Miercuri, 09 Ianuarie 2019 13:12

Săptămâna viitoare încep controalele în maternitățile din toată țara

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că a semnat ordinul în baza căruia, de săptămâna viitoare, vor începe controalele în toate maternitățile din țară, privind infecțiile nosocomiale. Măsura vine după ce, la finalul anului trecut, 45 de bebeluşi născuți la Maternitatea Giulești au fost infectaţi cu stafilococul auriu MRSA (stafilococ auriu meticilino rezistent - n.r.), verificările arătând că mai mulți angajați ai secției Neonatologie erau purtători ai stafilococului.

"Începând cu 15 ianuarie, direcţiile de sănătate publice încep controalele atât în maternităţile publice, cât şi din sistemul privat. Vor să scoată în evidenţă modul în care s-au luat măsuri privind pervenţia şi cum s-a acţionat în caz de infecţii asociate actului medical", a declarat Sorina Pintea, la România TV.

La finalul luniid decembrie, și la Maternitatea Ploiești, şapte asistente medicale şi infirmiere au fost descoperite cu stafilococ auriu.

Citiți și:  Asistente medicale şi infirmiere de la Maternitatea Ploieşti sunt purtătoare de stafilococ auriu

"Nu am o cifră exactă a procentului de infecţii din cadrul maternităţilor, dar anul trecut infecţiile asociate actului medical au fost de 5.6% (...) Există un plan de măsuri în curs de implementare, de exemplu: proceduri în spital care trebuiesc respectate, putem facem planuri la nivel naţional, dar, dacă nu se respectă regulile de igienă, nu am făcut nimic. Planul naţional de măsuri cuprinde regulile, ele trebuie aplicate", a mai spus ministrul Sănătăţii, la România TV.

Aceasta a precizat că se vor lua măsuri drastice în cazul în care regulile nu sunt aplicate, mergându-se până la sistarea internărilor, așa cum de altfel s-a și întâmplat, în cazul Giulești. Acolo, internările la au fost sistate din 30 noiembrie, pentru mai multe săptămâni, după ce a fost depistat stafilococ auriui la mai mulţi angajaţi. De asemenea, bacteria a fost găsită şi în scutecul unui bebeluş normoponderal. În plus, s-au izolat germenii mezofili şi hemolitici, într-un salon de lehuze.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.