Vineri, 06 Decembrie 2019 13:20
Studiu InfoCons: Unele pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conţin mai mult de 10 E-uri
Potrivit rezultatelor unui studiu publicat de asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons, unele produse de tip pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conţin peste 10 aditivi alimentari de tip E. Potrivit sursei citate au fost analizate 30 de produse de acest tip cu privire la conţinutul de E-uri şi de zahăr sau îndulcitori. Pe primul loc în topul InfoCons al pastilelor analizate în legătură cu conţinutul de E-uri se află Septolete Măr, despre care asociaţia de protecţie a consumatorilor susţine că ar conţine 18 E-uri. Septolete Lemon conţin 15 E-uri, iar Septolete Cherry - 10 E-uri. Doar 5 E-uri…
Vineri, 06 Decembrie 2019 11:24
Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea rămâne fără contracte de muncă
Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea rămâne fără contracte de muncă. "Nu cred că există o soluţie magică, dar trebuie să ieşim din zodia şpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienţi, ştiţi bine că unul dintre clişeele şpăgii este că nu îi poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Fals!", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, potrivit HotNews. El spune că "aşteptăm un punct de vedere al juriştilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează că astfel de practici duc la…
Miercuri, 04 Decembrie 2019 16:16
Un nou lot de vaccin antigripal se va livra în jurul datei de 15 decembrie
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a informat, miercuri, că în jurul datei de 15 decembrie se va livra un nou lot de vaccin antigripal către medicii de familie. "Această criză a vaccinului se repetă în fiecare an şi îmi doresc ca la anul să nu mai fie un subiect de media. Este neplăcut prin consecinţele care se răsfrâng asupra pacienţilor. Vom încerca să nu mai repetăm aceleaşi greşeli care s-au făcut în achiziţii. Să vă dau un exemplu - medicii au făcut o estimare şi Ministerul Sănătăţii a scăzut această estimare foarte mult. În procesul de achiziţie au existat nenumărate întârzieri…
Miercuri, 04 Decembrie 2019 14:36
Victor Costache despre tragedia din blocul de la Timișoara, unde o femeie și doi copii au murit în urma deratizării: Ministerul Sănătății a fost exclus din procedura de avizare a acestor firme
Ministerul Sănătății a fost exclus din procedura de avizare a firmelor care efectuează dezinsecții și deratizări și care "folosesc substanțe foarte toxice, iar consecința a fost tragedia de la Timișoara", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache. Potrivit HotNews, el a adăugat că, în urma tragediei, s-a revenit cu un Ordin de ministru prin care Ministerul Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică sunt din nou incluse în acest proces. "Tragedia de la Timișoara a fost cauzată de excluderea Ministerului Sănătății din procesul decizional (de avizare a acestor firme - n.red.)", a afirmat ministrul Sănătății. Oricine își poate face o firmă de…
Miercuri, 27 Noiembrie 2019 15:28
Primul pas către legalizarea canabisului medicinal în România: Proiectul de lege, inițiat de fiica unei femei răpuse de cancer care a dorit ca pacienții să aibă acces la calmante, adoptat de Senat
Proiectul de lege ce vizează legalizarea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții cu boli cronice terminale din România a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului de act normativ, pacienții cu boli cronice terminale ar urma să aibă acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional. Potrivit HotNews, inițiativa privind legalizarea canabisului în scop medicinal s-a transformat în proiect de lege după de Alexandra Ana Cârstea, fiica unei femei răpuse anul acesta de…
Luni, 25 Noiembrie 2019 13:15
Primul registru naţional post-infarct miocardic acut va fi înfiinţat la Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu'' din Cluj-Napoca
Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu'' din Cluj-Napoca va înfiinţa primul registru naţional post-infarct miocardic acut, pentru prevenirea insuficienţei cardiace, cu fonduri norvegiene în valoare de 2,5 milioane de euro. "Am câştigat un proiect cu fonduri norvegiene de importanţă strategică naţională, prin care dorim să înfiinţăm primul registru de monitorizare a supravieţuitorilor unui infarct miocardic acut. România este lider în mortalitatea cardio-vasculară şi vrem să vedem de ce e mai mare la noi decât în alte părţi. Proiectul implică o colaborare între Institutul Inimii Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. Dorim să punem bolnavii cu infarct…
Joi, 21 Noiembrie 2019 14:28
Medicii de familie din România solicită autorităților intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a difteriei
Medicii de familie cer Ministerului Sănătății lansarea unui program național de vaccinare împotriva difteriei pentru persoanele expuse riscului de îmbolnăvire. Apelul are loc în contextul în care în Ucraina, la graniția cu România, au fost înregistrate cazuri de difterie. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă în ce privește amenințarea epidemiologică de la granița de Nord a țării. Potrivit unui comunicat de presă al SNMF măsurile luate de Ministerul Sănătății (MS) până în acest moment sunt bune, necesare însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și…
Vineri, 15 Noiembrie 2019 15:01
Ministerul Sănătăţii: Vaccinarea gratuită antiHPV va demara în luna ianuarie a anului 2020. Primele 20.000 de doze de vaccin vor fi distribuite medicilor săptămâna viitoare
Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică. De asemenea, Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. Potrivit sursei citate, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de…
Joi, 14 Noiembrie 2019 10:31
Virusul HPV poate fi depistat în premieră printr-un test făcut acasă
Virusul HPV, care poate declanșa câteva tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, poate fi depistat, în premieră, printr-un test făcut acasă: Easy HPV este un test cu autorecoltare de probe la domiciliu, care poate să identifice prezenţa virusului papiloma uman (HPV) cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni, prevenind astfel îmbolnăvirea gravă de cancer cauzată de virus. Testul a fost lansat recent în România. Testul atrage atenția asupra celor mai periculoase tipuri de HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 și…
Miercuri, 13 Noiembrie 2019 13:28
Ministerul Sănătății a cerut UNIFARM să achiziționeze de urgență ser antidifteric! Vaccinarea, singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii
Ministrul Sănătății a prezentat măsurile luate în ultimele două săptămâni, după confirmarea unor cazuri de difterie la granița de nord a României. Mai multe județe sunt în alertă, iar autoritățile se pregătesc să înceapă o campanie de prevenire a apariției îmbolnăvirilor și în țara noastră. "Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina. De asemenea, Ministerul Sănătății a cerut INSP…
Marți, 12 Noiembrie 2019 14:10
Val de sesizări la Ministerul Sănătății. Instituția a retras, din dezbatere publică, 28 de proiecte de acte normative
Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că a retras din procesul de dezbatere publică sau avizare interministerială 28 de acte normative, pe fondul semnalelor primite de la cei care lucrează în sistemul sanitar. "Este vorba despre 7 ordine de ministru aflate în consultare publică la rubrica Transparență Decizională și alte 21 proiecte de hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență și legi inițiate și aflate în avizare interministerială", au explicat reprezentanții MS. “Am primit mai multe semnale și nemulțumiri din partea pacienților, dar și a profesioniștilor din sistem cu privire la o serie de documente aflate în dezbatere publică sau pe circuitul…
Marți, 12 Noiembrie 2019 12:46
Alertă la granițele României, după confirmarea unor cazuri de difterie. În țara noastră, boala nu mai există de 40 de ani!
Medicul Tudor Ciuhodaru a anunțat declanșarea unei alerte epidemiologice, după ce la granița de nord a României au fost înregistrate cazuri de difterie confirmate și de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Potrivit acestuia, în țara noastră, ultimele îmbolnăviri au fost înregistrate acum 40 de ani. Acesta a scris, pe pagina de Facebook, o postare amplă despre ce este, cum se transmite și cum poate fi prevenită difteria: "1. Boală acută infecţioasă și contagioasă (specifică doar omului (antroponoză) caracterizată clinic prin inflamaţie fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicaţie şi complicaţii cardiovasculare, neurologice şi renale și printr-o evoluție…
Luni, 11 Noiembrie 2019 14:46
Persoanele expuse la agenţi cancerigeni beneficiază de supravegherea stării de sănătate şi după încetarea activităţii
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru îmbunătăţirea cadrului organizatoric şi funcţional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor. Legea prevede că lucrătorii expuşi la agenţi cancerigeni sau mutageni, la pulberi minerale pneumoconiogene vor beneficia de supravegherea stării de sănătate şi după încetarea acestei activităţi profesionale. Pentru a beneficia de un diagnostic precoce şi de o abordare terapeutică care să asigure un prognostic favorabil, starea de sănătate a lucrătorilor, care în cursul activităţii profesionale au fost expuşi anumitor riscuri ale căror repercusiuni asupra sănătăţii pot să apară la mulţi ani după încetarea expunerii, va trebui verificată…
Joi, 07 Noiembrie 2019 12:50
A doua tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată pe 10 noiembrie
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat joi că o a doua tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată pe data de 10 noiembrie, iar ultima tranşă - la începutul lunii decembrie. Potrivit AGERPRES, Costache şi-a preluat oficial, joi, mandatul de ministru al Sănătăţii, la eveniment fiind prezenţi premierul Ludovic Orban şi viceprim-ministrul Raluca Turcan. "Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinului. Procedurile trebuie demarate din timp şi nu trebuie să ajungem în situaţia asta şi, evident, cei responsabili să înveţe din greşelile care s-au făcut",…
Miercuri, 06 Noiembrie 2019 16:22
Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii: Numărul celor care vor să se vaccineze e de 5 ori mai mare decât oferta
Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra. Potrivit HotNews, în farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților companiei care aduce…
Duminică, 03 Noiembrie 2019 11:13
Virusul rujeolei şterge imunitatea dobândită anterior la alte infecţii
Rujeola poate afecta pe termen lung sistemul imunitar, resetându-l până la un nivel similar cu cel din copilărie, ceea ce creşte vulnerabilitatea în faţa altor infecţii, conform unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, citat de Press Association, potrivit AGERPRES. Virusul răspunzător de rujeolă şterge o parte din memoria sistemului imunitar, eliminând imunitatea dobândită anterior faţă de alte infecţii, atât la om cât şi la dihor, potrivit studiului recent. Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universităţii Amsterdam şi colaboratorii lor au demonstrat că rujeola resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu o…