Marți, 09 Octombrie 2018 15:23

Celebrul Polidin ar putea reapărea pe piață

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Celebrul vaccin anti-gripal românesc Polidin, care nu se mai produce din anul 2012, ar putea reveni pe piață anul viitor. Și nu este singurul produs Producţia de vaccinuri ar urma să fie reluată la Institutul Cantacuzino, la o unitate de producţie nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, până la finele anului viitor, a declarat marți ministrul Apărării, Mihai Fifor.

"Proiectele pentru anul 2019 vizează reluarea producției unor preparate tradiționale cum ar fi Orostim, pe care ne propunem să-l repunem pe piață în iunie anul viitor. Sunt în pregătire și procesele de reluare în viitorul apropiat și a producției de Polidin și Cantastim și sperăm să avem vești cât mai curând cu privire la data realistă la care să putem spera să le reintroducem în ofertă. În ceea ce privește reluarea cât mai rapidă a producției de vaccin antigripal, obiectiv care așa cum este lesne de înțeles, de siguranța națională, având în vedere complexitatea cadrului normativ național și internațional, standardele riguroase și cerințele multiple care trebuie îndeplinite, soluțiile realistă vizează încheirea unui parteneriat cu unul dintre marii producători mondiali din acest domeniu. Acest parteneriat trebuie să vizeze transfer tehnologic și de know-how în România, astfel încât produsul rezultat să poată fi pus pe piață, conform normelor GMP (Good Manufacturing Practice), norme extrem de restrictive. În acest sens, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai marilor producători. Ne-am dorit ca în această toamnă să deschidem un dialog mai aplicat cu acești mari producători, mai aproape de termenii concreți ai unui parteneriat, dar dinamica și complexitatea unui asemenea demers vor împinge, cu siguranță, orizontul de așteptare undeva spre jumătatea anului viitor. Din partea noastră există întreaga determinare să mișcăm acest angrenaj și vom vedea care vor fi opțiunile și ce decizie se va impune", a anunțat Mihai Fifor.

"Nu vom putea continua să producem vaccin într-un subsol în buricul Bucureştiului, trebuie să ne scoatem din minte lucrul acesta. Şi, prin urmare, am cerut colegilor mei să identifice suprafaţa de teren pe care Armata o are, unde putem să ridicăm o hală de producţie în adevăratul sens al cuvântului pentru producţia de vaccin. Această suprafaţă de teren a fost identificată, resursele financiare pentru a putea ridica această facilitate de producţie sunt identificate. Sunt în discuţii extrem de avansate cu companii care produc vaccin în lumea aceasta, companii foarte mari, care să ni se alăture. (...) MApN, prin Cantacuzino, pune la dispoziţie, repet, infrastructură, şi negociem pentru a putea să avem alături de noi o companie dornică să investească în România, aici în Bucureşti, pentru a putea să reluăm producţia, dar în adevăratul sens al cuvântului, la scara necesară, astfel încât să putem juca în piaţa mare fără niciun fel de problemă. (...) Anul 2019, sperăm noi, va fi anul în care vom putea să spunem cu cine mergem la drum în producţia de vaccin şi să vă putem invita acolo unde punem piatra de temelie a noii fabrici de vaccin din această ţară, cu un produs care, în mod sigur, va purta denumirea Institutului Cantacuzino. Cât priveşte producţia de vaccin, noi avem o estimare ca, în 6 - 8 luni, să putem să ridicăm hala pentru această producţie, urmând să se poată face transferul de tehnologie. De asta, de îndată ce vom avea alături de noi un partener, vom şti ce tip de tehnologie vom putea transfera în ţară, astfel încât să facem producţia de vaccin. Eu sunt optimist, sper ca până la finalul anului viitor să avem această facilitate. La preluarea Institutului, în ianuarie, v-am spus un an jumătate - doi este evaluarea cea mai optimistă pe care noi puteam să o facem vizavi de reluarea producţiei de vaccin", a adăugat Mihai Fifor.

Mihai Fifor spune că anul 2019 va însemna pentru Institutul Cantacuzino, de asemenea, "acreditarea Laboratorului de control al calităţii şi extinderea portofoliului acestui laborator, acreditarea Laboratorului de analize medicale şi extinderea portofoliului şi includerea centrelor de referinţă în sistemul naţional de sănătate publică şi dezvoltarea colaborării cu Ministerul Sănătăţii".

Ministrul Apărării mai spune că, până în decembrie 2018, numărul de posturi încadrate la Institutul Cantacuzino va creşte la 508, după ce la începutul acestui an era de 350 de posturi, faţă de 861 de angajaţi în 2008.

"Prima și cea mai importantă etapă a fost aceea a refacerii resursei umane. Am prevăzut, prin memorandum aprobat de Guvernul Dancila, un număr de 200 de posturi noi pentru anul 2018, cu a căror încadrare suntem în grafic: până la acest moment sunt deja ocupate 53 dintre ele, alte 78 se află în procedură de încadrare, urmând ca restul să fie ocupate până la sfârșitul anului. Brandul „Cantacuzino” s-a dovedit foarte atractiv pentru specialiștii și cercetătorii români: au avut, spre exemplu, 75 candidați pentru 4 locuri în specialitatea farmacie, 42 candidați au depus dosare pentru 6 locuri de medic, 58 aspiranți la cele 20 de posturi de cercetător, ceea ce ne-a permis să încadrăm resursă de o calitate foarte bună. Pentru această din urmă specializare, este demn de remarcat că, pentru prima dată în foarte mulți ani, Institutul Cantacuzino încadrează din nou cercetători. Cinci dintre cei care s-au alăturat colectivului sunt tineri care au făcut studii de specialitate în străinătate", a mai spus, marți, ministrul Apărării.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.