Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Incendiu puternic, sâmbătă după-amiază, în comuna prahoveană Valea Călugărească! Flăcările au cuprins un câmp de aproximativ 20 de hectare şi se apropie ameninţător de mai multe locuinţe aflate în vecinătate.

Pompierii prahoveni au fost chemaţi să intervină, sâmbătă, în jurul orei 13.00, pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit pe un câmp din Valea Călugărească, în satul Rachieri. "Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare cu posibilitate la propagare la locuințe, din cauza vântului puternic", a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

ISU Prahova intervine cu 21 de pompieri. Încă nu a fost anunţată o situaţie oficială cu privire la numărul de case aflate în pericol.

   

Accident mortal, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe DN 1A, în comuna prahoveană Lipăneşti. Un pieton a murit, după ce a fost lovit de o maşină în timp ce încerca să traverseze drumul naţional.

Accidentul s-a produs vineri, aproape de miezul nopţii. "DN 1 A, km 95+500, pe raza comunei Lipanesti, accident rutier produs, se pare, pe fondul traversării neregulamentare, implicat un autoturism care circula pe sensul de mers Brașov către Ploiesti și un pieton in vârsta de aproximativ 40 de ani. Pietonul a fost transportat la spital", a anunţat Poliţia Prahova. Decesul bărbatului a fost anunţat în jurul orei 1.00.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, însă rezultatul a arătat că acesta nu consumase alcool. Traficul rutier de pe DN 1A a fost deviat pe străzile paralele, timp de aproximativ jumătate de oră, pentru efectuarea cercetărilor.

   

Două persoane au fost rănite, vineri dimineaţă, într-un accident rutier produs în comuna prahoveană Floreşti, în satul Călineşti. Maşina în care se aflau a intrat într-o coliziune cu o basculantă.

În autoturism se aflau o femeie de 45 de ani şi un copil de 14 ani. Cei doi au rămas încarceraţi între fiarele contorsionate ale maşinii, ISU Prahova intervenind cu un echipaj de descarcerare pentru scoaterea lor. Femeia s-a ales cu un traumatism cranio-facial şi un traumatism cranio-cerebral în urma impactului, iar tânărul a suferit un traumatism la mână, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Accidentul s-a produs vineri dimineaţă, în jurul orei 9.20. Basculanta era încărcată cu nisip.

(Foto: arhivă)

   

Palatul Culturii din Ploieşti a găzduit, joi, lansarea primului volum din seria "Jurnalul Cavalerului", scris de Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi dedicat parcursului avut în al Doilea Război Mondial de unitatea de vânători de munte din care a făcut parte tatăl acestuia şi care a ajuns până în Caucaz, în cel mai estic punct atins de Armata Română.

Cartea "Jurnalul Cavalerului - cu tricolorul de la Chisindia, la Nalcik şi înapoi 1941-1943", prima dintr-o serie de trei, e bazată pe jurnalul ţinut pe front de tatăl politicianului, Ioan Alexandru Cuza, şi reconstituie campania militară a plutonului de vânători de munte comandat de acesta, pe traseul Prut - Marea Azov - Munţii Caucaz - Crimeea.

Mircea Cosma, preşedintele Societăţii Cultural-Istorice "Mihai Viteazul", fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a prezentat volumul drept o căutare, redescoperire şi cinstire a istoriei României, punând accentul pe valoarea istoică a lucrării, care prezintă o campanie militară foarte puţin cunoscută, şi anunţând totodată că volumul doi al seriei se va referi la activitatea tatălui său de după război şi chinurile suferite în perioada comunistă, povestea mergând până la momentul plecării trupelor sovietice din România.

   

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a început joi un control la Primăria Ploieşti. Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, sunt verificate angajările făcute în ultimele luni în aparatul de specialitate şi structurile subordonate ale administraţiei locale.

Potrivit surselor noastre, verificarea a început joi, evident fără ca reprezentanţii Primăriei să fi fost anunţaţi anterior.

Aceleaşi surse mai spun că acest control stârneşte unele emoţii pentru cel puţin doi funcţionari angajaţi recent în instituţie, cu toate că, în toate declaraţiile oficiale făcute de-a lungul timpului, primarul Ploieştiului garanta pentru respectarea legii la organizarea concursurilor de angajare.

   

Guvernul a alocat bani din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţiile şi alunecările de teren de la finalul acestei primăveri şi începutul verii. În Prahova urmează să ajungă aproape 23 de milioane de lei, în contextul în care autorităţile judeţene solicitaseră, în trei tranşe, 64,6, 77 şi apoi 60 de milioane de lei.

Prefectura Prahova a anunţat joi că Executivul a deblocat bani din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru mai multe localităţi din judeţ afectate de calamităţi în perioada mai-iunie. Pe listă figurează 19 primării, din mai multe zone ale judeţului, dar şi Consiliul Judeţean, care a avut drumuri afectate de calamităţi. Cel mai mult primeşte Primăria Bertea, 4,1 milioane de lei, urmată de Consiliul Judeţean, cu o alocare de 3,3 milioane, şi Primăria Măneciu, cu 3,1 milioane, în timp ce la Starchiojd ajung 20 de mii de lei, la Tătaru 23 şi la Teişani 44.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Prahova cere încă 60 de milioane de lei de la Guvern pentru reparaţii în urma calamităţilor din această vară

FOTO şi VIDEO | Imaginile dezastrului! Viitura a măturat case, maşini şi asfalt, în Lapoş

VIDEO şi FOTO | Autorităţile promit lucrări "de mâine" în Sângeru, după ce o viitură a luat patru copii

"Ca urmare a evaluărilor făcute în teren de comisiile de specialitate în ceea ce priveşte efectelor calamităților naturale produse în județul Prahova în perioada mai-iunie 2019 şi a celor trei proiecte de hotărâri de Guvern aprobate în şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Guvernul României a aprobat alocarea unei sume din Fondul de Intervenţie la dispoziţia sa, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru unele unităţi administrativ teritoriale afectate de calamităţile naturale. Judeţului Prahova i-a fost alocată suma totală de 22.853 mii lei care a fost repartizată astfel: Consiliul Judeţean Prahova: 3.321 mii lei, Comarnic: 200 mii lei, Vălenii de munte: 545 mii lei, Apostolache: 111 mii lei, Bătrâni: 170 mii lei, Bertea: 4.114 mii lei, Ceraşu: 2.367 mii lei, Drajna: 750 mii lei, Gura Vitioarei: 856 mii lei, Iordăcheanu: 623 mii lei, Lapoş: 2.699 mii lei, Măneciu: 3.142 mii lei, Plopu: 210 mii lei, Starchiojd: 20 mii lei, Ştefeşti: 487 mii lei, Tătaru: 23 mii lei, Teişani: 44 mii lei, Vadu Săpat: 557 mii lei, Valea Călugărească: 2.185 mii lei şi Valea Doftanei: 429 mii lei. Sumele de bani au fost alocate pentru refacerea podurilor, podeţelor şi a punţilor pietonale distruse sau afectate de către calamităţile naturale din perioada 31 mai-12 iunie 2019", a transmis, joi, Prefectura Prahova.

CITIŢI ŞI:

VIDEO | Încă două familii din Sângeru care au avut casele afectate de viitură vor primi containere modulare

VIDEO | Aproape 200 de familii din Prahova primesc ajutoare de urgenţă în urma calamităţilor

Lucrări de urgenţă pentru decolmatare şi regularizarea cursurilor de apă pe Cricovul Sărat, Lapoş şi afluenţi, în urma viiturilor

Hotărârea vine în contextul în care, iniţial, pentru repararea stricăciunilor suferite la finalul primăverii şi începutul verii, autorităţile din Prahova solicitaseră 64,6 milioane de lei. A fost o sumă preliminară, după finalizarea primelor evaluări în teren, la care au fost adăugate, în decurs de câteva săptămâni, încă două solicitări de bani, cu o valoare cumulată de 137 de milioane de lei, care în unele cazuri vizau şi distrugeri produse de calamităţi în perioada iunie-iulie.

   

Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, în şedinţa de luni, sumele finale aferente celor două proiecte europene depuse pentru extinderea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi respectiv a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie. Autorităţile au stabilit sumele finale aferente celor două lucrări de investiţii, în mare măsură o formalitate, acceptând, totuşi, ca la Judeţean să suplimenteze fondurile care urmează să vină din bugetul propriu.

Cele două proiecte europene sunt deja depuse şi se află în faza de precontractare. După ultima evaluare făcută la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, organismul intermediar a solicitat unele clarificări în privinţa sumelor eligibile. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile prahovene au discutat luni cele două proiecte de hotărâre, care cuprind sumele finale, aşa cum rezultă în urma evaluărilor. În cazul proiectului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, lucrările sunt estimate la o valoare totală de aproape 1,1 milioane de lei cu tot cu TVA, cu o cotă eligibilă de 10,7 milioane de lei. Consiliul Judeţean, titularul proiectului european, urmează să suporte în totalitate cheltuielile neeligibile, de 392.552 lei, plus o cotă din cele eligibile, în valoare de 214.015 lei.

Proiectul european propune modernizarea, reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului integrat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. "Activitatea medicală a cabinetelor din cadrul ambulatoriului se desfășoară în spații inadecvate, subdimensionate, fapt care îngrădește desfășurarea activităților medicale. În prezent, activitatea ambulatoriului nu se desfășoară în conformitate cu cerinţele actuale cu privire la asigurarea fluxurilor de pacienţi şi personal admise. Cabinetele din ambulatoriu nu sunt dotate cu spaţii şi anexe, asa cum este prevăzut în normele şi normativele în vigoare (Ordin 39/2008 și Normativ de Proiectare NP015-1997 privind proiectarea construcțiilor spitaliceşti, Ordinul MS 914- 26.07.2006), în sensul că nu există o zonă de așteptare și de triaj a pacienților care se prezintă în ambulator. Cabinetele medicale sunt dispuse față în față, pacienții staționând pe holurile cu o lățime mai mică de 1,50 m, îngreunând în acest fel actul medical și circulația curentă a pacienților și a personalului medical", se arată în documentaţia care a însoţit proiectul de hotărâre votat luni de consilierii judeţeni.

Şi la Maternitatea Ploieşti, proiectul european depus vizează tot modernizarea, reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului. Ţinând cont de dimensiunile şi destinaţia unităţii medicale, lucrările sunt ceva mai reduse cantitativ, lucru care se vede şi în valorile totale aferente obiectivului de investiţii, respectiv 6.682.784 lei cu tot cu TVA valoare totală estimată, din care Consiliul Judeţean ar urma să suporte o cotă de cofinanţare de 2%, însemnând puţin peste 133.655 de lei.

   

Un incendiu a izbucnit luni după-amiază, la Mănăstirea Cheia. ISU Prahova intervine cu un echipaj şi anunţă că incendiul este localizat şi nu există risc de propagare la chiliile din imediata vecinătate.

Incendiul a izbucnit la o anexă gospodărească, situată între două chilii, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Flăcările au afectat acoperişul anexei, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi. "Nu extista pericol de propagare și acționează un echipaj de stingere", a transmis ISU Prahova luni, în jurul orei 13.00.

   

Polițiștii bihoreni au prins, sâmbătă, doi bărbați de 53 și 54 de ani, din Ucraina, bănuiți de furt calificat. În urma cercetărilor, polițiștii orădeni îl bănuiesc pe bărbatul de 53 de ani că, la data de 27 august, în intervalul orar 10:45-11:45, după o înțelegere prealabilă cu celălalt bărbat, care i-ar fi asigurat paza şi transportul la și de la locul faptei, prin folosirea de chei mincinoase, ar fi sustras un laptop de 4.000 de lei din interiorul unui autoturism, aflat în parcarea unui magazin de pe Calea Ogorului din Oradea.

De asemenea, bărbatul de 53 de ani mai este bănuit că la aceeași dată, în intervalul orar 12:45-14:00, după o înțelegere prealabilă cu complicele său, tot prin folosirea de chei mincinoase, ar fi sustras 6.700 de lei din torpedoul unei mașini parcate pe Calea Clujului, aflată în parcarea unui alt magazin, informează site-ul bihon.ro. În urma continuării cercetărilor și administrării probelor în cauză, polițiștii bihoreni i-au reținut pe cei doi bărbați, pentru 24 de ore. Aceștia au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat.

Potrivit comisarului-șef al IPJ Bihor, Alina Fărcuța: „Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea a admis propunerea procurorului și a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile. Polițiștii Biroului Furturi din Autovehicule din cadrul Poliției Municipiului Oradea continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor doi bărbați și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat”.

   

Un nou accident rutier s-a produs luni, pe Drumul Naţional 1, în Prahova, în dreptul comunei Floreşti, într-una dintre cele mai periculoase intersecţii din judeţ. De data aceasta au fost implicate trei vehicule, iar, din fericire, pasagerii au scăpat doar cu sperietura.

Accidentul s-a prosdus luni, în jurul orei 11.10, pe DN 1, la intersecţia cu drumul judeţean care merge spre Floreşti şi Filipeştii de Pădure.

Evenimentul rutier s-a produs pe fondul neacordării de prioritate, după ce unul dintre şoferii a încercat să "forţeze" trecerea, accidentul soldându-se doar cu pagube materiale, a anunţat Poliţia Prahova. Circulaţia a fost restricţionată timp de aproximativ 10 minute, până la îndepărtarea obstacolelor de pe şosea, iar apoi reprezentanţii IPJ au precizat că traficul rutier s-a reluat în condiţii normale.

CITIŢI ŞI:

Giratoriu pe DN1, într-una dintre cele mai periculoase intersecţii din Prahova

Consiliul Judeţean Prahova anunţă de vreo doi ani că vrea să amenajeze mai multe sensuri giratorii pe DN 1, unul dintre acestea fiind propus tocmai în intersecţia de la Floreşti.

   

Pagina 1 din 387