Joi, 07 Iunie 2018 10:20

Peste 400.000 de doze de ROR sunt livrate în județe. Situația la zi a vaccinurilor care trebuie asigurate gratuit de Ministerul Sănătății

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat o informare cu privire la situația vaccinurilor care trebuie administrate copiilor, conform schemei naționale de imunizare, în contextul în care, la nivel național, în ultimii ani a tot fost semnalată lipsa unor substanțe necesare pentru imunizarea împotriva unor boli grave. "Începând cu  data de 31 mai 2018, a început livrarea către direcțiile de sănătate publică a 410.000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătății. De asemenea, mâine  (joi - n.r.)se va încheia procesul de livrare a celor 198.000 de doze de vaccin hepatitic B,  care se utilizează în maternități pentru imunizarea nou-născuților. Până la sfârșitul lunii iunie, direcțiile de sănătate publică vor primi 225.000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie. De asemenea,  următoarea tranșă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel național", se arată într-un comunicat al MS.

În această vară, Ministerul Sănătății, în colaborare cu OMS și UNICEF,  intenționează să realizeze o campanie de creștere a gradului de vaccinare ROR în comunitățile vulnerabile.

Raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București, astfel încât până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile are situația stocurilor la nivel național pentru luna anterioară, conform prevederilor OMS nr. 377/2017. Astfel, conform ultimei raportări lunare a CNSCBT, la data de 30.04.2018  situația stocurilor de vaccinuri la nivel național era următoarea:

Hepatitic B – 11.696 doze,

ROR – 56.413 doze,

Hexavalent – 61.359 doze,

DTPa- 40.969 doze.

De asemenea, precizăm că, la nivelul Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică au la dispoziție o platformă online unde  raportează săptămânal stocurile de vaccinuri aflate în depozitele DSP județene. Această raportare nu cuprinde numărul de doze de vaccin  aflate la medicii de familie și este utilizată de către reprezentanții direcțiilor de sănătate publică pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci când este necesară.

La data de 6.06.2018, situația stocurilor raportate prin platforma online era următoarea:

 

–        34.538 doze Vaccin Hepatitic B,

–        2.241doze ROR,

–        6.081 doze Hexavalent,

–        3.568 doze DTPa.

"În medie, în fiecare lună sunt vaccinați ROR  aproximativ 30 000 de copii, astfel încât din cele  56.413 doze de vaccin existente în stoc la data de 30 aprilie 2018, estimăm că astăzi mai există în cabinetele medicilor de familie aproximativ 20.000 de doze, la care se adauga cele 2241 de doze raportate de DSP-uri  pe platforma online", mai arată oficialii MS.

„Voi lua toate măsurile necesare astfel încât să asigurăm continuitate în aprovizionarea cu vaccinuri în viitor. Sunt necesare proceduri mai clare și clauze care să permită derularea contractelor –cadru astfel încât să nu ne mai confruntăm cu  situații limită într-o problemă atât de importantă precum respectarea Calendarului Național de Vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.