Vineri, 30 Noiembrie 2018 05:41

11 angajaţi ai Maternităţii Giulești, purtători de safilococ auriu. Spitalul nu mai are voie să facă internări

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul privind infectarea unor nou-născuţi infectați cu stafilococ auriu ia amploare, după ce 11 angajați ai Maternității Giulești, spitalul în care s-au născut copiii, au fost depistați ca purtători de Stafilococ Auriu MRSA. Este vorba despre aproape un sfert din personalul secției de Neonatologie a unității medicale.

"S-au recoltat exudate nazale de la un numar de 49 persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate și de la celelalte persoane. Rezultatul exudatelor nazale au fost înaintate către secția de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internaționale privind decolonizarea purtătorilor", a anunțat Ministerul Sănătății în cursul zilei de joi, precizând și că, printre măsurile luate, conducerea spitalului a decis limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” pentru o perioadă de 14 zile – 14.11-28.11.2018 – pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală a tuturor spațiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nașteri.

Ulterior, tot Ministerul Sănătății a emis o nouă informare în care anunță sistarea tuturor internărilor la Maternitatea Giulești și scoaterea temporară din activitate a personalului infectat. "Având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești  privind cazurile de infecții nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că  măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea Direcției de Sănătate Publică București consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe masură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua  exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat", a anunțat Ministerul Sănătății.

Totodată, Direcția de Sănătate Publică București efectuează în această perioadă un control în toate maternitățile publice și private din Capitală, urmând ca acțiunea să fie extinsă la nivel național. "Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact,  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară", a anunțat MS.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgență “Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infecții stafilococice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”. În urma verificărilor efectuate la “Grigore Alexandrescu” și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent au fost internați 15 pacienți, copii proveniți de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți doi copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA. Din aceștia, în prezent se mai află internați opt copii la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Inițial, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că verificările derulate în maternități nu au legătură cu cazurile de nou-născuți infectați cu stafilococ auriu.

Citiți și:  Ministrul Sănătății trimite controale în toate maternitățile din țară

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.