarul Cristian Ganea a declarat oficial, joi, că nu a avut legătură cu propunerea. El a precizat, totuşi, că în opinia sa informaţia a fost prezentată "denaturat" de o anumită parte a presei şi că "un oraş modern are nevoie de sport şi de baze sportive de calitate, dar şi de oportunităţi pentru a desfăşura activităţi sportive de orice nivel". "Un proiect de reorganizare a activităţii sportive de la CSM Ploieşti a fost prezentat denaturat de o parte a presei, stârnind nemulţumirea suporterilor petrolişti. Nu înţeleg implicarea numelui meu în această reorganizare, nu am votat proiectul aprobat de către Comitetul de Coordonare al CSM Ploieşti, fiind vorba doar despre «bucătăria» internă a celor de la clubul sportiv. În plus, proiectul a fost dezbătut şi analizat de către toţi membri Comitetului de Coordonare, inclusiv de către reprezentanţii primarului Adrian Dobre. Sunt şi voi fi întotdeauna un susţinător al sportului şi al sportivilor, indiferent de nivelul competiţional la care îşi desfăşoară activitatea sau de clubul în care activează", a declarat viceprimarul Cristian Ganea, preşedintele PSD Ploieşti.

La rândul său, primarul Adrian Dobre a vorbit tot joi, într-o conferinţă de presă, despre această propunere, spunând că este un "proiect marca PSD care cu siguranţă va genera nişte scurgeri de bani către apropiaţii PSD-ului". "În primul rând, nu trebuie să uităm că municipiul Ploieşti are deja o echipă extrem de iubită, care se află în divizia a doua, cu şanse mari de a accede în prima, iar acest proiect nu vine decât să genereze costuri suplimentare, pe un subiect care întotdeauna a fost fierbinte", a afirmat primarul Dobre.

Propunerea vine după ani buni de dezbateri privind rolul pe care Clubul Sportiv Municipal ar trebui să îl aibă. Aici există cel puţin două curente de opinie, unul care susţine că CSM ar trebui să existe eminamente pentru sportul de masă şi pentru copii şi juniori şi unul care militează şi pentru includerea unor echipe de seniori, care să facă performanţă la un nivel cât mai înalt şi să promoveze imaginea oraşului, e drept pe bani mai mulţi. În prezent, la clubul din subordinea administraţiei ploieştene e o combinaţie între cele două curente, cu unele echipe de seniori desfiinţate acum câţiva ani, cum a fost cazul la fotbal, altele păstrate dar compuse în prezent în principal din juniori sau junioare.

   

Deputatul de Prahova Graţiela Gavrilescu, prim-vicepreședinte al Partidului Forța Națională, a dezminţit zvonul privind o presupusă trecere a sa la PSD.

Declaraţia, transmisă joi, vine după apariţia în spaţiul public a unei informaţii privind o presupusă trecere la PSD. Acelaşi zvon mai spunea şi că Graţiela Gavrilescu ar fi fost urmată de mai  mulţi colaboratori. După apariţia informaţiei, parlamentarul prahovean a declarat oficial că nu a trecut la PSD, dar că va exista o colaborare între cele două formaţiuni politice.

CITIŢI ŞI:

Alexandri Nicolae, directorul TCE Ploieşti, a demisionat din PSD ca să susţină proiectul lui Andrei Volosevici

"În urma informațiilor apărute în presă cu privire la apartenența mea politică, precizez că sunt prim-vicepreședinte al Partidului Forța Națională. Nu m-am înscris în PSD, dar vom fi aliații PSD la alegerile locale", a declarat Graţiela Gavrilescu.

Coincidenţă sau nu, zvonul apăruse în aceeaşi perioadă cu o informaţie confirmată oficial privind plecarea unui important membru din PSD Prahova.

   

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, contestă regulamentul de închriere a locurilor din parcările condominiale aprobat luna trecută de Consiliul Local, cu voturile reprezentanţilor PSD, ALDE şi PMP. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, edilul a declarat că hotărârea a început deja să creeze haos la nivelul asociaţiilor de proprietari şi că aceasta e imposibil de aplicat, motiv pentru care are de gând să solicite o analiză atentă din partea Prefecturii Prahova care să ducă la anularea ei.

"Hotărârea nu se poate pune în aplicare, pentru că are elemente de nelegalitate", a declarat primarul Dobre, cu privire la regulamentul aprobat în decembrie 2019. "Este o nouă bătaie de joc din partea PSD, care vine cu un proiect nefuncţional. El va crea discordie la nivelul asociaţiilor de proprietari, între vecini", a declarat Adrian Dobre, într-o conferinţă de presă organizată marţi, la sediul Primăriei Ploieşti. Edilul le-a cerut consilierilor care au votat pentru aprobarea acestei hotărâri să o retragă, argumentând că regulamentul, deşi "nefuncţional", a început deja să creeze haos, dar şi că e "nefiresc să pui în sarcina asociaţiilor de proprietari să se ocupe de o bună parte din rezolvarea situaţiilor care pot să apară". În urma întrebărilor jurnaliştilor, primarul a declarat şi că va contesta la Prefectura Prahova hotărârea prin care Consiliul Local a aprobat regulamentul.

Primarul cere anularea actualului regulament, susţinut de consilierii din majoritatea PSD-ALDE, şi înlocuirea cu cel propus mai demult de el, trecut şi printr-o dezbatere publică, despre care spune că este mai complet.

"Soluţia e retragerea acelui regulament. Cel pe care l-am propus eu precizează că autoritatea locală pune la dispoziţia fiecărui proprietar de apartament un loc de parcare. Pentru fiecare trebuie găsită o soluţie. În proiectul meu există o perioadă în care direcţiile Primăriei identificau pentru fiecare bloc în parte locurile necesare, iar un procent de 10% ar trebui să rămână disponibil pentru vizitatori", a exemplificat Adrian Dobre.

Indiferent care dintre cele două regulamente, cel deja aprobat sau cel propus, e mai complet sau mai uşor de aplicat, cert este că niciunul nu are la bază o situaţie clară privind numărul de locuri de parcare disponibile în zonele de blocuri din Ploieşti şi eventualul număr de doritori. În municipiu, din datele financiare, sunt înregistrate circa 100.000 de autoturisme, atât la firme cât şi la persoane fizice, incluzându-i evident şi pe cei care locuiesc la case, în timp ce numărul de apartamentee de aproximativ 63.000, potrivit primarului Dobre, care a mai declarat că, din experienţa altor autorităţi locale, se aşteaptă ca doar aproape 50% din deţinătorii de apartamente să şi opteze pentru închirierea unor locuri de parcare.

   

Directorul Transport Călători Express Ploieşti, fostul deputat şi prefect Alexandri Nicolae, a demisionat din Partidul Social Democrat, la un pic mai mult de un an de când intrase oficial în această formaţiune. Politicianul a declarat că a luat decizia pentru a-l putea susţine pe Andrei Volosevici, după ce acesta şi-a anunţat recent intenţia să candideze din nou pentru Primăria Ploieşti.

Într-o declaraţie oferită joi pentru "Telegrama", Alexandri Nicolae a explicat că are o relaţie bună cu Volosevici şi că l-a susţinut pe acesta şi înaintea alegerilor locale din 2016, când conjunctura politică a dus în cele din urmă la candidatura altui politician. "Am demisionat pentru că susţin un anumit proiect care se prefigurează, cel al lui Andrei Volosevici, aşa cum l-am susţinut şi în 2015. Nu mi s-a părut normal să fac asta din postura de membru PSD. Am creat astfel premisele să-l pot susţine în orice decizia va lua, indiferent din ce postură va candida. Cred că Ploieştiul are nevoie de un astfel de primar, aşa cum am crezut şi în 2015", ne-a declarat Alexandri Nicolae.

Fostul deputat intrase în PSD în decembrie 2018, după ce demisionase în luna mai a aceluiaşi an din Partidul Naţional Liberal, unde ocupase funcţii importante la nivelul organizaţiei judeţene şi al celei municipale. La momentul plecării din PNL, el dăduse de înţeles c-ar fi fost nemulţumit de deciziile preşedintelui organizaţiei municipale, primarul Adrian Dobre.

   

Deşi rezervaţi în privinţa banilor de investiţii, reprezentanţii Primăriei Ploieşti spun că sunt şanse ca 2020 să fie, din punct de vedere al bugetului instituţiei, un an mai bun decât 2019. Primarul Dobre a declarat astăzi că procentul din impozitul pe venit repartizat de la Guvern va fi mai mare decât anul trecut, iar cheltuielile administraţiei locale cu prestaţiile sociale vor fi reduse.

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a declarat marţi că, deşi nu se cunoaşte baza de calcul, Executivul a promis o pondere mai mare din IVG pentru autorităţile locale. Astfel, Primăria Ploieşti ar urma să primească o cotă defalcată de 63% din IVG, faţă de cota de 60 anunţată anul trecut, dar nerespectată în totalitate. De asemenea, 2020 ar urma să aducă şi o scădere a cheltuielilor, tot ca urmare a deciziilor Guvernului, a anunţat edilul.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

2020 se anunţă un nou an sărac în investiţii la Ploieşti. Ce priorităţi a anunţat primarul Dobre

Viceprimarul Ganea anunţă priorităţile pe 2020, care includ un bazin olimpic, terenuri de case pentru tineri şi investiţii în săli de sport

"Încă nu ştim care va fi baza de calcul, dar am fost informaţi că va fi o cotă din IVG de 63 %, iar cel puțin 50% din cheltuielile pentru asistență socială vor fi acoperite de la bugetul de stat. Anul trecut, cota alocată a fost de 60%, cu excepția primelor trei luni, când am primit doar 41,75%. Şi, după cum ştiţi, a trebuit să suportăm noi în totalitate cheltuielile sociale, după ce, până atunci, erau acoperite în proporţie de 90% de Guvern şi 10% de primării. În acest an există și o cotă din TVA, de 3%, care se adresează instituțiilor de cultură, dar încă nu știm pentru ce tipuri de cheltuieli se va acorda", a declarat, marţi, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre.

   

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, a semnat luni ordinul de încetare a mandatului în cazul primarului comunei Şotrile, Bogdan Davidescu. Decizia vine după ce edilul fusese conamndat definitiv, în noiembrie, într-un dosar în care fusese acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră şi că a ameninţat-o că va face publice imagini indecente cu ea dacă îl va părăsi.

Întârzierea de peste două luni dintre momentul condamnării defitinive şi momentul emiterii ordinului de prefect e explicată prin faptul că a durat ceva până când decizia instanţei a fost comunicată oficială la Primărie şi, mai departe, până când secretarul localităţii a informat Prefectura, conform prevederilor legale. Potrivit aceloraşi prevederi, oridnul se emite pe baza referatului de la secretar şi poate fi la rândul său contestat în instanţă, chiar dacă nu cu şanse prea mari de câştig.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Primar din Prahova CONDAMNAT DEFINITIV pentru PORNOGRAFIE INFANTILĂ

Condamnat pentru pornografie infantilă, Davidescu e trimis să muncească la... grădiniță!

Primarul comunei Șotrile a fost condamnat definitiv, pe 4 noiembrie 2019, la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru pornografie infantilă. Curtea de Apel Ploiești a admis în parte acțiunea lui Bogdan Davidescu şi a redus conamnarea faţă de cea iniţială, care fusese de 2 ani și 2 luni de închisoare, tot cu suspendare.

   

Pagina 1 din 409